BOLGARIJA

ZAGOTOVLJEN ODHOD

PROSTA ŠE 4 MESTA

5 dni, letalo, hoteli 4* in 3*

spremljevalec: g. Janez Benda

odhod: 27.04.2018

Cena:
1.055,00 €
Zaloga
Na zalogi
DODAJ V KOŠARICO

BOLGARIJA

5 dni, letalo

Odhod : 27.04.2018

Spremljevalec : g. Janez Benda

 

Odkrivali jo bomo v šestih izbranih kleteh, ki bodo odprle vrata za nas. Razodeli nam bodo  skrivnosti njihove pridelave vin, ki ponekod sledi starim in preverjenim metodam, drugje izkušnje uspešno nadgrajujejo s sodobnimi znanji in prijemi. Vse več je namreč enologov, ki so se šolali ali izpopolnjevali na tujem, v Franciji in drugje, ponekod je čutiti kalifornijski vpliv, mladi izobraženi zanesenjaki prihajajo tudi iz domačih šol. To je pripomoglo k naglemu napredku v zadnjih desetletjih in daleč so tisti povojni nacionalizirani časi, ki so terjali količine, kakovost pa ni bila v ospredju. Vinska Bolgarija se tako vrača na pota stare slave in se hkrati ponaša z več kot tri tisoč letno tradicijo gojenja vinske trte. Njihov paradi konj je avtohtoni rdeči mavrud, najsi bo sorten ali v zvrsteh s svetovnima cabernet sauvignonon in merlotom. Kaj pa melnik, pamid, gamza? Zelo zanimive in zelo njihove rdeče sorte. Tudi bele premorejo, denimo vsakdanji dimyat, pa gruzijski rkatsiteli, romunsko feteasko, hrvaško graševino (laški rizling), in svetovljanske rizlinge, sauvignone, chardonnayje. Primerjava med domorodnimi in tujini sortami zna biti zanimiva in izzivalna. Ob vsem tem bo dovolj časa še za marsikaj drugega.  ​

 

Program potovanja:

Prvi dan - petek, 27.04.2018

Zbor potnikov na letališču JP ob 09.00 uri in prijava za let. Polet letala ob 10.00 uri preko Beograda v Sofijo, kjer bomo pristali ob 15.30 po lokalnem času. Prevoz s posebnim manjšim avtobusom v središče bolgarske prestolnice in namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Začetek našega potovanja ne bo prav nič vinski. Obiskali bomo edinstveni »Raketa Rakia Bar«, urejen v slogu komunizma, kot je bilo to v navadi pred skoraj 30 leti. Bar se ponaša z več kot 150 različnimi vrstami rakije, nekaj jih bomo poskusili tako kot to počno Bolgari – ob hladnem narezku in solati. Večerja s tipičnimi lokalnimi jedmi. Nočitev.

 

Drugi dan - sobota, 28.04.2018

Zajtrk v hotelu in vožnja s posebnim avtobusom proti jugu do samostana Rila, največjega pravoslavnega svetišča Bolgarije pod zaščito Unesca iz 10. stoletja. Obisk samostanskega kompleksa in impozantne samostanske cerkve Sv. Device. Nadaljevanje poti v vinorodno področje doline reke Struma, kjer bomo obiskali vinsko klet Medi Valley, ki je bila nedavno povsem obnovljena. Obisk posestva, kleti in ob prigrizkih pokušina polnih in harmoničnih vin te kleti.

Popoldan nadaljevanje poti ob reki Struma proti jugu – domovini avtohtone sorte »melnik«. Naš drugi obisk ta dan bo v vinski kleti Orbelus, kjer so prvi v Bolgariji pričeli z organsko pridelavo. Ogled posestva, kleti zgrajene v obliki soda in pokušina. Pozno popoldan kratka vožnja v Melnik, nekoč prestolnica bolgarskega kraljestva in danes z nekaj manj kot 400 prebivalci najmanjše mesto v Bolgariji. Sprehod po mestu in namestitev v butičnem hotelu 3* v bližnjem mestu Rožen. Večerja in nočitev.

 

Tretji dan - nedelja, 29.04.2018

Po zajtrku obisk srednjeveškega samostana Rožen, ki je odlično ohranjen še danes. Dopoldan bomo prečkali pogorje Rodopov in občudovali divjo naravo, kamor turisti le redko zaidejo. Prihod v dolino reke Mesta, ki že spada v drugo vinorodno pokrajino – Trakijo. Obisk vinske kleti Uva Nestum in ob prigrizkih pokušina njihovih elegantnih in kompleksnih vin.
Zgodaj popoldan nadaljevanje poti proti vzhodu. Pred prihodom v Plovdiv, se bomo ustavili v bolgarski vinski prestolnici – Brestovica. Obisk posestva Bendida, vinske kleti in pokušina njihovih vin, med katerimi izstopata še dve bolgarski avtohtoni sorti – rubin in mavrud. Pozno popoldan prihod v drugo največje bolgarsko mesto – Plovdiv. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta in večerja v restavraciji v starem delu mesta. Nočitev.

 

Četrti dan - ponedeljek, 30.04.2018

Zajtrk in ogled mesta, ki slovi kot ena od zibelk zahodne civilizacije, saj začetki mesta segajo v čas Troje in Miken, leta 2019 pa bo mesto tudi evropska kulturna prestolnica. Med ogledom bomo obiskali tudi lepo ohranjeno antično gledališče. Preostanek dneva bo namenjen rubinu in mavrudu. Ob vznožjo Rodopov je vinska klet Villa Justina. Ogled posestva, kleti in pokušina vin ob kosilu. Popoldan se bomo na poti v Sofijo ustavili v še eni vrhunski vinski kleti – Manastira, ki leži ob vznožju Sredne Gore. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina njihovih vin, med katerimi izstopa bolgarski vinski simbol – mavrud. Pozno popoldan še enourna vožnja v Sofijo. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Prosto za samostojno raziskovanje mesta in nočitev.

 

Peti dan - torek, 01.05.2018

Zajtrk v hotelu in dopoldan ogled mestnih znamenitosti, med katerimi izstopajo katedrala Sv. Aleksandra Levskega, naarodno gledališče, rotunda Sv. Jurija in antično kopališče. Prevoz na letališče, prijava za let in ob 16.00 uri polet preko Beograda v Ljubljano. Predviden pristanek na letališču JP ob 19.45 uri.

 

Cena: 1.055,00 € (pri udeležbi 15 oseb)

            1.100,00 € (pri udeležbi 10 oseb)

 

V ceno je všteto :

 • Letalski prevoz Ljubljana – Sofija – Ljubljana z vsemi pristojbinami in vključeno prtljago do 23 kg
 • Vsi prevozi z udobnim turističnim avtobusom kot v programu
 • 4 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah (2 x Sofija (4*), 1 x Rožen (3*), 1 x Plovdiv (4*))
 • 3 x večerja in 1 x kosilo
 • 6 x obisk vinskih kleti s pokušino in prigrizkom
 • 1 x pokušina žganj
 • Ogledi po programu
 • Vstopnine v samostan Rila in antično gledališče v Plovdivu
 • Spremstvo in vodenje bolgarskega vinskega strokovnjaka ves čas potovanja v Bolgariji
 • Slovensko spremstvo, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačila:

 • Enoposteljna soba : 120,00 €

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen seznam obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Sorodni izdelki
ČILE, ARGENTINA in URUGVAJ

12 dni, letalo, hoteli 4*

spremljevalec: g. Marin Berović

odhod: 07.03.2018

Cena:
4.700,00 €
FRANCIACORTA

2 dni, avtobus, hotel 4*

minimalna udeležba: 15 oseb

spremljevalec: g. Tomaž Sršen

odhod: 13.04.2018

Cena:
335,00 €
MADŽARSKA IN SLAVONIJA: Blatno jezero, Villany in Kutjevo
3 dni, avtobus, hotel 4*, maksimalna udeležba: 25 oseb, spremljevalec: g. Tomaž Sršen, odhod: 10.05.2018
Cena:
390,00 €
BELA KRAJINA

NOV PROGRAM!!

1 dan, avtobus

spremljevalec: g. Jože Rozman

odhod: 14.04.2018

Cena:
120,00 €