BURGUNDIJA
BURGUNDIJA
BURGUNDIJA

BURGUNDIJA

4 dni, letalo, hotel 4*

vinsko kulinarično doživetje

spremljevalec: g. Robert Gorjak

odhod: 14.10.2019

že od

Cena:
1.590,00 €
Zaloga
Na zalogi
DODAJ V KOŠARICO

Vanja Alič – urednik portala »O vinu« pravi, da je Burgundija sveti gral vsakega malo resnejšega vinoljuba.

Zahodno od reke Saone na vzhodu Francije ležijo vzpetine in doline Burgundije, od koder prihajajo nekatera najimenitnejša vina na svetu. Medtem ko je Gruzija pradomovina vina, je Burgundija prav gotovo zibelka pridelave vin najvišje kakovosti, elegance in finese. To nekako potrjuje tudi število zaščitenih apelacij, ki jih je tu več kot v katerikoli drugi vinski regiji v Franciji. Edinstvene naravne razmere, predvsem raznovrstnost Burgundije, ki se ponaša s približno 400 vrstami podlag, so seveda idealne za sonaravno vinogradništvo in vinarstvo.

Glavni sorti v Burgundiji sta chardonnay in modri pinot. Kresilni kamen na nosu in slanost v ustih sta (lahko) pri burgundskih vinih izražena bolj kot kjerkoli drugje. Tako imenovana maslenost chardonnayja je pri vrhunskem burgundcu filigransko natančno uravnotežena s poudarjenimi kislinami in mineralnostjo. V primeru Chablisa, ki leži dobrih 130 kilometrov severno od Côte de Nuits, pa bi lahko rekli nasprotno – močno izražene kisline in slanost so uravnotežene z masleno teksturo.

Samostani in menihi so v zgodovini vinogradništva v Burgundiji dolgo igrali pomembno vlogo, ki se resneje začne v 8. stoletju. Vabljeni danes na potovanje z obilico vinske in siceršnje zgodovine.

 

BURGUNDIJA
4 dni, letalo
Odhod: 14.10.2019
Spremljevalec: g. Robert Gorjak

 

Program potovanja:

Prvi dan - ponedeljek, 14.10.2019

LJUBLJANA - PARIZ - CHABLIS - BEAUNE

Zbor potnikov na letališču Brnik ob 05:45 uri in prijava za let. Polet letala v Pariz ob 07.00 uri. Pristanek na letališču Charles de Gaulle ob 09:00 in prevoz s posebnim avtobusom v najbolj severno burgundsko vinorodno pokrajino Chablis. V mesto, ki je zapisano zgolj in samo chardonnayju, bomo prispeli po dobrih dveh urah vožnje in obiskali eno prvih imen Chablisa - Domaine William FEVRE. Obisk posestva, kleti, pokušina  in kosilo na posestvu.

Pozno popoldan nadaljevanje poti proti osrednji Burgundiji. Namestitev v hotelu 4* v osrčju Cote d'Or, v središču  mesteca Beaune. Preostanek večera prosto in nočitev.

 

Drugi dan - torek, 15.10.2019

COTE DE NUITS

Zajtrk v hotelu. Ta dan je namenjen Cote de Nuits, kjer rastejo eni izmed najboljših modrih pinotov sveta. Kar zjutraj bomo začeli zelo resno. Domaine FAIVELEY v Nuits Saint Georges je zvest odraz tega prestižnega vinorodnega področja. Obisk posestva, kleti in pokušina vin. Nadaljevanje poti v Gevrey – Chambertin, kjer bomo obiskali še eno odlično, tokrat biodinamično vinogradniško posestvo: Rossignol-Trapet. Pokušina vin v kleti in nato kosilo ob spremljavi vin v vasi.

Popoldan postanek ob najbolj znanem vinogradu modrega pinota na svetu – Romanée Conti Grand Cru in nato obisk posestva Maison Louis Latour. Obisk kleti ter vinarije in pokušina vin. Pozno popoldan povratek v hotel v Beaune. Prosto in nočitev.

 

Tretji dan, 16.10.2019

COTE DE BEAUNNE

Zajtrk v hotelu. Spet zelo resen začetek. Tokrat Mersault - Maison Vincent Girardin, mlad vinogradnik, ki nadaljuje že tristoletno družinsko tradicijo. Obisk posestva, kleti in pokušina. Nato v legendarni Pouligny – Montrachet in do hiše Olivier Leflaive, ki je uspel na svojstven način združiti obedovanje in pokušino. Obisk posestva, kleti ter kosilo z vini na posestvu. Popoldan obisk enega najeminentnejših trgovcev Burgundije – Maison Joseph Drouhin. Obisk njihovih starih kleti in pokušina vin. Pozno popoldan in zvečer prosto za obisk Hospices de Beaune ali individualno raziskovanje mesta. Nočitev.

 

Četrti dan, 17.10.2019

MACON - POUILLY - FUISSE - LYON - PARIZ - LJUBLJANA

Zajtrk v hotelu in nato dobra ura vožnja v četrto vinorodno pokrajino Burgundije – Maconnaise, kjer prav gotovo izstopa področje Pouilly-Fuissé AOC iz sorte chardonnay. Obisk posestva Joseph Burrier, kleti, vinarije in pokušina vin. Nato v Lyon, kjer se bomo vkrcali na "strašno hitri vlak" TGV, ki bo razdaljo skoraj 500 km premagal v pičlih dveh urah. Na letališče Charles de Gaulle v Parizu bomo prispeli ob 16.00 uri, prijava za let in polet ob 18:30 uri proti Zagrebu. Pristanek na letališču Pleso ob 20:20 uri in vožnja v Ljubljano, kamor bomo prispeli najaksneje ob 23:00 uri.

 

Maksimalna udeležba: 15 oseb

 

Cena: 1.590,00 €

 

V ceno je všteto: letalski prevoz Ljubljana – Pariz – Zagreb, vse letališke prostojbine, prevoz s posebnim avtobusom v Franciji kot v programu, prevoz z vlakom TGV Lyon – CDG Pariz, namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* kot v programu, ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine kot v programu, kosila ob spremljavi vin kot v programu, prevoz s posebnim avtobusom letališče Pleso - Ljubljana, spremstvo g. Gorjaka, organizacija in izvedba potovanja.

 

Doplačilo za enoposteljno sobo: 180,00 €

 

Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Prijave spremejamo do 01.09.2019 oziroma do zasedbe prostih mest.

 

Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

Sorodni izdelki

    PROSECCO

    2 dni, avtobus

    vinsko kulinarična doživetja

    spremljevalec: g. Tomaž Sršen

    odhod: 08.11.2019

    že od

    Cena:
    290,00 €
    Valtellina in Alto Adige

    3 dni, avtobus

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Tomaž Sršen

    odhod: 26.09.2019

    že od

    Cena:
    520,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih