REN IN MOZELA

Tako v svetu kot pri nas med ljubitelji in poznavalci vina poteka neuradna “borba” o najboljši beli sorti na svetu. Mnogi, upravičeno, navijajo za vsestranski chardonnay, kajti skoraj ni regije in države, kjer ne bi dajal odličnih pridelkov.

Veliko njih pa v eni sapi dviguje kazalec na sever - v Nemčijo. Seveda, tam je doma renski rizling, katerega nekateri častijo po božje in je res posebno vino. Ob tem se postavlja vprašanje: ”Ali Slovenci znamo prepoznati, kaj je dober renski rizling?”

Vse premalo. Večina slovenskih ljubiteljev ima renca v glavi kot slajše vino, ki po vrhu ni kaj prida. Razlog je lahko samo eden – niso še imeli prilike poskusiti dobrega. Nekaj odličnih rencev lahko poskusimo že doma a za popolno doživetje ni boljše izkušnje kot obiskati Mekko renskega rizlinga: dolino Mosele ter porekla ob Porenju.

Dobrodošli na spektakularnem ogledu najbolj strmih vinogradov na svetu nad Mozelo ter okušanju vinskih diamantov v njihovem primarnem, rojstnem okolju. 

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

 

Prvi dan: Saar, Mozela

Zbor potnikov na letališču Brnik ob 05.45 uri in prijava za let. Polet letala v Frankfurt ob 07.05 uri. Pristanek na letališču Frankfurt ob 08.25 in prevoz s posebnim avtobusom proti jugu na pobočja ob reki Saar. Kosilo ter ogled posestva Van Wolxem, ki sodi med izjemno ambiciozne. Lastnik Roman Niewodniczanski, pivovarski baron se je namenil obnoviti nekdanjo slavo tega znamenitega posestva. Posebnost: renci z nizkimi alkoholnimi stopnjami. Sledi turistični intermezzo in ogled mesta Trier z znamenitimi rimskimi vrati Porta Nigra, preden se pozno popoldne prvič dotaknemo Mozele in obiščemo manjšo klet družine Haart, ki ima sedemstoletno zgodovino in se smatra za najboljšo v Piesportu. Če mislite, da so Haloze strme…

Zvečer namestitev v hotelu 4* v Bernkastlu. Prost večer in nočitev.

 

Drugi dan: Mozela

Zajtrk v hotelu.

Drugi dan bo intenziven. Ogled in obisk kleti St. Urbans-Hof pod taktirko dinamičnega Nicka Weissa, ki slovi po čistih, živahnih renskih rizlingih. Pred kosilom nas bodo sprejeli še v kleti Dr. Loosen. Ernie Loosen je svetovljan, eden največjih ambasadorjev renskega rizlinga na svetu ter Decanter Man of the Year 2005. Verjetno eden vrhuncev poti. Po kosilu še en biser: Weingut Franz-Haag, vrhunska hiša, z brezhibno kakovostjo. Preostanek dneva prosto. Nočitev v Bernkastlu.

 

Tretju dan: Nahe, Rheingau

Zajtrk v hotelu. Zgodnejši odhod z avtobusom proti pokrajini Rheingau. A še preden se podamo v še drugo veliko regijo renskih rizlingov nas bo pot zapeljala v Nahe v kleti Diel. Armin Diel, ki posestva letos predaja svoji hčeri je prav tako svetovljan in vinopisec, posestvo Diel pa sodi v sam vrh pokrajine Nahe in celotne Nemčije.

Sledi nekaj oddiha, odhod proti mestecu Boppard, kjer se bomo vkrcali na ladjo in zapluli na romantično vožnjo po Renu. Med vožnjo proti Rüdesheimu nam bodo postregli s kosilom. Popoldne nas bodo sprejeli v hiši Georg Breuer, ki slovi po odličnih suhih rencih ter modrem pinotu. Namestitev v hotelu 3* v Rüdesheimu.

 

Četrti dan: Rheingau. Frankfurt-Ljubljana.

Po zajtrku v hotelu se bomo z žičnico odpravili na vzpetino, kjer kraljuje veličasten spomenik Niederwald, ki so ga pred 130 leti postavili v čast združitve Nemčije. Ogled spomeniškega kompleksa in nato sprehod med vinogradi nazaj v Rudesheim.

Sledi obisk izjemne kleti Robert Weil, ki je danes v lasti podjetja Santory iz Japonske. Zadnji obisk po prijetnem kosilu bo v kleti Kunstler, kjer so brezkompromisni glede kakovosti.

Pozno popoldan še 30 minutna vožnja s posebnim avtobusom na letališče Frankfurt. Prijava za let in polet ob 20.30 uri proti Ljubljani. Pristanek na letališču Brnik ob 21.45 uri.

 

Cena : 1.390,00 €

 

V ceno je všteto:

- letalski prevoz Ljubljana – Frankfurt – Ljubljana in letališke pristojbine

- 3 nočitve z zajtrkom v hotelu 4* (2 noči Bernkastel) in 3* (1 noč Rudesheim) v dvoposteljni sobi 

- 9 vodenih obiskov kleti z degustacijo

- 4 kosila ob spremljavi vin

- plovba z ladjo po Renu

- žičnica v Rudesheimu

- prevoz s posebnim avtobusom kot v programu in pristojbine za ceste

- spremstvo g. Gorjaka, vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačilo za enoposteljno sobo : 120,00 €

 

Maksimalno število : 15 oseb

 

Pomembno: Dokončen seznam obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki
SICILIJA - Vulkanska vina
5 dni, letalo, vinsko kulinarična doživetja, nastanitve 3*-5*, spremljevalec: g. Tomaž Sršen, odhod: 17.10.2018.
Cena:
1.430,00 €
MOLDAVIJA

NOV TERMIN

5 dni, letalo, hotel 4*

spremljevalec: g. Jože Rozman

odhod: 26.09.2018

Cena:
1.160,00 €
PROSECCO

2 dni, avtobus, vinsko kulinarična doživetja, hotel 3*

spremljevalec: g. Tomaž Sršen

odhod: 16.11.2018

Cena:
295,00 €
Dolina Rone

4 dni, letalo, hotel 4*

vinsko kulinarična doživetja

spremljevalec: g. Robert Gorjak

odhod: 09.10.2018

Cena:
1.490,00 €
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?