NA ONI STRANI KRASA
NA ONI STRANI KRASA
NA ONI STRANI KRASA
NA ONI STRANI KRASA
NA ONI STRANI KRASA

NA ONI STRANI KRASA
1 dan, avtobus
Spremljevalec: g. Jože Rozman
Odhod 19. maj 2018

 

Planota med Vipavsko dolino in Tržaškim zalivom, večinoma na naši strani in malo manj prek meje. Po tem Krasu se tako imenuje vse podobno po celem svetu. Pokrajina je nabita s strastmi – kamnita in divja, a za nas kultivirana in domača. Tako je v tisočletjih ustvaril človek. Kraševec je vztrajen, včasih trmast, drugače se s kamnom ne bi ujel, in žilav. Taka so tudi vina, kraška so čvrsta in žilava. Posebna. Glera je tukaj drugačna kot v Furlanski nižini, krepkejša in polnejša, taka je Sancinova. Zidarichev paradni konj je vitovska, poleg refoška oziroma terana seveda. Vitovska je zanj najbolj kraška, tako zelo, da ji je Benjamin v svoji katedrali namenil celo kamnito posodo. In še Čotar na naši strani, le kdo ga ne pozna. V njegovih vinih Kras na svojstven način pripoveduje svojo zgodbo. Slišimo lahko šumenje Kosovelovih borov, začutimo gosto rdečo zemljo, ki je sicer skopa, a daje zato poln in okusen sad, pogosto plane na površje piš burje, ki prinese svežino, včasih opojno zadiši po mediteranskih zeliščih. Kras je vznemirljiv in privlačen, ker je tako prefinjeno bogat v svoji skromnosti. Še oklevate? 

 

Strokovni spremljevalec: g. Jože Rozman

 

Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier II. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem.
Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.


sobota, 19.05.2018
Zbor potnikov ob 07.00 uri na parkirišču Tivoli v Ljubljani i odhod z udbnim turističnim avtobusom. Vožnja proti Sežani (vmes postanek za kavo) in naprej v Dolino pri Trstu, kjer bomo obiskali domačijo Sancin. Posvetili so se že skoraj pozabljeni sorti »glera«, ki daje sicer odlične rezulate v penečem »proseccu« v vinorodnem območju severno od Trevisa. Obiskali bomo posestvo, vinsko klet in se posvetili ne samo gleri in drugim sortam, ampak tudi njihovemu oljčnemu olju, po katerem bi znali biti še bolj znani. Vse ob prigrizkih.
Dobre pol ure vožnje v Praprot, kjer so 3.7.2009 uradno odprli vinsko klet, ki je v celoti izklesana v skali, dosega 20 metrov globine in se razvija na petih etažah. Zgrajena je iz krajevnih elementov in po glavnem vhodu se harmonično razvijajo različni namenski prostori. V novi vinski kleti se vršijo vse vinarske proizvodne dejavnosti. Vina zorijo v najnižji etaži pod kamnitimi oboki iz kraškega kamna, zgoraj je sprejemni in predelovalni prostor, na vrhu pa je degustacijska dvorana s krasnim pogledom na okoliške vinograde in morje. Zidarich. 
Pokušina ob prigrizkih.
Le četrt ure vožnje na kosilo v lokandi Devetak. Že takoj ob sprejemu nas prevzame občutek domačnosti, za kar poskrbijo Tjaša, Mihaela in Sara, skupaj z očetom Avguštinom – prijaznim gostilničarjem in someljejem. Usklajena ubranost se razteza iz kuhinje, kjer kraljuje Avgušinova soproga, ki pripravja sezonske menije s pridelki iz lastnega vrta in sadovnjaka ter v gmajni nabranih plodov in zelišč. Kosilo s petimi krožniki ob izbranih vinih.
Popoldan nadaljujemo pot do družinske kmetije Čotar z vinogradi, kletjo in hišo, ki leži na zahodu Krasa v Gorjanskem, le kakih 5 km od morja. Kljub družinski tradiciji je sedanja kmetija nastala iz nič. Pred dobrimi 40 leti, natančneje leta 1974 so zgradili prvi del kleti, vkopane v živo skalo ter za lastno gostilno pridelali prvo vino. Vse kar se je zgodilo kasneje bomo videli in pokusili. 
V zgodnjih večernih urah povratek proti Ljubljani.
Predviden prihod v Ljubljano ob 21.00 uri.

 

Maksimalno število udeležencev: 25 oseb

 

Cena: 160,00 € pri udeležbi 25 oseb
            180,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

V ceno je všteto: 

  • 3 obiski vinskih kleti s pokušino in prigrizki
  • kosilo z vini
  • spremstvo g. Jožeta Rozmana, vodenje, organizacija in izvedba vinsko kulinaričnega izleta
  • prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot v programu in vse pristojbine za ceste
  • organizacija in izvedba potovanja

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen seznam obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Sorodni izdelki

    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.350,00 €
    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    3.950,00 €
    BORDEAUX

    Odhod: 03. junij 2024

    4 dni, letalo, hotel 4*,

    4x kosilo z vini; degustacije: Château Malartic Lagraviere, Château Haut-Bailly, Château Carillon d‘Angelus, Château Clinet, Château Pavie-Macquin, Chateau Brane Cantenac, Smith Haut-Lafitte

    vinsko kulinarična doživetja

    Spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.490,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih