VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso
VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso
VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso
VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso
VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso
VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso
VALPOLICELLA, Lugana in Strada del Riso

VALPOLICELLA, LUGANA in Strada del Riso

Trajanje : 3 dni / 2 noči

Prevoz : avtobus

Odhodi : 08. oktober 2020

V spremstvu g. Martina Gruzovina

 

Verona, od slovenske meje oddaljena manj kot 250 kilometrov, je že od nekdaj slovela kot pomembno križišče trgovskih poti in pomembno središče bogate ter plodne pokrajine na severu Italije. Obkrožajo ga prestižne vinorodne pokrajine kot Valpolicella, Soave, Bardolino in Lugana, ki so žal pri nas manj poznane, čeprav vina kot so amarone, soave classico, ripasso, recioto ali lugana segajo v sam svetovni kakovostni vrh. Od vseh vinorodnih pokrajin je prav gotovo Valpolicella najbolj znana, prvo ime pa močno in polno rdeče vino – amarone, čeprav tudi valpolicella classico ali superiore ter ripasso in recioto ne igrajo postranske vloge. Med idiličnimi griči in s posemeznimi dvorci posejanimi med fotogeničnimi vinogradi, se bomo dodobra sezanili s postopkom pridelave amaroneja in ripassa.

Ni odveč pripomniti, da je po količini pridelanega vina Valpolicella po površini takoj za  mnogo večjo Toskano. Po drugi strani je Lugana skorajda mikro pokrajina, kjer belo vino pridelano iz sorte turbiana, odlikuje svežina, mineralnost in nizki alkoholi. Južno od Verone so obširna riževa polja in Vialone Nano, ki ga tod pridelujejo, je prvi med vrhunskimi italijanskimi riži.

Izjemno kulinarično in vinsko potovanje bo zaokrožila družba gospoda Martina Gruzovina.

 

Prvi dan – četrtek, 08.10.

Zbor potnikov na parkirišču Tivoli v Ljubljani ob 07.00 uri in odhod avtobusa. Vožnja do mejnega prehoda Fernetiči in nadaljevanje poti mimo Trsta, Benetk in Padove v Valpolicello, kamor bomo prispeli v opoldanskih urah. Naš prvi postanek bo namenjen manj znani, a zato nič manj prepričljivi vinske kleti Ca dei Maghi. Simpatična lastnika nam bosta do podrobnosti razkrila svoj pristop do pridelave vin in z vini ob pokušini to tudi dokazala. Ob prigrizku pokušina njihovih vin. Kratka vožnja v Bussolengo, namestitev v hotelu 3* ter kratek počitek in popoldan eden od vrhuncev potovanja: obisk prvega med prvimi - posestva Masi. Ogled »fruttaie«, zgodovinske kleti, razvojnega oddelka, sprehod med vinogradi in pokušina nekaterih njihovih vin. Že v mraku bomo prispeli v vasico Fumane, ki je tudi eno od sedmih središč Valpolicelle, kjer bo v tipični »oštariji« večerja z vini. Povratek v hotel ob približno 22.00 uri. Nočitev.

 

Drugi dan – petek, 09.10.

Zajtrk v hotelu in nazaj v srce Valpolicelle. V Negrarju, ki se med drugim ponaša z veliko in uspešno zadružno kletjo, kjer so pred desetletji po naključju odkrili amarone, bomo obiskali legendo Valpolicelle – vinsko posestvo in klet Quintarelli. Ustanovitelj te sicer majhne kleti, Giuseppe, je bil sicer skromen mož ki je v vinogradu in kleti težil k popolnosti in inovativnosti, a vedno spoštoval tradicijo. Obisk kleti in pokušina.

Kosilo v tradicionalni gostilni ob spremljavi vin  in popoldan še dva vrhunca: Tommasi, ki ima sicer še pet vinskih posestev po celotni Italiji, nam bo predstavil Valpolicello in skrivnosti pridelave amaroneja v senci največjega hrastovega soda na svetu. Obisk posestva, vinske kleti in pokušina s prigrizki. Že pozno popoldan še obisk biodinamične kleti Zyme, ki je postavljena v kamnolom in predstavlja fantastično kombinacijo starega in novega. Taka bo tudi pokušina – tradicionalna in inovativna. Zvečer povratek v hotel v Bussolengo in prosto za posedanje v prijetnih barih v tem mestecu. Nočitev.

 

Tretji dan – sobota 10.10.

Zajtrk v hotelu in kratka vožnja v Verono. Sprehod od antične Arene po elegantni Via Mazzini do Julijine hiše in trga Erbe. Po pol ure vožnje bomo prispeli v drugo vinorodno pokrajino – Lugana, ki je bila izven Italije do pred nekaj desetletij skorajda nepoznana. Belo vino iz sorte turbiana, odlikuje svežina, mineralnost in nizki alkoholi. Obisk in pokušina v eni od priznanih kleti in nato proti jugu v mestece Isola della Scala. Gre za širno območje riževih polj, kjer med drugimi vrstami riža pridelujejo tudi slavni Vialone Nano Veronese. Kosilo s poudarkom na rižu in z vini bo v restavraciji, ki je bila preurejena iz stare rižarne oziroma mlina, kjer so nekdaj in tudi danes še priložnostno luščijo riž.

Popoldan bomo obiskali še moderno rižarno, kjer bo tudi možnost ugodnega nakupa. ter nato povratek po isti poti proti domu. Predviden prihod v Ljubljano ob 23.00 uri.

 

Cena : 445,00 € pri udeležbi 25 oseb

455,00 € pri udeležbi 20 oseb

             470,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

V ceno je všteto :

  • prevoz z udobnim turističnim avtobusom odgovarjajoče velikosti kot v programu
  • vse pristojbine za ceste
  • namestitev v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v hotelu 3* v Bussolengu
  • 6 x obisk vinskih  kleti in pokušine kot v programu
  • 1 x večerja prvi dan
  • 2 x kosilo ob spremljavi vin kot navedeno v programu
  • spremstvo strokovnjaka Martina Gruzovina
  • organizacija in izvedba programa.

 

Doplačilo za enoposteljno sobo: 48,00 €

 

POPUST 20 € za člane kluba »O vinu«​

Za uveljavljanje popusta, je treba ob prijavi navesti številko članske izkaznice.

Popust velja samo za imetnika kartice »O vinu« in ne velja za družinske člane ali sopotnike na isti prijavnici, če niso člani kluba.

 

Prijave sprejemamo do 25. 09. 2020 oz. do zasedbe prostih mest.

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Pridržujemo si pravico spremembe posamezne vinske kleti z drugo odgovarjajoče kvalitete.

 

Strokovni spremljevalec: Martin Gruzovin                                           (foto: Aleš Beno)

Veseli smo, da se je Martin pridružil naši že uveljavljeni skupini strokovnih sodelavcev in verjamemo, da bomo v sodelovanju z njim lahko pripravili še mnogo lepih potovanj po vinorodnih pokrajinah. Martin je krst turističnega delavca že doživel jeseni 2019, ko je bil zadolžen za strokovno plat izleta v Valpolicello, ko je vodil skupino novopečenih slovenskih sommelierjev III. stopnje.  Nalogo je opravil z odliko.

Martin skrbi za prodajo v biodinamični kleti Guerilla iz Vipavske doline. Po poklicu diplomirani organizator menedžer se je v vinskem svetu znašel skoraj po naključju. Leta 2009 je lagodno službo pri takrat največjem slovenskem trgovcu zamenjal za popolnoma novo zgodbo v vinski branži. Vino ga je popolnoma prevzelo in postalo njegov način življenja. Danes je sommelier tretje stopnje in aktualni državni prvak v sommelierstvu. V redkem prostem času je strasten ribič in rekreativni športnik.

Sorodni izdelki

    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.350,00 €
    BORDEAUX

    Odhod: 03. junij 2024

    4 dni, letalo, hotel 4*,

    4x kosilo z vini; degustacije: Château Malartic Lagraviere, Château Haut-Bailly, Château Carillon d‘Angelus, Château Clinet, Château Pavie-Macquin, Chateau Brane Cantenac, Smith Haut-Lafitte

    vinsko kulinarična doživetja

    Spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.490,00 €
    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    3.950,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih