KLASIČNA TURČIJA in KAPADOKIJA
KLASIČNA TURČIJA in KAPADOKIJA
KLASIČNA TURČIJA in KAPADOKIJA
KLASIČNA TURČIJA in KAPADOKIJA

Svilena zelena Bursa in njen turški navdih prve osmanske prestolnice, dežela Trojanska z Assosom in Trojo, čudovita antika na egejski obali s presežnim Efezom, veličastnim Didimom in šarmantnimi Prienami na čelu, območje jezer in bele ponvice v Pamukkalah in kopanje v Kleopatrinem bazenu, sveto mesto Konya in samostan plešočih dervišev mistika Mevlane, čudoviti sprehodi v pravljični deželi Kapadokcev, podzemno mesto in dolina Angelov, moderna prestolnica Ankara in zgodba o Ataturku, pika na i je Carigrad in največje znamenitosti 1.600-letne prestolnice dveh cesarstev.

 

To so le znamenitosti, ki jih na potovanju obiščete in jih v zgodbah naših vodnikov tudi doživite; le delček tistega, kar vam potovanje omogoča! Kajti Turčija je najbolj veličastna v tradicionalnih krajih in ljudeh v bolj odmaknjenih mestecih in na podeželju. Drobni postanki v vasicah in majhnih mestecih, enkratni sprehodi po izbranih kotičkih dežele ter pristen stik z domačini in deželo, njeno izjemno kulinariko in gostoljubjem ...

 

Bivali boste v udobnih namestitvah, potovalni načrt je sproščen, čeprav so dnevi polni doživetij, zanimivosti in zgodb. Vožnja je enakomerno razporejena v okvirnih 4 - 6 ur dnevno, le 8. dne zvečer potegnemo do Carigrada, a pot tudi tu hitro mine. Večina voženj je panoramskih, zapolnimo jih z zanimivimi predavanji o deželi in njeni preteklosti. 

 

Prepustite se poznavalcem turške dežele, ki vas z občutkom spletejo z gostujočo deželo.

 

 

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – BURSA

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) v Istanbul. Vkrcamo se na avtobus in že čez Bospor drvimo v Azijo in ob Marmornem morju preko Izmita v pravo Turčijo. Prihod v Burso – zeleno mesto svile in prva osmanska prestolnica. Sprehod po pravem turškem vzdušju Burse, tržnice in veličastni ostanki preteklosti. Prva turška hrana. Namestitev. Nočitev. (letalo, H)

 

2. DAN: BURSA – HELESPONT - TROJA - BEHRAMKALE - ASSOS

Zajtrk. V svilenem zelenem mestu obiščemo Zeleno mošejo in mavzolej ter Veličastno mošejo, dovolj pa bo časa za prosto na svileni tržnici v srednjeveškem hanu. Vožnja proti slavni ožini Helespont, danes Dardanele. Prevzamejo nas zgodbe in zgodovina. Pot nadaljujemo po Trojanski deželi do najbolj slavnega arheološkega nahajališča – Troje. Od mesta ni ostalo veliko, prevzame pa nas zgodba in pokrajina, kjer se je zgodila. Pot nadaljujemo proti Assosu, kjer nas morda bolj očara sama vasica Behramkalle, gotovo pa je pogled iz Ateninega templja na Lezbos vreden vzpona! Vožnja do hotela, večerja, nočitev. (H*, ZV)

 

3. DAN: ASSOS - AYVALIK - EFEZ - KUŠADASI

Zajtrk. Vožnja ob Edremitskem zalivu do šarmantnega Ayvalika, kjer si v tradicionalnem obmorskem mestecu prvioščimo prosti čas za raziskovanje. Vožnja mimo modernega Izmirja do Efeza. Efez je višek antike, občudujoče zaživimo med marmorjem nekdaj veličastne anatolske prestolnice. Obiščemo kraj templja boginji Artemidi. Na poti do Kušadasija še presenečenje. Po prihodu se namestimo. Večerja in nočitev. (H*, ZV)

 

4. DAN: KUŠADASI - PRIENE - DIDIM - PAMUKKALE

Zajtrk. Vožnja po rodovitni dolini reke Meander do antične Prien, ki veljajo za najlepše ohranjeno grško mesto v Anatoliji. Ogled Prien je doživetje tako za ljubitelje narave, kot tudi ljubitelje antike in zgodovine. Posebej nas navduši zgodba reke Meander. Vožnja do bližnjega Didima, kjer obiščemo kolosalne ostanke Apolonovega oraklja, ene najbolj veličastnih zgradb antičnega časa. Po prostem času za kosilo po rodovitni dolini reke Meander potujemo do Pamukkal. Popoldne se naužijemo pogledov na naravno čudo – bele ponvice iz sige. Po želji lahko obiščemo lepo obnovljen teater ali se okopamo v Kleopatrinem bazenu s šampanjsko vodo. Vožnja v hotel. Namestitev. Večerja. Nočitev. (H*, ZV)

 

5. DAN: PAMUKKALE - EGIRDIR - BEJŠEHIR - KONYA

Zajtrk. Danes nas pot vodi na visoko anatolsko planoto v bolj odmaknjen, tradicionalen in pravi turški svet. V Egirdirju se sprehodimo po »otočku« ter začutimo tradicionalno turško mestece. V Beyšehirju Beyšehirju obiščemo eno lepših starih mošej v Anatoliji ter se sprehodimo po starem mestu. Čez visok prelaz vstopimo v Konyo, sveto mesto plešočih dervišev. V seldžuški Konyi obiščemo mavzolej žal že pokojnega mistika, sufija in ustanovitelja plešočih dervišev Rumija Mevlane. Privoščimo si prost čas na tradicionalni tržnici, saj je Konya eno lepših turških tradicionalnih mest. Večerja. Ste za čaj in vodno pipo? Nočitev. (H*, ZV)

 

6. DAN: KONYA - DOLINA ANGELOV - PODZEMNO MESTO - KAPADOKIJA

Zajtrk. Vožnja do karavanskega dvorca Sultanhan, kjer se vživimo v življenje karavanarjev na starodavni poti svile in začimb. Ob vstopu v pravljično Kapadokijo obiščemo čudovit samostan in cerkev, ter v tuf vklesana meniška bivališča. Sprehod po Dolini Angelov je svojevrstno doživetje. Na poti v ožjo Kapadokijo obiščemo podzemno mesto Derinkuyu in podoživimo življenje v podzemnem labirintu. Na poti v hotel obiščemo keramično delavnico ter spoznamo tradicionalno obrt. Prihod v hotel. Večerja in nočitev. (H*, ZV)

 

7. DAN: KAPADOKIJA

Po želji jutranja vožnja z balonom nad pravljično deželo. Zajtrk. Cel dan uživamo v čudovitih konturah pravljične Kapadokije. Sprehodimo se po Kamelji dolini in na razgledno točko nad pravljično vasico Goreme. Obiščemo tkalnico preprog in spoznamo tradicionalno obrt. Vzpnemo se na najvišji vrh Učhisar, s katerega vidimo deželo kot na dlani. Raziščemo dolino dimnikov Pašabar ter samostan Simona Stilita. Sprehodimo se po šarmantni vasici Čavušin in obiščemo hišo starodavnega Kapadokca. Večerja. Za doplačilo nas po večerji čaka še odlično doživetje – turški večer s trebušno plesalko in folklornim programom. (H*, ZV)

 

8. DAN: KAPADOKIJA - SLANO JEZERO - ANKARA - ISTANBUL

Zajtrk. Zgodnji odhod. Vožnja po čudoviti višinski Anatoliji proti Slanem jezeru, po katerem se lahko tudi sprehodimo. V Ankari obiščemo Ataturkov mavzolej in enega najlepših »evropskih« muzejev, Muzej anatolskih civilizacij, v katerem so zbrani eksponati anatolskih predgrških ljudstev. Potem se po višinski Anatoliji vozimo proti Istanbulu. Pozen prihod. Namestitev in nočitev.  (H, Z)

 

9. DAN: ISTANBUL - OGLED MESTA - LJUBLJANA

Zajtrk. Dopoldne zaživimo s slavno preteklostjo 1.600-letne prestolnice dveh cesarstev. Sprehodimo se po antičnem hipodromu in obiščemo Modro mošejo, v katero je vgrajena neprecenljiva vrednost 21.000 ročno izdelanih ploščic iz Iznika. Višek dneva je ogled cerkve Svete modrosti (Hagia Sofia). V skladu s časom prosto na tržnicah do odhoda ne letališče. Vožnja na letališče. Polet proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (Z, letalo)

 

 

TERMINI:

26.03. -  03.04.2023

24.04. - 02.05.2023

26.04. - 03.05.2023 (8 dni!)

30.04. - 07.05.2023 (8 dni!)

19.05. - 26.05.2023 (8 dni!)

27.05. - 04.06.2023

 

Program se lahko spremeni!

 

CENA: od 930 €

 

Cena (najmanj 40 udeležencev) vključuje: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (146 EUR), prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, 8 nočitev v hotelih 3-4* s polpenzionom (v Istanbulu in Bursi le nočitev z zajtrkom), slovenskega in lokalnega vodnika (vodenje v slovenskem jeziku), stroške priprave in organizacije potovanja. Vstopnine v ceno niso vključene in znašajo okoli 50 EUR. Potnik jih poravna na kraju samem.

 

Doplačila po želji na kraju samem (na osebo):

 • Kapadokija: turški večer s trebušnim plesom v Kapadokiji 30 EUR; vključuje program, prigrizek in pijačo,
 • Kapadokija: jutranji izlet z balonom nad pravljično Kapadokijo cca 200 EUR*
 • Istanbul: izlet z ladjico po Bosporju 30 EUR.

* cena je informativne narave in se lahko spremeni, za točne nformacije povprašajte vodnika na licu mesta

 

Obvezna doplačila:

 • Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 29 oseb 96 €

 

Možna doplačila:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo 175 €

 

POPUSTI ob prijavi:

 • za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču -10%
 • za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču -20%

 

VIZE: Slovenci vize ne potrebujemo, rabimo pa vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

 

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni.

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki

  MESEČEVA POKRAJINA KAPADOKIJA

  Prepusti se domišljiji v pravljični deželi Kapadokija in spoznaj legendo o derviših in nastanku mesteca Konya!

  8 DNI, letalo

  Že od

  Cena:
  1.099,00 €
  PARIZ Z LETALOM - VIKEND V MESTU

  Doživimo nepozaben konec tedna v ''mestu luči'' v družbi odličnih vodnikov, ki nam bodo na zanimiv način približali življenje Parižanov!

  3 DNI, letalo

  Že od

  Cena:
  568,00 €
  PARIZ IN GRADOVI OB LOARI

  Doživite PRAVLJIČNO popotovanje skozi francoske gradove in srednjeveška mesteca!

  5 DNI

  Že od

  Cena:
  699,00 €
  DUNAJ IN ŽIVALSKI VRT

  Obisk najstarejšega živalskega vrta v Evropi!

  1 DAN, avtobus

  Že od

  Cena:
  58,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih