AVTOHTONA VIPAVSKA - Avtohtone slovenske sorte
AVTOHTONA VIPAVSKA - Avtohtone slovenske sorte
AVTOHTONA VIPAVSKA - Avtohtone slovenske sorte
AVTOHTONA VIPAVSKA - Avtohtone slovenske sorte
AVTOHTONA VIPAVSKA - Avtohtone slovenske sorte

AVTOHTONE SLOVENSKE SORTE
Avtohotona Vipavska
1 dan, bus
Spremljevalec: Jože Rozman
Odhod 08. februar 2018
 

Noben drug vinorodni okoliš pri nas ni tako na prepihu kot Vipavska dolina. Ne le zaradi burje, odprta je na vzhodu in še bolj na zahodu. Zato bi človek najprej pomislil, da je preplavljena s tujimi vinskimi sortami, ki so v dolino zlahka prihajale od vsepovsod. Saj so, ampak Vipavska ima tudi največ avtohtonih sort, ki jih priznavajo svetovne ampelografske avtoritete. Zelen in klarnica sta na prvih mestih, za pinelo Vipavci tudi ponosno trdijo, da je njihova. Ob slovenskem kulturnem prazniku se spodobi, da se posvetimo slovenskim sortam: zelenu, pineli in klarnici. Spoznali bomo, kako vznemirjajo kot sortna vina in kako se bratijo z drugimi v zvrsteh. Obiskali bomo štiri  izstopajoče kleti, ki predano in tenkočutno nadaljujejo tradicijo avtohtonih sort, nekatere od teh so gojili že v srednjem veku. Spotoma se bomo naužili lepot Vipavske doline, raja dežele Kranjske, kot jo je njega dni poimenoval podnanoški duhovnik in učenjak Matija Vertovec, ki je na poseben način spodbudil Franceta Prešerna, da je napisal Zdravljico. Povod zanjo lahko iščemo prav v Vipavski dolini. Na Prešernov dan se spodobi, da kaj rečemo tudi o tem.

 

Strokovni spremljevalec: g. Jože Rozman

 

 

Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier II. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem.
Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.

 

Program potovanja:
Zbrali se bomo v Tivoliju v Ljubljani. Odhod z udobnim turističnim avtobusom ob 07.30 uri v Vipavsko dolino. Vmes krajši postanek za kavo. Naša prva postaja bo družinsko posestvo Guerila, kjer delajo biodinamično in imajo certifikat Demeter. Sprejel nas bo Zmago Petrič, ki pravi, da so si vina zamislili posebej za mlade, ne toliko poletih kot po življenskem slogu in za tiste, ki cenijo prednost lokalnega. 

Ogled posestva, kleti in pokušina s prigrizki.

Peš se bomo sprehodili skozi vas Planina in obiskali še drugega tudi prominentnega vinarja – Ferjančiča. Peter nam bo predstavil, kako se vina  klešejo v objemu sonca in vipavske burje na šestih hektarjih raznolikih vinogradov. Ogled posestva, kleti in pokušina.

Odpravili se bomo še zahodneje v Vipavsko dolino – v vas Črniče, kjer se bomo pri Cigojevih ustavilili za kosilo. Pokukali bomo v Jordanovo klet in pokusili njegovo klarnico, si ogledali farmo kosmatinastih pujsov in uživali v doma pridelani hrani.

Kot je pri naših vinsko kulinaričnih potovanjih navada, se bomo za konec podali še k enemu vrhunskemu vinarju. Posestvo Burja v Podgriču pri Podnanosu povezuje tradicionalno vipavsko vinogradniško kmetijo s sodobnim razumevanjem vina. Pa ni to morebiti kar eno in isto? Kaj si v vinu ne želimo prepoznati naših korenin, osnov okusov, in hkrati začutiti tla in klimo vinogradov? Odgovore na ta vprašanja nam bo ob ogledu in pokušini ponudil Primož Lavrenčič.

V večernih urah odhod proti Ljubljani. Predviden prihod v Ljubljano ob 21.00 uri.

Cena: 130,00 € pri udeležbi 25 oseb
            145,00 € pri udeležbi 15 oseb
 

Maksimalna udeležba: 25 oseb
 

V ceno je všteto: 

  • 4 x obisk vinskih kleti s pokušino
  • kosilo z vini in ogled farme mangalic
  • spremstvo g. Jožeta Rozmana
  • prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot v programu in vse pristojbine za ceste
  • vodenje, organizacija in izvedba vinsko kulinaričnega izleta

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Sorodni izdelki

    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.350,00 €
    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    3.950,00 €
    BORDEAUX

    Odhod: 03. junij 2024

    4 dni, letalo, hotel 4*,

    4x kosilo z vini; degustacije: Château Malartic Lagraviere, Château Haut-Bailly, Château Carillon d‘Angelus, Château Clinet, Château Pavie-Macquin, Chateau Brane Cantenac, Smith Haut-Lafitte

    vinsko kulinarična doživetja

    Spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.490,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih