AVTOHTONE SLOVENSKE SORTE
Avtohotona Vipavska
1 dan, bus
Spremljevalec: Jože Rozman
Odhod 08. februar 2018
Noben drug vinorodni okoliš pri nas ni tako na prepihu kot Vipavska dolina. Ne le zaradi burje, odprta je na vzhodu in še bolj na zahodu. Zato bi človek najprej pomislil, da je preplavljena s tujimi vinskimi sortami, ki so v dolino zlahka prihajale od vsepovsod. Saj so, ampak Vipavska ima tudi največ avtohtonih sort, ki jih priznavajo svetovne ampelografske avtoritete. Zelen in klarnica sta na prvih mestih, za pinelo Vipavci tudi ponosno trdijo, da je njihova. Ob slovenskem kulturnem prazniku se spodobi, da se posvetimo slovenskim sortam: zelenu, pineli in klarnici. Spoznali bomo, kako vznemirjajo kot sortna vina in kako se bratijo z drugimi v zvrsteh. Obiskali bomo štiri izstopajoče kleti, ki predano in tenkočutno nadaljujejo tradicijo avtohtonih sort, nekatere od teh so gojili že v srednjem veku. Spotoma se bomo naužili lepot Vipavske doline, raja dežele Kranjske, kot jo je njega dni poimenoval podnanoški duhovnik in učenjak Matija Vertovec, ki je na poseben način spodbudil Franceta Prešerna, da je napisal Zdravljico. Povod zanjo lahko iščemo prav v Vipavski dolini. Na Prešernov dan se spodobi, da kaj rečemo tudi o tem.
Strokovni spremljevalec: g. Jože Rozman
Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier II. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem.
Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.
Program potovanja:
Zbrali se bomo v Tivoliju v Ljubljani. Odhod z udobnim turističnim avtobusom ob 07.30 uri v Vipavsko dolino. Vmes krajši postanek za kavo. Naša prva postaja bo družinsko posestvo Guerila, kjer delajo biodinamično in imajo certifikat Demeter. Sprejel nas bo Zmago Petrič, ki pravi, da so si vina zamislili posebej za mlade, ne toliko poletih kot po življenskem slogu in za tiste, ki cenijo prednost lokalnega.
Ogled posestva, kleti in pokušina s prigrizki.
Peš se bomo sprehodili skozi vas Planina in obiskali še drugega tudi prominentnega vinarja – Ferjančiča. Peter nam bo predstavil, kako se vina klešejo v objemu sonca in vipavske burje na šestih hektarjih raznolikih vinogradov. Ogled posestva, kleti in pokušina.
Odpravili se bomo še zahodneje v Vipavsko dolino – v vas Črniče, kjer se bomo pri Cigojevih ustavilili za kosilo. Pokukali bomo v Jordanovo klet in pokusili njegovo klarnico, si ogledali farmo kosmatinastih pujsov in uživali v doma pridelani hrani.
Kot je pri naših vinsko kulinaričnih potovanjih navada, se bomo za konec podali še k enemu vrhunskemu vinarju. Posestvo Burja v Podgriču pri Podnanosu povezuje tradicionalno vipavsko vinogradniško kmetijo s sodobnim razumevanjem vina. Pa ni to morebiti kar eno in isto? Kaj si v vinu ne želimo prepoznati naših korenin, osnov okusov, in hkrati začutiti tla in klimo vinogradov? Odgovore na ta vprašanja nam bo ob ogledu in pokušini ponudil Primož Lavrenčič.
V večernih urah odhod proti Ljubljani. Predviden prihod v Ljubljano ob 21.00 uri.
Cena: 130,00 € pri udeležbi 25 oseb
145,00 € pri udeležbi 15 oseb
Maksimalna udeležba: 25 oseb
V ceno je všteto:
- 4 x obisk vinskih kleti s pokušino
- kosilo z vini in ogled farme mangalic
- spremstvo g. Jožeta Rozmana
- prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot v programu in vse pristojbine za ceste
- vodenje, organizacija in izvedba vinsko kulinaričnega izleta
Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.