Naziv vsebine

10.06.2020 18:48
TURISTIČNI BONI
APULIJA IN BAZILIKATA
APULIJA IN BAZILIKATA
APULIJA IN BAZILIKATA
APULIJA IN BAZILIKATA
APULIJA IN BAZILIKATA

Peta italijanskega škornja ponuja neizmerne zaklade narave in človeške ustvarjalnosti. Mogočne romanske katedrale, utrjeni gradovi, filigranske fasade iz peščenjaka in nenavadni truli pričajo o pestri preteklosti Apulije ter dežel v soseščini. Pričajo tudi o pomembnem položaju, ki so ga imeli ti kraji pred stoletji, ko so območju po propadu Rimskega cesarstva vladali Bizantinci, Arabci in naposled v srednjem veku Normani. Čeprav se pokrajina, ki jo z večih strani oblivajo vode Sredozemlja, ponaša predvsem z zgodovinskimi spomeniki, je v zaledju moč slediti brezmejnim oljčnim nasadom.

 

1. dan: Ljubljana - Loreto - Pescara (V) | 760 km

Odhod v jutranjih urah in vožnja preko državne meje proti zahodu. Nadaljevanje poti čez Furlansko in Padsko nižino v pokrajino Marke, kjer svet postane bolj gričevnat. Na obronkih Apeninov nedaleč od Jadranskega morja se bomo ustavili v mestu LORETO, ki velja za eno najpomembnejših in najstarejših božjepotnih središč Italije. Veličastno romarsko baziliko, ki v notranjosti hrani slovito Sveto hišo, so gradili nekateri največji italijanski arhitekti (Sangallo, Bramante, Vanvitelli ...). Notranjost je bogato okrašena z mozaiki, ki sta jih zasnovala Reni in Domenichino, ter freskami, ki sta jih naslikala Signorelli in Melozzo da Forli. Po zaključenih ogledih bomo pot nadaljevali ob jadranski obali proti jugu. Zvečer bomo prispeli v obmorsko mesto Pescara. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 

2. dan: Castel del Monte - Trani - Barletta (Z-V) | 360 km

Po zajtrku se bomo zapeljali na sloviti CASTEL DEL MONTE, kjer si bomo ogledali bržkone najveličastnejši štaufovski grad v Italiji in najprepoznavnejši umetnostni spomenik v Apuliji. Enigmatični grad, ki so ga okoli leta 1240 pozidali kot lovski dvorec za cesarja Friderika II., je poseben zaradi svoje kristalinične osmerokotne oblike in izjemne lege sredi gričevnate pokrajine. Opoldne obisk mesta TRANI z mogočno stolnico, zgrajeno tik ob morju. Poleg impresivne romanske arhitekture bomo občudovali njena čudovita bronasta vrata iz leta 1180. V bližnjem mestu BARLETTA si bomo na trgu ogledali znameniti kip neidentificiranega vzhodnorimskega cesarja (kolos iz Barlette), ki velja za največjo ohranjeno bronasto plastiko antične dobe. Po zaključenih ogledih namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 

3. dan: Bari - Alberobello (Z-V) | 140 km

Po zajtrku se bomo posvetili apulijski prestolnici BARI. Staro mestno jedro je pravi labirint uličic in trgov. Poleg razsežnega gradu, ki ga je dal postaviti cesar Friderik II., je v mestu še vrsta izjemnih sakralnih spomenikov. Triladijska bazilika San Nicola iz 11. stoletja sodi med mojstrovine italijanske romanike, ki se zrcali tudi v nekaterih kosih cerkvene opreme. Med njimi izstopa prižnica, izdelana med 11. in 13. stoletjem. V kraju ALBEROBELLO si bomo ogledali najlepše primere samosvoje ljudske arhitekture (trulli), za katero so značilni okrogli tlorisi in stožčaste strehe. Nenavadne stavbe tvorijo pravo mestno četrt, ki od daleč deluje kot pravljična vas. V mestu MARTINA FRANCA so se ohranili številni spomeniki iz baročnega obdobja, med katerimi izstopa stolnica. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

 

4. dan: Ostuni - Lecce - Otranto (Z-V) | 310 km

Po zajtrku se bomo podali na peto Apeninskega polotoka. Najprej se bomo ustavili v mestu OSTUNI, kjer se odlično ohranjeno staro mestno jedro ponaša s številnimi belimi hišami in poznogotsko stolnico. Opoldne prihod v baročno mesto LECCE. Bohotna baročna arhitektura, ki temelji na domiselni uporabi lokalnega peščenjaka, daje mestu prav posebno podobo. Poleg stolnice in sosednje škofije izstopa še bazilika Santa Croce z izjemno fasado in harmonično urejeno notranjščino. Obiskali bomo tudi ostanke rimskega amfiteatra iz časa cesarja Hadrijana. Popoldne se bomo ustavili v kraju OTRANTO, kjer je tudi najvzhodnejša točka Italije. V tamkajšnji romanski stolnici iz 11. stoletja bomo občudovali sijajen talni mozaik, izdelan leta 1166. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

 

5. dan: Matera - Altamura (Z-V) | 170 km

Zjutraj vožnja proti jugu do mesta MATERA, kjer bomo obiskali stolnico, izpred katere se odpira sijajen pogled na staro mestno jedro. Večina stavb je vsaj delno vkopana v mehke apnenčaste skale, tako da je nastal pravi kompleks votlin in podzemnih hodnikov. Podobo mesta bomo najbolje zaobjeli, ko se bomo podali po Via dei Sassi, ki se vije pod starim delom mesta. Popoldne si bomo ogledali še srednjeveško jedro mesta ALTAMURA. Obisk stolnice, ki je bila zgrajena po naročilu slovitega Friderika II. Med povratkom proti jadranski obali bomo spoznali najbolj razširjeno kmetijsko kulturo juga Italije, oljko. Obiskali bomo oljarno, spoznali način pridelave oljk in poskusili odlično oljčno olje. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

 

6. dan: Bitonto - Ljubljana (Z) | 1070 km

Po zajtrku vožnja do mesta BITONTO, kjer si bomo ogledali stolnico, ki sodi med najčistejše primere romanike v Apuliji. Triladijska bazilika, ki je posvečena sv. Valentinu, je bila zgrajena na prehodu iz 11. v 12. stoletje. Arhitekti so se pri zasnovi zgledovali po baziliki San Nicola v bližnjem Bariju. Kljub temu, da je cerkev že zelo stara, v notranjosti hrani nekaj ostankov še starejše zgradbe. Še posebej izstopa sijajna upodobitev grifona v kripti, ki poleg prižnice velja za najkakovostnejši del cerkvene opreme. Po končanih ogledih bomo pričeli z vožnjo proti domu. Mimo polotoka Gargano, ki je edina večja vzpetina na zahodni obali Jadranskega morja, nas bo pot vodila proti severu. Skozi pokrajine Molise, Abruzzi in Marke bomo prispeli v Padsko nižino in v poznih večernih urah v Slovenijo.

 

ODHODI: 26.9.2020

 

CENA: 489 € pri min. 45 potnikih 

 

 CENA VKLJUČUJE: prevoze s sodobnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški, namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih z najmanj 3***, obroke po programu (Z-zajtrk, V-večerja), organizacijo, kompetentno vodstvo, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV.

 

DOPLAČILA OB PRIJAVI: za manjšo skupino (min. 35 oseb) 50 EUR, za manjšo skupino (min. 25 oseb) 100 EUR, enoposteljna soba 129 EUR

 

Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki

  ALBANIJA - POČITNICE IN POTOVANJE

  22.09.2020

  8 dni, letalo

  Že od

  Cena:
  599,00 €
  MAKARSKA RIVIERA IN DOLINA REKE NETERVE - OBIRANJE MANDARIN IN OLJK

  SEP, OKT in NOV 2020

  3 dni, avtobus

  že od

  Cena:
  199,00 €
  BASKIJA

  Odhodi v letu 2020

  8 dni, letalo

  Že od

  Cena:
  1.099,00 €
  OTOK MURTER - POZDRAV JESENI

  17.09. in 15.10.2020

  4 dni, avtobus

  Že od

  Cena:
  199,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih