JUŽNA AFRIKA
JUŽNA AFRIKA
JUŽNA AFRIKA

JUŽNA AFRIKA

ZAGOTOVLJEN ODHOD

SPROSTILI STA SE 2 MESTI!

10 dni, letalo, hoteli 4*

maksimalna udeležba: 15 oseb

spremljevalec: g. Robert Gorjak

odhod: 21.03.2019

že od

UVOD pred programom

V zadnjih dvajsetih letih so južnoafriška vina doživela pravo revolucijo in danes je Južna Afrika velik in pomemben proizvajalec kakovostnih vin. Zadnje generacije vinarjev so skorajda dramatično zvišale kakovost proizvodnje in s tem končnega izdelka, za kar je bilo potrebno veliko novega in drugačnega razmišljanja in eksperimentiranja. To je rezultat tega, ker so vinarji pozorno spremljali in se odzivali na želje in potrebe globalnega trga.

Južnoafriška vina niti ne potrebujejo kakšne posebne predstavitve. Vsi vemo, da so bila vina dovolj dobro znana in priznana povsod po svetu že ob koncu apartheida leta 1990. Država je odprla svoja vrata in vinski ljubitelji z vsega sveta imajo danes priložnost obiskati vinorodne pokrajine v okolici Cape Towna ter seveda pokusiti vina močnega in polnega telesa, ki so hkrati sveža in sadna. In kakovost - vrhunska. Veliko novih vinarjev, ki se pojavljajo vsako leto, je izjemno ambicioznih in ne samo, da držijo korak z mednarodno konkurenco, pogosto jo presegajo in postavljajo letvico kakovosti in inovativnosti vse više in više.

Kot vinorodna področje prištevajo Južno Afriko med Novi Svet z dolgo zgodovino. Nizozemec Jan Van Riebeek je nedaleč od Cape Towna posadil prve trte že leta 1655. Ob koncu  17. stoletja so iz Francije prišli Hugenoti in že v 18. stoletju so bila znana v Evropi sladka muškatna vina hannepot iz Constantie.

Podnebje v Južni Afriki je podobno sredozemskemu. Naše vinsko potovanje poteka konec aprila, ko lahko pričakujemo prijetne temperature brez pretirane vročine, kot je to ponavadi na vrhuncu  poletja.

Na našem popotovanju si bomo ogledali najbolj znani vinski regiji Stellenbosch in Franschhoek ter in prelepo področje  Cape Towna in Stellenboscha.

Uživali bomo v odličnih Afro-Burskih jedeh, steakih in grilu afriške divjačine, in mešanici lokalne in mednarodne gastronomije. Na eni strani se bomo srečali z  originalnimi lepotami tipične burske pokrajinske arhitekture starodavnih podeželjskih mest in na drugi strani z  lepotami sodobne arhitekture Cape Towna, drugega največjega mesta v južni Afriki. Naše potovanje združuje enkratno kombinacijo spoznavanja prečudovite južnoafriške  narave, imenitnih vin in njihovih ustvarjalcev ter originalne hrane.

Naše potovanje bo vodil poznavalec in strokovnjak v svetu vinskih ocenjevanj g. Robert Gorjak

 

PROGRAM

Prvi dan - četrtek, 21.03.2019

Zagreb - Istanbul

Srečanje udeležencev na letališču Zagreb ob 18.00 uri in prijava za let. Predvidoma ob 20:00 let v Capetown preko Istanbula. Na letalu večerja in zajtrk.  

 

Drugi dan - petek, 22.03.2019

Cape Town

Predvidoma ob 12:35 pristanek na mednarodnem letališču Cape Town in namestitev v hotelu 4* v mestu. Po kratkem postanku, vožnja do žičnice in vzpon na Table Mountain. Sledi orientacijski ogled Cape Towna in vožnja do Citadele, nekdanje rezidence holandskega guvernerja Van der Stella. Večerja v mestu in nočitev.

 

Tretji dan - sobota, 23.03.2019

Cape Town - Durbanville - Paarl - Cape Town

Zajtrk v hotelu in vožnja proti gorskemu rezervatu Paarl z obiskom posestva Fairview ter degustacija odličnih vin v spremljavi njihovih znanih kozjih sirov. Nato se bomo obrnili nazaj proti Atlantiku, v slikovito predmestje Cape Towna. V mestu Durbanville, ki je 1652 leta nastalo ob izviru vode in je bilo prvotno samo postojanka, kjer so popotniki napojili živino, danes pa se tam ukvarjajo predvsem s pridelovanjem pšenice in negovanjem vinske trte, bomo obiskali vinsko klet Diemersdal. Bližina Atlantika jim omogoča, da pridelujejo odlične sauvignone. Gospod in ga.  Louw, lastnika posestva, sta v letu 2018 obiskala Slovenijo na katero imata odlične spomine. Na posestvu nam bodo pripravili tradicionalno afriško kosilo.

Ob povratku proti Cape Townu se bomo ustavili v osrčju Stellenbocha in se prepustili še posesti Kaapzicht, eno najboljših v Stellenboschu, kjer bo za nas poskrbela družina Steytler in bomo imeli še zadnjo degustacijo tega dne. Nas bo Steytler Pinotage prepričal, da gre za odlično sorto ali bomo njegovo časščenje prepustili domačinom?

Povratek nazaj proti hotelu, prost večer in nočitev.

 

Četrti dan - nedelja, 24.03.2019

Cape Town - Constantia - Cape Town

Po zajtrku se bomo odpravili proti jugu protu Rtu dobrega upanja. Na poti nazaj proti Capetownu se bomo ustavili v vinorodnem okolišu Constantia, kjer se je pred več kot 350 leti pričela pisati vinogradniška zgodba Južne Afrike in ki slovi tudi po sladkih vinih. Na posestvu Klein Constantia, bomo naredili postanek z ogledom in degustacijo. Kosilo z vini.

Povratek nazaj proti hotelu, prost popoldan v Capetownu, večer in nočitev.

 

Peti dan - ponedeljek, 25.03.2019

Cape Town - Somerset West - Hermanus

Po zajtrku nas bo pot vodila na jugovzhod okoliša Stellenbosch na zgodovinsko posestvo Meerlust znano po izjemnih elegantnih rdečih vinih. Nadaljevali bomo na 300 m nadmorske višine, v najhladnejši pokrajini Južne Afrike v Elginu. Obiskali bomo odlično posestvo Paul Cluver in se okrepčali s kosilom na restavraciji na posestvu.

Dan bomo zaključil v dolini Hemel-En-Aarde na legendarnem posestvu Hamilton Russell, kjer so bomo srečali z verjetno najboljšimi chardonnayji in modrimi pinoti Južne Afrike.

Nočitev v simpatičnem ribiškem mestecu Hermanus.

 

Šesti dan - torek,  26.03.2019

Hermanus-Franschhoek-Stellenbosch

Po zajtrku se bomo poslovili od Hermanusa in se napotili do kolonije s pingvini v Stony Pointu. Ravno prav, da si za čas obeda omislimo kosilo v eni izmed odličnih restavracij v mestecu Franschhoek. Ogled mesta in še čas za obisk ene izmed  bližnjih kleti ter prihod v Južnoafriško vinsko prestolnico – Stellenbosch.  Nastanitev v Stellenboschu in nočitev.

 

Sedmi dan - sreda, 27.03.2019

Stellenbosch

Po zajtrku sledi vožnja do vinorodnega okoliša Swartland. kjer bomo obiskali družinsko klet Mullineux, ki je ena izmed tistih, ki je povzročila revolucijo v ta hip najbolj razvpitem okolišu Južne Afrike. Naslednji postanek bo v hiši Ebena Sadieja, ki ga nekateri opisujejo kot »enfant terrible«. Na poti proti Stellenboschu bomo na kosilo in degustacijo zavili na posestvo Vondeling iz katerega vaš vodič hrani pravi posebno anekdoto. Nočitev v Stellenboschu.

 

Osmi dan - četrtek, 28.03.2019

Dan bo namenjen raziskovanju mesta Stellenbosch, obedu v eni izmed odličnih restavracij.  

Nočite v Stellenboschu.

 

Deveti dan - petek, 29.03.2019

Stellenbosch - Cape Town

Zajtrk, dopoldne obisk kleti Kanonkop inštituciji za pinotage. Za sam konec si bomo omislili obisk degustacijo  in kosilo v izjemni kleti Vergelegen. Po kosilu sledi prevoz na letališče Cape Town in zadnji nakupi afriških spominkov v odličnih letaliških duty free trgovinah. Predvidoma ob 18:00 let proti Zagrebu preko Istanbula. Na letu večerja in zajtrk.

 

Deseti dan - sobota, 30.03.2019

Istanbul - Zagreb

Prihod v Zagreb predvidoma zjutraj ob 08:15.

 

Maksimalno število udeležencev: 15 oseb

 

Cena:    2.990,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

3.240,00 € pri udeležbi 10 oseb

 

V ceno je všteto:

 • letalski prevoz Zagreb - Istanbul - Cape Town - Istanbul - Zagreb
 • vse letališke pristojbine in pristojbine za prevoz prtljage (3o kg in 8 kg ročne prtljage)
 • vsi prevozi s posebnim avtobusom v Južni Afriki kot v programu
 • namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* kot v programu
 • ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine kot v programu
 • kosila in večerje ob spremljavi vin kot v programu
 • vsi turistični ogledi z lokalnim vodenjem
 • strokovno spremstvo in vodenje g. Roberta Gorjaka
 • organizacija in izvedba potovanja.

 

V ceno ni všteto:

 • vstopna viza v JAR : 90,00 (viza + stroški poštnine in asistence)
 • enoposteljna soba : 565,00 €

 

Za potovanje je potreben potni list z veljavnostjo še najmanj 6 mesecev po zaključku potovanja.

 

Prijave sprejemamo do 20. februarja oz do zasedbe prostih mest.

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

Sorodni izdelki

  BORDEAUX

  ZAGOTOVLJEN ODHOD

  ZADNJI 2 MESTI!

  5 dni, letalo, hotel 4*

  vinsko kulinarična doživetja

  spremljevalec: g. Robert Gorjak

  odhod: 09.06.2019

  že od

  Cena:
  1.490,00 €
  PIEMONT

  4 dni, avtobus, hotel 4*

  vinsko kulinarična doživetja

  spremljevalec: g. Tomaž Sršen

  ZAGOTOVLJEN ODHOD

  odhod: 15.05.2019

  že od

  Cena z DDV:
  700,00 €
  RIZLINGI SLOVENSKE ŠTAJERSKE

  1 dan, avtobus

  vinsko kulinarična doživetja

  spremljevalec: g. Jože Rozman

  odhod: 25.05.2019

  že od
  Cena:
  120,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih