NEZNANA ISTRA
ODHOD ZAGOTOVLJEN!
14.06.2025
Začuti, okušaj, odkrij – Istra te vabi!
1 DAN, avtobus
Obisk destilarne Aura in vinske kleti Saints Hills, kosilo
Vinsko kulinarično doživetje
Spremljevalec g. Valentin Bufolin
Že od

NEZNANA ISTRA
Odhod: 14.06.2025
Trajanje: 1 dan
Prevoz: avtobus
Vino se v Istri pretaka že več kot 2.000 let, od rimskih časov naprej. Ta rodovitni polotok, ki je bil nekoč del rimskega cesarstva in pozneje Beneške republike, je bil vedno dežela vinogradov in tradicije. Starodavne amfore, srednjeveške kamnite kleti in stoletni vinogradi pripovedujejo zgodbo o regiji, kjer je vino več kot pijača - je dediščina. Od avtohtone Istarske Malvazije do drznega rdečega vina Teran - vsaka steklenica nosi pečat bogate in večplastne preteklosti Istre. Tartufi, divjačina, ribe, ostrige in sestavine na »chilometro zero« pomembno prispevajo k uspehu istrskega turizma.
PROGRAM IZLETA:
14.06.2025, sobota
LJUBLJANA - HRVAŠKA ISTRA - LJUBLJANA
Zbor udeležencev izleta v Ljubljani – Tivoli ob 10.00 uri in odhod manjšega avtobusa proti Istri. Vožnja čez Sočergo v Buzet, kamor bomo prispeli okoli poldneva. Tu je narava še posebej radodarna, njene neizčrpne darove na najboljši možni način izkorišča znana družinska destilarna Aura. Ročno nabrana divja zelišča in divji sadeži, v edinstveni stari kleti v osrčju Buzeta, se z veliko ljubezni in spretnosti pretočijo v ekskluzivna žganja, likerje, gine in marmelade, pripravljene po tradicionalnih recepturah.
Imeli bomo priložnost spoznati celoten proces izdelave Aurinih izdelkov, od maceracije zelišč, kuhanja Teranina in Karbun gina, pa vse do polnjenja steklenic.
Aura je družinska destilarna, ki velja za pravi dragulj Istre. Njihov Teranino je med najbolj nagrajenimi likerji in se tudi ponaša kot najboljši tega segmenta. Tudi druge destilate in likerje številni kritiki vedno visoko pohvalijo. Ogledali si bomo destilarno in se razvajali ob njihovih pijačah in cocktailih.
Popoldan sledi nadeljevanje poti v osrčje Istre v okolico Višnjana, kjer so nedavno odprli vinsko klet Saints Hills Cantina, ki je v lasti istoimenske vinske kleti iz Orebiča na Pelješcu.
Lastnik hiše – Ernest Tolj velja za pravo ikono, njihova vina pa odražajo izjemen terroir in predanost lokalni skupnosti. Pridelujejo izjemen nabor vin, ki pokriva Hrvaško Istro in Dalmacijo. Njihov chardonnay Le Chifre se je, s 94 doseženimi točkami, leta 2023 uvrstil na 35. mesto najboljših 100 vin po reviji Wine Enthusiast, Dingač Ernest Tolj pa je takrat dosegel zavidljivih 99 točk.
Pripravili nam bodo edinstveno vinsko kulinarično doživetje ob poznem kosilu s 4-hodnim menijem in ob spremstvu njihovih vin iz Hrvaške Istre in Dalmacije.
Zvečer povratek proti domu. Predviden prihod v Ljubljano okoli 21.00 ure.
CENA : 215,00 € za člane Društva Sommelier Slovenija (Društvo za razvoj pivske kulture)
245,00 € za nečlane Društva Sommelier Slovenija
CENA VKLJUČUJE:
- Prevoz z vsemi pristojbinami za ceste z manjšim avtobusom (20 sedežev)
- Ogled in pokušina v destilarni Aura
- Ogled vinske kleti Saints Hills
- 4-hodni meni v spremstvu njihovih 8 vin iz Hrvaške Istre in Dalmacije
- Strokovno vodenje g. Valentin Bufolin
- Organizacija in izvedba izleta
Minimalna udeležba : 15 oseb
Maksimalna udeležba : 19 oseb
Število prostih mest za nečlane Društva Sommelier Slovenija je omejeno.
Prijave na: info@tentours.si sprejemamo do 01.06.2025 oz do zasedbe prostih mest.
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.
Splošni pogoji in navodila – Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju
Strokovni spremljevalec: Valentin Bufolin
Valentin Bufolin je dobro znano ime v slovenski in mednarodni vinski sceni. Je trenutni najboljši sommelier Slovenije in predsednik društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.
Rojen v družino priznanih gostincev je svoja sommelierska znanja pilil od leta 2009, ko je postal sommelier 1. stopnje. Od takrat je opravil izobraževanje za 2 stopnji sommelierjev v Italiji, udeležil se je izobraževanja pri Court of Master Sommeliers v Avstriji, opravil izobraževanje za WSET3, ima pa tudi vse 3 stopnje slovenskega sommelierskega društva. Leta 2023 je po zahtevnem izobraževanju, ki ga organizira Vinitaly, kot prvi Slovenec, pridobil tudi naziv Italian Wine Ambassador.
Valentin je dolgoletni predavatelj, ki brezsebično deli svoje znanje z novimi generacijami sommelierjev. Mnogi ste ga verjeto spoznali v vlogi strokovnega kommentatorja na sommelierskih dvobojih, ki jih je organizirala revija O vinu.
Leto 2020 je posvetil slovenskemu vinu, saj je vsak dan na svojem blogu objavil opis enega slovenskega vina, sicer pa redno sodeluje za rubriko vino tedna in včasih pripravi kak prispevek za različne medije. Je uveljavljen v mednardonih sommelierskih vodah, pa tudi izurjen ocenjevalec vin z dolgoletnimi izkušnjanim na različnih tekmovanjih doma in v tujini.