FRANCIACORTA
FRANCIACORTA
FRANCIACORTA

FRANCIACORTA
2 dni, avtobus
Odhod: 13. april 2018


Ne glede na množico teorij o imenu te vinske dežele (dve od priljubljenih sta, da je bilo to ozemlje v srednjem veku neke vrste brezcarinska cona ali pa da pridelujejo dobre penine na francoski način – Francia – corta), je kot vedno resnica ena sama.
Ta regija, kjer pridelujejo najboljša italijanska peneča vina po klasični (šampanjski) metodi, je bila v zgodovini prvič omenjena leta  1277 in to kot Franzacurta kot del province Brescia, ki je najbližje večje mesto.
Šele leta 1957, ko je enolog Guido Berlucci naredil peneče vino iz sorte beli pinot in ga poimenoval Pinot di Franciacorta, se je ime prijelo in Berlucci je kaj kmalu dobil množico posnemovalcev.  V tistih časih Italija dejansko ni imela dobrih penečih vin, saj so bila v večini Piemontski sladki muškati. Kot je italijanski trg hitro pokazal, so se ta peneča vina odlično prodajala, v kleteh so v roke pljunili šolani profesionalci in uspeh je bil hitro otipljiv.
Franciacorta je tudi izraz za to peneče vino; podobno kot šampanjec iz francoske regije Šampanje. Osnovne sorte za pridelavo teh vin so tri:  chardonnay in modri pinot (tako kot v Šampanji) in beli pinot (namesto tega je v Šampanji pinot menuir). Vinarjenje in staranje poteka na klasičen, šampanjski način – se pravi da druga fermentacja poteka v steklenicah.
Vsaka klet ima več različnih kakovostih in cenovnih razredov franciacort od katerih tiste najdražje dosegajo cene šampanjcev srednjega razreda.
Pokrajina je zelo slikovita in obale jezera Iseo v bližini nudijo sprostitev v naravi, obiske odličnih trističnih kmetij in malih kleti, kjer seveda tudi pridelujejo franciacorto.

 

Strokovni spremljevalec: g. Tomaž Sršen

 

Njegov življenski moto je Dolce Vita, tako kot revija, nad katero bedi že skoraj 10 let. Tomaž Sršen je obiskal več kot pol vinskega planeta: manjka mu še nekaj dežel južne poloble. Najljubše vinske dežele in regije: Ribera del Duero, Priorat in Rioja (Španija), Douro, portovci in Madeira (Portugalska), Bordeaux in Šampanja (Francija), vsa Italija in Kalifornija. Opravil je šolo Sommelier 3, WSET 3, je degustator na Biotehniški v Ljubljani in mednarodni vinski ocenjevalec.
Obiskal je več kot 1.200 gostiln, jih opisal in ocenil za: Nedelo, Finance in revijo Dolce Vita. Trenutno deluje kot odgovorni urednik revije Dolce Vita. Letno okusi in opiše okrog 1.000 različnih vin.
G. Sršen je napisal dve knjigi o vinih in štiri knjige o gostilnah. V njegovi družbi bodo potniki lahko izvedeli tudi veliko o umetnosti in zgodovini, saj sta to njegova dva ljuba hobija.

 

Program potovanja :

Prvi dan - petek, 13.04.2018

Zbor potnikov ob 06.00 uri na parkirišču Tivoli  v Ljubljani in odhod avtobusa. Vožnja do mejnega prehoda Fernetiči in nadaljevanje poti mimo Padove  in Verone v Franciacorto, kamor bomo prispeli ob približno 12.00 uri. Obisk kleti in pokušina vin ob kosilu. Popoldan obisk prestižne kleti, ogled posestva in pokušina. Preden se namestimo v hotel obiščemo še eno manjšo vinsko klet. Namestitev v hotelu 4* v središču pokrajine v zgodnjih večernih urah in prosto.

 

Drugi dan - sobota, 14.04.2018

Zajtrk v hotelu in vožnja v bližnji Iseo, kjer se bomo v primeru lepega vremena vkrcali na barko in odpluli na otok Monte Isola. Krajši sprehod po otoku in nato vrnitev na celino. Obisk še ene od reprezentativnih vinskih kleti s pokušino in nato kosilo na »agriturismo«, seveda ob spremljavi vin. Pozno popoldan povratek po isti poti proti domu. Predviden prihod v Ljubljano okoli 22.00 ure  

 

Cena: 335,00 EUR (pri udeležbi 25 oseb)

            370,00  EUR (pri udeležbi 15 oseb)

 

V ceno je všteto:

  • Prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot v programu in vse pristojbine za ceste
  • 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v dvoposteljni sobi
  • 2 x kosilo ob spremljavi vin
  • 4 x obisk kleti s pokušino
  • Spremstvo g. Tomaža Sršena
  • Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačila:

  • Enoposteljna soba: 35,00 €
  • Vožnja z barko na Monte Isola: 8,00 € (informativno, plačilo na kraju samem) 

 

Minimalna udeležba:  15 oseb

 

Pomembno: Dokončen seznam obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki

    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.350,00 €
    ALZACIJA in PFALZ

    Odhod: 08. april 2024

    4 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Maison Trimbach, Domaine Ameli&Charles Sparr, Domaine Zind Humbrecht, Domaine Gruss, Domaine Schoffit, Weingut Kranz, Weingut Von Winning, Weingut Georg Mosebacher, Weingut Baserman Jordan, Weingut Kninpser, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.290,00 €
    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    3.950,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih