MOLDAVIJA
MOLDAVIJA
MOLDAVIJA
MOLDAVIJA
MOLDAVIJA
MOLDAVIJA
MOLDAVIJA
MOLDAVIJA

MOLDAVIJA

5 dni - letalo

Odhod : 27. april 2022

V spremstvu g. Jožeta Rozmana

 

 

Moldavija, dežela velika za Slovenijo in pol in stisnjena med Romunijo in Ukrajino, je turistično sicer najmanj obiskana evropska država, v vinsko kulinaričnem smislu pa je gotovo pravi biser. Idealni pogoji za sajenje in gojenje trte, med katerimi sicer prevladujejo evropske sorte, skoraj tretjina sort je vendarle avtohtonih ali kavkaških. Na drugi strani plodna zemlja »černozjom«  daje paradižnik, ki je paradižnik; krompir, ki je krompir; jagnjetino, ki  je jagnjetina, da ne naštevamo v nedogled. Obiskali bomo vse tri vinske pokrajine (južno, osrednjo in severno) se spoznali z njihovimi vini in kulinariko, obiskali orjaško vinsko klet in preživeli dan v »sovjetski« republiki. Doživetja, hrana in vino ter prijazni domačini bodo naredili potovanje, ki ga boste še dolgo pomnili.

 

Program potovanja:

Prvi dan - sreda, 27.04.2022

LJUBLJANA - GRADEC - DUNAJ - KIŠNJEV

Zbor potnikov ob 02:00 v Ljubljani in prevoz (doplačilo) s posebnim avtobusom na letališče Gradec. Prijava za let in ob 05:50 polet preko Dunaja in pristanek na letališču Chisinau (Kišnjev) ob cca 13:00 uri po lokalnem času. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz s posebnim avtobusom v prestolnico in namestitev v hotelu 4* v središču mesta ter nato ogled mesta z lokalnim vodnikom. Popoldan kratka vožnja v Cricovo, kjer bomo obiskali najprestižnejšo klet. Od več kot 200 km podzemnih predorov jih je od leta 1950 dobra polovica namenjena vinu. Sistem predorov, ki so povprečno 40 do 80 m pod površjem, tvori pravcato podzemno mesto, kjer so glavne »ulice« poimenovane po sortah grozdja. Ogled kleti in pokušina vin v eni od impozantnih podzemnih dvoran, kjer so imeli svoje zasebne zabave Putin, Angela Merkel, John Kerry in podobni.
Povratek v Chisinau in večerja z vini v prestižni vinski restavraciji. Povratek v hotel in nočitev.

 

Drugi dan - četrtek, 28.04.2022

KIŠNJEV - BULBOACA - CROCMAZ - GRADINITA - KIŠNJEV

Zajtrk v hotelu in vožnja s posebnim avtobusom proti južni vinski pokrajini. Med potjo daljši postanek v vinski kleti Castel Mimi, ki velja za eno najlepših arhitekturnih mojstrovin v vinskem svetu. Obisk dvorca in kleti ter pokušina v dvorcu iz 19. stoletja. Po uri in pol vožnje bomo prispeli v eno najprestižnejših zasebnih vinskih kleti v Moldaviji – Et Cetera. Ogled posestva in vinske kleti ter pokušina njihovih vin ob kosilu.
Popoldan povratek proti prestolnici in vmes daljši postanek za obisk vinske kleti Leuntea, ki jo je leta 1817 ustanovil francoski general Ponset in v Moldaviji uvedel evropski način pridelave vina.
Ogled stare vinske kleti in pokušina njihovih vin na posestvu. Povratek v prestolnico v poznih popoldanskih urah. Prosto in nočitev.

 

Tretji dan - petek, 29.04.2022
KIŠNJEV - PRIDNJESTERSKA REPUBLIKA - KIŠNJEV

Zajtrk v hotelu in vožnja s posebnim avtobusom v edino in zadnjo “sovjetsko” republiko – Pridnjestrsko republiko, bolje rečeno Pridnjestrovje, ki leži med reko Dnjester in ukrajinsko mejo. Ob pomoči Rusije leta 1992 osamosvojena od Moldavije in praktično priznana od nikogar, ima vse attribute države (vlada, parlament, oborožene sile, policija in poštni sistem; oblasti so po odcepitvi sprejele ustavo, zastavo, državno himno in grb).
Po opravljenih obmejnih formalnostih bomo najprej obiskali ribogojnico jesetrov in si ogledali pridelavo črnega kaviarja, seveda pokušina ob mehurčkih ne bo manjkala. Nato ogled prestolnice Tiraspol in  kosilo ob spremljavi vin v eni od top restvracij v mestu. Popoldan še obisk destilarne Kvint, kjer hranijo in starajo več kot 11 miljonov litrov “konjaka”. Pokušina in spajanje konjakov s čokolado. Pred povratkom v Kišnjev še prosto za nakupe ali indvidualne oglede. Predviden povratek v zgodnjih večernih urah in prosto. Nočitev.

 

Četrti dan - sobota, 30.04.2022
KIŠNJEV - POIANA - TREBUJENI - KIŠNJEV

Zajtrk v hotelu in kratka vožnja v osrednjo in severno vinsko pokrajino. Prvi postanek bo na vinskem posestvu Poiana, ali po slovensko travnik. So ena prvih vinskih kleti v Moldaviji, kjer se ukvarjajo z biodinamičnim vinogradništvom. Obisk posestva, vinske kleti in pokušina.
Nadaljevanje poti proti severu Moldavije v Orheiul Vechi, najbolj znano zgodovinsko in arheološko središče Moldavije. Poleg izkopanin najbolj pritegnejo samostani, ki so izdolbeni v navpične apnenčaste stene. Enega od njih bomo obiskali. V neposredni bližini bomo obiskali različico moldavske turistične kmetije, kjer se bomo v dveh urah spoznali z osnovami moldavske kulinarike (kuharski tečaj) in nato kosilo. Popoldan še vožnja v bližnji Chateau Vartely, prvi »chateau« v Moldaviji. Chateau je moldavski projekt proizvodnje vina po klasičnem evropskem standardu. Ogled posestva in kleti in pokušina vin. Povratek v Chisinau v zgodnjih večernih urah. Prosto in nočitev.

 

Peti dan - nedelja, 01.05.2022
KIŠNJEV - DUNAJ - GRADEC - LJUBLJANA

Zajtrk v hotelu in dopoldan prosto za obisk tržnice ali zadnje nakupe ter prevoz do letališča. Prijava za let in polet proti Dunaju ob 13:30 ter nato naprej do letališča Gradec, kjer bomo pristali  ob približno 16:00. Sledi še vožnja s posebnim avtobusom proti Ljubljani (doplačilo), kamor bomo prispeli ob približno 19:00 uri.

 

Cena: 1.250 € pri udeležbi 15 – 18 oseb

           1.320 € pri udeležbi 10 oseb

           

 

V ceno je všteto:

  • letalski prevoz Gradec - Chisinau - Gradec
  • vse letališke pristojbine in pristojbine za prtljago
  • vsi prevozi s posebnim avtobusom v Moldaviji in Pridnjestrski republiki kot v programu
  • namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v središču Chisinau
  • ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine kot v programu
  • kosila in večerje ob spremljavi vin kot v programu
  • lokalno vodenje ves čas potovanja v Moldaviji in Pridnjestrovju
  • strokovno vodenje g. Jožeta Rozmana
  • organizacija in izvedba potovanja.

 

Doplačila na osebo:

  • enoposteljna soba: 180,00 €
  • prevoz Ljubljana – letališče Gradec – Ljubljana: 60,00 €
  • riziko odpovedi potovanja: 70,00 €

 

Minimalno število udeležencev: 10 oseb

Maksimalno število udeležencev: 18 oseb

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Pomembno:

V času priprave programa ni znano kakšni in kateri Covid ukrepi bodo veljali v času izvedbe programa. Od udeležencev se pričakuje, da bodo spoštovali ukrepe, ki so ali bodo predpisani v času izvedbe programa (nošnja mask, razkuževanje, odgovarjajoča PCT potrdila), o čemer boste obveščeni vsaj teden dni pred odhodom. Obstaja možnost, da necepljenim osebam kdo od  posameznih vinarjev ne bo dovolil vstopa v notranje prostore posestva.

Ostanimo zdravi zase in za druge.

 

Domžale, januar 2022

 

Za potovanje je potreben veljaven potni list.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: g. Jože Rozman

 

 

Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier II. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem.
Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.

Sorodni izdelki

    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.350,00 €
    ALZACIJA in PFALZ

    Odhod: 08. april 2024

    4 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Maison Trimbach, Domaine Ameli&Charles Sparr, Domaine Zind Humbrecht, Domaine Gruss, Domaine Schoffit, Weingut Kranz, Weingut Von Winning, Weingut Georg Mosebacher, Weingut Baserman Jordan, Weingut Kninpser, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.290,00 €
    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    3.950,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih