Morda nekoliko nenavadna smer potovanja za obisk prestolnice madžarskih rdečih vin, a vendarle zanimiva, saj se bomo na poti v Villany in nazaj spoznali z vrhunskimi belimi vini, ki jih Madžarska in Slavonija premoreta. Ob množici izvrstnih in izjemnih večinoma belih vin na Madžarskem ter izvrstni graševini v Kutjevu v Slavoniji, bo naša pozornost usmerjena v Baranyo, ki se med Dravo in Donavo razprostira tako na Hrvaškem kot tudi Madžarskem. V mestecih Villany in Siklos med množico lokalnih rdečih sort kot so kadarka, kekfrankos in ostale, izstopajo tudi svetovne sorte kot syrah, cabernet sauvignon in caberent franc, ki tu dosega višave kot nikjer drugje na svetu. Vinsko in kulinarično doživetje »par excellence«.
Prvi dan: Ljubljana - Pecs - Villany
Zbor potnikov na parkirišču Tivoli in odhod z udobnim turističnim avtobusom ob 07.00 uri. Vožnja mimo Maribora in Murske Sobote v Pecs, peto največjo madžarsko mesto. Orientacijski gled mesta, kjer je še edina ohranjena džamija na Madžarskem in sedež znamenite tovarne porcelana – Zsolnay. Lahko kosilo in obisk vinskega posestva Lisicza na obrobju mesta. Med pokušino se bomo spoznali z njihovimi belimi sortami, kjer prednjači avtohtoni »cirfandli« in rdečimi bordojskimi zvrstmi. Nadaljevanje kratke poti proti jugu v madžarsko prestolnico rdečih vin – Villany. Namestitev v hotelu Crosus Gere (4*), ki je v lasti enega prvih vinskih konjenikov v Villany-ju, istoimenskega Gere-ja. Večerja v hotelu ob bogati spremljavi Gerejevih vin. Nočitev.
Drugi dan: Villany
Zajtrk v hotelu in že dopoldan začnemo resno: obiščemo verjetno prvega viteza Villanyja – vinsko klet Bock. Obisk kleti in pokušina. Na obrobju mesteca se nahaja še ena vinska inštitucija – Sauska. Ogled kleti, posestva in pokušina vin. Kosilo z vini. Nato se odpeljemo na podeželje in obiščemo še enega od vodilnih v vinski konjenici – klet Vylyan, kjer od leta 1992 med 130 ha brajd ob vznožju Črnega griča stoji posestvo in vinska klet. Obisk posesti, kleti in pokušina. Pozno popoldan povratek v hotel v Villany in prosto za uživanje v blagodatih hotelskega spa-ja in wellnessa. Nočitev.
Tretji dan: Villany - Kutjevo - Ljubljana
Zajtrk v hotelu in dveurna vožnja v Slavonijo - v vinorodno pokrajino Kutjevo. Ob prihodu obisk kleti in izjemna pokušina vin verjetno najbolj znanega slavonskega vinarja Vlada Krauthakerja. V bližnji Požegi bo pravo slavonsko kosilo ob spremljavi vin v lokalni restavraciji. Pozno popoldan povratek mimo Kutine in Zagreba proti domu. Predviden prihod v Ljubljano ob 22.00 uri.
Cena:
450,00 € pri udeležbi 25 oseb
475,00 € pri udeležbi 20 oseb
500,00 € pri udeležbi 15 oseb
Doplačilo za enoposteljno sobo : 96,00 €
V ceno je všteto :
- prevoz z udobnim turističnim avtobusom odgovarjajoče velikosti kot v programu
- vse pristojbine za ceste
- namestitev z zajtrkom v družinskem hotelu Gere 4*
- 5 x obisk vinske kleti in pokušine kot v programu,
- 3 x kosilo ob spremljavi vin in 1 x večerja ob spremljavi vin
- vodenje, organizacija in izvedba potovanja
- spremstvo g. Tomaža Sršena
Maksimalna udeležba: 25 oseb
Minimalna udeležba: 15 oseb
Pomembno : pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Prijave sprejemamo do 24.06. oz do zasedbe prostih mest.
Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.
Strokovni spremljevalec: g. Tomaž Sršen
Njegov življenski moto je Dolce Vita, tako kot revija, nad katero bedi že skoraj 10 let. Tomaž Sršen je obiskal več kot pol vinskega planeta: manjka mu še nekaj dežel južne poloble. Najljubše vinske dežele in regije: Ribera del Duero, Priorat in Rioja (Španija), Douro, portovci in Madeira (Portugalska), Bordeaux in Šampanja (Francija), vsa Italija in Kalifornija. Opravil je šolo Sommelier 3, WSET 3, je degustator na Biotehniški v Ljubljani in mednarodni vinski ocenjevalec.
Obiskal je več kot 1.200 gostiln, jih opisal in ocenil za: Nedelo, Finance in revijo Dolce Vita. Trenutno deluje kot odgovorni urednik revije Dolce Vita. Letno okusi in opiše okrog 1.000 različnih vin.
G. Sršen je napisal dve knjigi o vinih in štiri knjige o gostilnah. V njegovi družbi bodo potniki lahko izvedeli tudi veliko o umetnosti in zgodovini, saj sta to njegova dva ljuba hobija.