Med Pireneji in Biskajskim zalivom leži dežela, ki jo že tisočletja poseljujejo Baski, eno najstarejših in najmanj razumljenih ljudstev Evrope. Kljub temu, da so razdeljeni med Francijo in Španijo, je njihova želja po neodvisnosti vsaj tako živa, kot je bila tedaj, ko so Baski predstavljali večinski narod starodavnega Navarskega kraljestva. Deželo zaznamujejo mnoga privlačna mesta, od kulturnih metropol Bilbao in Bayonne, mondenih letovišč San Sebastian in Biarritz do romarskih središč Loiola in Lurd. Vsaj enako zanimiva je narava z bujnim rastlinjem, dolgimi plažami, razčlenjeno obalo in visokimi gorami. Posebno poglavje pa predstavljajo sami Baski, soočeni z burno preteklostjo in negotovo prihodnostjo. V teh krajih sta se rodila tudi ustanovitelj jezuitov Ignacij Lojolski in Henrik IV., prvi kralj Francije iz dinastije Bourbonov. Skrivnostna in raznolika Baskija vas vabi, da jo obiščete.

 

 

1. in 2. DAN: Bilbao (Z-V) | 40 km

Popoldne prevoz na letališče** in polet proti Baskiji. Po pristanku namestitev v hotelu. Nočitev. Po zajtrku si bomo ogledali BILBAO (Bilbó), kjer so leta 1997 odprli Guggenheimov muzej, ki je postal jedro obsežne prenove mesta. Muzej ne slovi le po zbirkah moderne umetnosti, marveč tudi kot enkraten projekt arhitekta Franka O. Gehryja. Staro mestno jedro se ponaša z lepo gotsko stolnico in slikovito lego v zavoju reke. Med modernejšimi zgradbami, ki so nastale v času velikega gospodarskega razcveta v 19. stoletju izstopata železniška postaja in tržnica. Prevoz do hotela. Večerja in nočitev.

 

3. DAN: Bilbao - Vitoria - Gasteiz (Z-V) | 110 km

Po zajtrku nadaljevanje ogledov v Bilbau. Med drugim bomo obiskali Umetnostni muzej, ki se ponaša z zanimivo zbirko španske umetnosti od srednjega veka dalje. Popoldne prihod v baskovsko prestolnico VITORIA-GASTEIZ. V očarljivem srednjeveškem mestu, ki mu je uspelo ohraniti starodavno ozračje, si bomo ogledali stolnico. Restavracijska dela, ki v njej potekajo že dve desetletji, obiskovalcu omogočajo sijajen vpogled v samo »drobovje« zgradbe, kar je velika redkost. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 

4. DAN: Tolosa - Lurd (Z-V) | 310 km

Po zajtrku postanek za sprehod po starem mestnem jedru mesteca TOLOSA, ki leži v okljuki reke Oria. Mesto že stoletja velja za eno izmed izhodišč španskega dela romarske poti Camino de Santiago. Med nadaljevanjem poti proti vzhodu bomo prečkali mejo s Francijo. Popoldne prihod v LURD, eno najslavnejših romarskih središč na svetu. Ogled osrednje bazilike, na kateri je eno izmed fasad z mozaiki okrasil naš rojak pater Rupnik. Lurd zaznamuje specifično ozračje, tipično za romarska središča. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

 

5. DAN: Pau - Bayonne (Z-V) | 170 km

Vožnja preko dežel Béarn in Gaskonja, ki so ju v zgodovini naseljevali Baski. Postanek v mestu PAU, kjer si bomo najprej ogledali grad, kjer je mladost preživel Henrik IV. in slovi po bogati opremi, ki jo je po večini zbral Napoleon III. Sledi sprehod po mestnem jedru, ki se kot akropola dviguje nad reko Gave de Pau. Nadaljevanje poti proti obali Biskajskega zaliva, do mest Biarritz in Bayonne, ki danes sestavljata urbano celoto z atraktivno lego nedaleč od izliva reke Adour v Atlantski ocean. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

 

6. DAN: Bayonne - Biarritz (Z-V) | 30 km

V mestu BAYONNE (Baiona) bomo najprej obiskali stolnico Sainte-Marie, ki so jo zgradili ob koncu 13. stoletja. Sledi obisk muzeja Bonnat, ki ga je ustanovil domačin, slikar Léon Bonnat. Poleg njegovih del hrani muzej bogato slikarsko zbirko (Rubens, Goya, El Greco, Tiepolo, Vouet, Ingres ...) in številne risbe. Bayonne je mesto s številnimi umetelno urejenimi vrtovi, o čemer se bomo prepričali med sprehodom po parku in botaničnem vrtu. Popoldne se bomo odpeljali do mondenega letovišča BIARRITZ. Krajši sprehod ob obali Atlantika. Povratek v hotel. Večerja in prenočitev.

 

7. DAN: San Sebastián - Loiola (Z-V) | 170 km

Po zajtrku vožnja nazaj v Španijo do letovišča SAN SEBASTIÁN (Donostia). Povzpeli se bomo na Monte Igueldo, od koder bomo uživali v razgledu na mesto in slikovit zaliv pred njim. Nato si bomo privoščili sprehod po središču mesta, kjer stojijo mnoge zgradbe, ki pričajo o blišču v preteklosti. Popoldne bomo obiskali mesto LOIOLA, kjer stoji mogočno baročno svetišče sv. Ignacija, ustanovitelja jezuitov. Proti večeru vožnja proti zahodu do hotela v okolici Bilbaa. Namestitev v hotelu. Večerja in prenočitev.

 

8. DAN: Getxo - Guernica - Santander​ (Z) | 290 km

Po zajtrku si bomo v pristanišču GETXO ogledali najstarejši trajektni most na svetu, Bizkaiko Zubia, ki so ga zgradili leta 1893, in velja za pravo tehnično čudo. Nato se bomo ustavili ob slikoviti baskovski obali pri cerkvici SAN JUAN DE GAZTELUGATXE, ki jo s kopnim povezuje dolgo stopnišče. Ustavili se bomo še v bližnjem kraju GUERNICA (Gernika), katerega uničenje je med špansko državljansko vojno ovekovečil Picasso. Popoldne prevoz na letališče v Santanderju in polet proti našim krajem. Po pristanku bo organiziran avtobusni prevoz v Slovenijo**.

 

Odhodno letališče:

**Predviden je odhod z enega bližnjih letališč. Prevoza na letališče in z letališča nazaj v Ljubljano sva vključena v osnovno ceno potovanja. V primeru odhoda z letališča Jožeta Pučnika je zbirno mesto na letališču.

 

 

TERMIN: 12.08.2023

 

CENA:

od 1.199 € pri min. 45 potnikih

od 1.299 € pri min. 35 potnikih

od 1.399 € pri min. 25 potnikih

od 1.449 € od min. 20 potnikih 

 

CENA VKLJUČUJE: letalska prevoza, letališke takse in varnostne pristojbine, avtobusne prevoze po programu, namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih z najmanj 3***, obroki po programu (Z-zajtrk, V-večerja), stroške organizacije, kompetentno vodstvo slovenskega in lokalnih vodnikov, osnovno nezgodno zavarovanje in DDV.

 

DOPLAČILA OB PRIJAVI: za manjšo skupino (min. 35 oseb) 100 €, za manjšo skupino (min. 25 oseb) 200 €, za manjšo skupino (min. 20 oseb) 300 €, enoposteljna soba 230 €.

 

DOPLAČILA NA POTI: vstopnine 80 €

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

OPOMBA: cena se lahko spremeni!

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki

  BALATON, madžarsko morje

  Kopanje v največjem naravnem zdraviliškem jezeru v Evropi!

  3 DNI, avtobus

  Že od

  Cena:
  169,00 €
  ČOKOLADA IN GRADEC

  Super enodnevna zabava za družine!

  1 DAN, avtobus

  Že od

  Cena:
  56,00 €
  AZORI - RAZKOŠJE V ZELENEM

  Potepanje po otokih Sao Miguel, Terceira, Faial in Pico je nepozabno doživetje!

  8 DNI, letalo

  Že od

  Cena:
  1.598,00 €
  VIKEND V BENETKAH

  Svetleč spektakel okrašenih marmornih in v freske oblečenih palač, zvonikov in kupol, ki se odražajo v penečih vodah lagune pod modrim jadranskim nebom.

  2 DNI, avtobus

  Že od

  Cena:
  129,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih