Tako blizu, a tako malo znana pokrajina. V zadnjih nekaj letih je v vinsko kulinaričnem smislu Istra naredila strahovit skok, česar se je že pred slabim desetletjem zavedel tudi žal pokojni »enfant terrible« svetovne kulinarike – Mr. Antony Bourdain. Malvazija, merlot, istarski teran, muškat in penine so eno od orožij tega največjega hrvaškega polotoka. Tartufi, divjačina, ribe, ostrige in sestavine na »chilometro zero« pomembno prispevajo k uspehu istrskega turizma. V oktobru, še posebej letos, ko ni več množice turistov, je obisk te privlačne in šarmantne pokrajine, povsem drugačno doživetje kot v poletnih mesecih. Še posebej, če se nam pridružite odkrivati med Slovenci manj znane vrhusnke vinsko kulinarične zaklade v družbi poznavalca g. Tomaža Sršena.
NEZNANA ISTRA
Odhod: ! PRESTAVLJENO !
Trajanje: 2 dni
Prevoz: avtobus
Program izleta :
1. dan - petek
Zbor potnikov na parkirišču Tivoli v Ljubljani ob 07.00. uri in vožnja mimo proti Istri. Vmes postanek za kavo. Po prečkanju meje še kratka vožnja mimo Buzeta v motovunske gozdove, kjer se nahaja posestvo Karlić in se srečali s prvo istrsko specialiteto - tartufi. V prekrasnem ambientu zgodba o tartufih, spoznali bomo njihove pse, nato bo sledila pokušina kombinacije tartufov ob spremljavi kozarca dobrega vina, kar bo kar prava malica in dobra popotnica za začetek odkrivanja manj znane Istre.
Sledi nekaj kilometrov vožnje do manj znanega vinarja Ipša v okolici Motovuna. Ukvarjajo se seveda s klasičnimi istrskimi sortami na biodinamičen način. Ker se ukvarjajo tudi z oljem, bomo marsikaj zanimivega izvedeli tudi o postopku pridelave oljčnega olja. Ogled posetva ter pokušina njihovih vin in olj.
Nadaljevanje poti v osrednjo Istro - v Žminj, kamor bomo prispeli za pozno kosilo. V konobi se ne ponašajo z dolgim jedilnim listom, a tisto kar prinesejo na mizo je več kot odlično. Pozno popoldan še obisk prestižnega posestva Meneghetti. »Terra rossa« - rdeča zemlja, ki je bolj kamen kot zemlja, a zato izredno bogata z minerali je tukaj stalnica in njihova vina izražajo to lastnost Istre s svetovljanskim priokusom. Pokušina njihovih vin v prečudovitem ambientu istoimenskega hotela, ki spada v verigo Relais & Chateau .
Že v mraku bomo prispeli v Rovinj, eno najlepših istrskih mest ter namestitev v hotelu 4* in prosto za za sprehod po mestu. Nočitev.
2. dan - sobota
Zajtrk v hotelu in sprehod po Rovinju z lokalnim vodnikom ter nato naprej v odkrivanje manj znane Istre - nazaj proti severu in v bližini Grožnjana si bomo vzeli čas ter obiskali manj znanega a vrhunskega vinarja – Clai. Posestvo, ki obsega 10 ha vinogradov na lapornatih tleh, se ponaša s sloganom : »Narava v vaši čaši«. Obisk posestva, kleti in pokušina vin. Že popoldan se bomo odpravili v eno najboljših restavracij v Istri – v konobo Buščina, za katero bi težko rekli da spada pod manj znano Istro, vsaj med slovenskimi ljubitelji Istre ne. Kosilo ob spremljavi vin in pred koncem dneva obiščemo eno od najbolj prominentnih vinskih kleti v Istri - Coronica. Seznanili se bomo z njihovimi vini, med katerimi je prva a ne edina malvazija. V zgodnjih večernih urah se bomo mimo Kopra odpravili proti domu. Predviden prihod v Ljubljano ob 21.00 uri.
Cena : 310,00 € pri udeležbi 25 oseb
325,00 € pri udeležbi 20 oseb
340,00 € pri udeležbi 15 oseb
V ceno je všteto :
- prevoz z udobnim turističnim avtobusom na vseh navedenih relacijah
- vse pristojbine za ceste in parkirnine
- namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v Rovinju
- 2 x kosilo z vini
- 4 x obiski vinskih kleti in pokušine vina kot v programu
- obisk posestva Karlić in malica
- strokovno vodenje g. Sršena, organizacija in izvedba izleta
Doplačila :
- enoposteljna soba: 28,00 €
POPUST 20 € za člane kluba »O vinu«
Za uveljavljanje popusta, je treba ob prijavi navesti številko članske izkaznice.
Popust velja samo za imetnika kartice »O vinu« in ne velja za družinske člane ali sopotnike na isti prijavnici, če niso člani kluba.
Maksimalna udeležba : 25 oseb
Minimalna udeležba : 15 oseb
Prijave sprejemamo do ______ oz. do zasedbe prostih mest.
Strokovni spremljevalec: Tomaž Sršen
Njegov življenski moto je Dolce Vita, tako kot revija, nad katero bedi že skoraj 10 let. Tomaž Sršen je obiskal več kot pol vinskega planeta: manjka mu še nekaj dežel južne poloble. Najljubše vinske dežele in regije: Ribera del Duero, Priorat in Rioja (Španija), Douro, portovci in Madeira (Portugalska), Bordeaux in Šampanja (Francija), vsa Italija in Kalifornija. Opravil je šolo Sommelier 3, WSET 3, je degustator na Biotehniški v Ljubljani in mednarodni vinski ocenjevalec.
Obiskal je več kot 1.200 gostiln, jih opisal in ocenil za: Nedelo, Finance in revijo Dolce Vita. Trenutno deluje kot odgovorni urednik revije Dolce Vita. Letno okusi in opiše okrog 1.000 različnih vin.
G. Sršen je napisal dve knjigi o vinih in štiri knjige o gostilnah. V njegovi družbi bodo potniki lahko izvedeli tudi veliko o umetnosti in zgodovini, saj sta to njegova dva ljuba hobija.
Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.
Pridržujemo si pravico spremembe posamezne vinske kleti z drugo odgovarjajoče kvalitete.