BURGUNDIJA
BURGUNDIJA
BURGUNDIJA

Vanja Alič – urednik portala »O vinu« pravi, da je Burgundija sveti gral vsakega malo resnejšega vinoljuba.

Zahodno od reke Saone na vzhodu Francije ležijo vzpetine in doline Burgundije, od koder prihajajo nekatera najimenitnejša vina na svetu. Medtem ko je Gruzija pradomovina vina, je Burgundija prav gotovo zibelka pridelave vin najvišje kakovosti, elegance in finese. To nekako potrjuje tudi število zaščitenih apelacij, ki jih je tu več kot v katerikoli drugi vinski regiji v Franciji. Edinstvene naravne razmere, predvsem raznovrstnost Burgundije, ki se ponaša s približno 400 vrstami podlag, so seveda idealne za sonaravno vinogradništvo in vinarstvo.

Glavni sorti v Burgundiji sta chardonnay in modri pinot. Kresilni kamen na nosu in slanost v ustih sta (lahko) pri burgundskih vinih izražena bolj kot kjerkoli drugje. Tako imenovana maslenost chardonnayja je pri vrhunskem burgundcu filigransko natančno uravnotežena s poudarjenimi kislinami in mineralnostjo. V primeru Chablisa, ki leži dobrih 130 kilometrov severno od Côte de Nuits, pa bi lahko rekli nasprotno – močno izražene kisline in slanost so uravnotežene z masleno teksturo.

Samostani in menihi so v zgodovini vinogradništva v Burgundiji dolgo igrali pomembno vlogo, ki se resneje začne v 8. stoletju. Vabljeni danes na potovanje z obilico vinske in siceršnje zgodovine.

 

Prvi dan - ponedeljek, 14.10.2019, LJUBLJANA - PARIZ - CHABLIS - BEAUNE

Zbor potnikov v Ljubljani ob dogovorjeni uri in prevoz na letališče Benetke. Polet letala v Pariz ob 09:25 uri. Pristanek na letališču Orly ob 11:05 in prevoz s posebnim avtobusom v najbolj severno burgundsko vinorodno pokrajino Chablis. V mesto, ki je zapisano zgolj in samo chardonnayju, bomo prispeli po dobrih dveh urah vožnje in obiskali eno prvih imen Chablisa - Domaine William FEVRE. Obisk posestva, kleti, pokušina  in kosilo na posestvu.

Pozno popoldan nadaljevanje poti proti osrednji Burgundiji. Namestitev v hotelu 4* v osrčju Cote d'Or, v središču  mesteca Beaune. Preostanek večera prosto in nočitev.

 

Drugi dan - torek, 15.10.2019, COTE DE NUITS

Zajtrk v hotelu. Ta dan je namenjen Cote de Nuits, kjer rastejo eni izmed najboljših modrih pinotov sveta. Kar zjutraj bomo začeli zelo resno. Domaine FAIVELEY v Nuits Saint Georges je zvest odraz tega prestižnega vinorodnega področja. Obisk posestva, kleti in pokušina vin. Nadaljevanje poti v Gevrey – Chambertin, kjer bomo obiskali še eno odlično, tokrat biodinamično vinogradniško posestvo: Rossignol-Trapet. Pokušina vin v kleti in nato kosilo ob spremljavi vin v vasi.

Popoldan postanek ob najbolj znanem vinogradu modrega pinota na svetu – Romanée Conti Grand Cru in nato obisk posestva Maison Louis Latour. Obisk kleti ter vinarije in pokušina vin. Pozno popoldan povratek v hotel v Beaune. Prosto in nočitev.

 

Tretji dan, 16.10.2019, COTE DE BEAUNNE

Zajtrk v hotelu. Spet zelo resen začetek. Tokrat Mersault - Maison Vincent Girardin, mlad vinogradnik, ki nadaljuje že tristoletno družinsko tradicijo. Obisk posestva, kleti in pokušina. Nato v legendarni Pouligny – Montrachet in do hiše Olivier Leflaive, ki je uspel na svojstven način združiti obedovanje in pokušino. Obisk posestva, kleti ter kosilo z vini na posestvu. Popoldan obisk enega najeminentnejših trgovcev Burgundije – Maison Joseph Drouhin. Obisk njihovih starih kleti in pokušina vin. Pozno popoldan in zvečer prosto za obisk Hospices de Beaune ali individualno raziskovanje mesta. Nočitev.

 

Četrti dan, 17.10.2019, MACON - POUILLY - FUISSE - LYON - PARIZ - LJUBLJANA

Zajtrk v hotelu in nato dobra ura vožnja v četrto vinorodno pokrajino Burgundije – Maconnaise, kjer prav gotovo izstopa področje Pouilly-Fuissé AOC iz sorte chardonnay. Obisk posestva Joseph Burrier, kleti, vinarije in pokušina vin. Nato v Lyon, kjer se bomo vkrcali na "strašno hitri vlak" TGV, ki bo razdaljo skoraj 500 km premagal v pičlih dveh urah. Na letališče Charles de Gaulle v Parizu bomo prispeli ob 16.00 uri, prijava za let in polet ob 18:30 uri proti Zagrebu. Pristanek na letališču Pleso ob 20:20 uri in vožnja v Ljubljano, kamor bomo prispeli najaksneje ob 23:00 uri.

 

Maksimalna udeležba: 15 oseb

 

Cena: 1.590,00 €

 

V ceno je všteto:

  • Transfer Ljubljana - Benetke
  • Letalski prevoz Benetke - Pariz - Zagreb
  • Vse letališke prostojbine
  • Prevoz s posebnim avtobusom v Franciji kot v programu
  • Prevoz z vlakom TGV Lyon - CDG Pariz
  • Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* kot v programu
  • Ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine kot v programu
  • Kosila ob spremljavi vin kot v programu
  • Prevoz s posebnim avtobusom letališče Pleso - Ljubljana
  • Spremstvo g. Gorjaka
  • Organizacija in izvedba potovanja.

 

Doplačilo za enoposteljno sobo: 180,00 €

 

Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Prijave spremejamo do 01.09.2019 oziroma do zasedbe prostih mest.

 

Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 2000 tečajnikov na več kot 180 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot konzultant za Slovenijo sodeluje pri nastajanju nekaterih najpomembnejših vinskih knjig: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. Konec leta 2017 je izdal knjigo »Slovenija,  vinska dežela«  v slovenščini in angleščini, v pripravi pa je prevod v nemški jezik. Kot vinopisec je večkrat prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, Kalifornijo, Južno Afriko, Armenijo …

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur v rock skupini »Old Timer Band«.

Sorodni izdelki

    PROSECCO

    ZADNJI 2 MESTI

    2 dni, avtobus

    vinsko kulinarična doživetja

    spremljevalec: g. Tomaž Sršen

    odhod: 08.11.2019

    že od

    Cena:
    290,00 €
    LIBANON

    3 dni, letalo, hotel 5*

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Janez Benda

    odhod: 03.04.2020

    že od

    Cena:
    1.190,00 €
    OKUSITE SVET - NAPOVEDNIK

    NAPOVEDUJEMO

    ČILE IN ARGENTINA, odhod: 22.03.2020

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    PREDPRIJAVE ZAŽELJENE!

    Natančen program bomo objavili v oktobru!

     
    Po dogovoru
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih