BURGUNDIJA
4 dni, letalo, hotel 4*
vinsko kulinarično doživetje
spremljevalec: g. Robert Gorjak
odhod: 07.11.2023
že od

Zahodno od reke Saone na vzhodu Francije ležijo vzpetine in doline Burgundije, od koder prihajajo nekatera najimenitnejša vina na svetu. Medtem ko je Gruzija pradomovina vina, je Burgundija prav gotovo zibelka pridelave vin najvišje kakovosti, elegance in finese. To nekako potrjuje tudi število zaščitenih apelacij, ki jih je tu več kot v katerikoli drugi vinski regiji v Franciji. Edinstvene naravne razmere, predvsem raznovrstnost Burgundije, ki se ponaša s približno 400 vrstami podlag, so seveda idealne za sonaravno vinogradništvo in vinarstvo.
Glavni sorti v Burgundiji sta chardonnay in modri pinot. Kresilni kamen na nosu in slanost v ustih sta (lahko) pri burgundskih vinih izražena bolj kot kjerkoli drugje. Tako imenovana maslenost chardonnayja je pri vrhunskem burgundcu filigransko natančno uravnotežena s poudarjenimi kislinami in mineralnostjo. V primeru Chablisa, ki leži dobrih 130 kilometrov severno od Côte de Nuits, pa bi lahko rekli nasprotno – močno izražene kisline in slanost so uravnotežene z masleno teksturo.
Samostani in menihi so v zgodovini vinogradništva v Burgundiji dolgo igrali pomembno vlogo, ki se resneje začne v 8. stoletju. Vabljeni danes na potovanje z obilico vinske in siceršnje zgodovine.
Prvi dan - torek, 07.11.2023
ZAGREB - PARIZ - CHABLIS - BEAUNE
Zbor potnikov na letališču Zagreb ob najkasneje 07:00 uri in prijava za let. Polet letala v Pariz ob 08:25 uri. Pristanek na letališču Charles de Gaulle ob 10:30 in prevoz s posebnim avtobusom v najbolj severno burgundsko vinorodno pokrajino Chablis. Postanek za kosilo z vini v prijetni restavraciji in nato obisk mesteca Chablis, ki je zapisano zgolj in samo chardonnayju. Tu bomo obiskali eno prvih imen Chablisa - Domaine William FEVRE. Obisk posestva, kleti, pokušina njegovih vin. Pozno popoldan nadaljevanje poti proti osrednji Burgundiji. Namestitev v hotelu 4* v osrčju Cote d'Or, v središču mesteca Beaune.
Preostanek večera prosto in nočitev
Drugi dan - sreda, 08.11.2023
COTE DE BEAUNE
Zajtrk v hotelu in sprehod po mestu mimo Hospices de Beaune in kmalu zelo resen začetek. Obiskali bomo enega najeminentnejših vinskih trgovcev Burgundije – Maison Joseph Drouhin. Obisk njihovih starih kleti in pokušina vin. Nato proti jugu v legendarni Pouligny – Montrachet in do hiše Olivier Leflaive, ki je uspel na svojstven način združiti obedovanje in pokušino. Kosilo z njihovimi vini. Po kosilu povratek v mesto Beaune ter obisk legendarnega Château de Beaune, kjer se nahajajo zgodovinske kleti zelo čislanega vinarja Bouchard Père & Fils. Pripravite se na prvovrstno pokušino vin v njihovi kleti. Popoldan se bomo sprehodili do enega najbolj razvpitih vinogradov na svetu – Montrachet Grand Cru. Sledi vrnitev v mesto. Zvečer večerja z vini v Le Caveau des Arches in prosto za individualno raziskovanje mesta. Nočitev.
Tretji dan - četrtek, 09.11.2023
COTE DE NUITS
Zajtrk v hotelu. Ta dan je namenjen Cote de Nuits, kjer rastejo eni izmed najboljših modrih pinotov sveta. Še v svežem jutru se bomo podali na sever v vasico Nuits-Saint-Georges, kjer bomo obiskali Domaine FAIVELEY znano po zelo delikatnih vinih, ki so zvest odraz tega prestižnega vinorodnega področja. Obisk posestva, kleti in pokušina vin. Nadaljevanje poti v Gevrey – Chambertin in vmes postanek v Vosne Romanée, kjer si bomo ogledali najbolj znan vinograd modrega pinota na svetu – Romanée Conti Grand Cru. Za kosilo bomo prispeli v Gevrey-Chambertin. Kosilo z vini v restavraciji La Table v Rotisserie du Chambertine (1 * Michelin).
Po kosilu sledi vožnja po Route des Grand Crus mimo vinograda Chambertin do prestižne lege Corton. V njenem vznožju bomo obiskali zgodovinsko posestvo Maison Louis Latour. Obisk kleti ter in posestva ter pokušina vin. Pozno popoldan povratek v hotel v Beaune. Prosto za obisk katerega od množice vinskih barov v mestu in nočitev.
Četrti dan - petek, 10.11.2023
POULLY - FUISSÉ - LYON - FRANKFURT - ZAGREB
Zajtrk v hotelu in nato dobra ura vožnja v četrto vinorodno pokrajino Burgundije – Maconnais, kjer prav gotovo izstopa področje Pouilly-Fuissé - AOC iz sorte chardonnay. Obisk posestva Joseph Burrier - Chateau de Beauregard, ogled kleti in pokušina vin. Opoldan se bomo odpravili na letališče v Lyon-u. Prijava za let. Polet ob 14:50 uri preko Frankfurta proti Zagrebu. Pristanek na letališču Zagreb ob 19:20 uri.
Maksimalna udeležba: 16 oseb
Cena: 2.190,00 €
V ceno je všteto:
- Letalski prevoz Zagreb - Pariz - Lyon - Zagreb z oddano prtljago
- Vse letališke prostojbine
- Prevoz s posebnim avtobusom v Franciji kot v programu
- Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v središču Beauna
- 6x ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine
- 1x kosilo ob spremljavi vin kot v restavraciji 1* Michelin
- 2x kosilo ob spremljavi vin kot v programu
- 1x večerja ob spremljavi vin kot v programu
- Spremstvo g. Gorjaka
- Organizacija in izvedba potovanja.
Doplačila
- enoposteljna soba: 195,00 €
- zavarovanje rizika odpovedi: od 123,00 €
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.
Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak
Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 2000 tečajnikov na več kot 180 tečajih.
Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.
Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu. Kot konzultant za Slovenijo sodeluje pri nastajanju nekaterih najpomembnejših vinskih knjig: The Oxford Companion to Wine, Jancis Robinson; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012 je izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. Konec leta 2017 je izdal knjigo »Slovenija, vinska dežela« v slovenščini in angleščini, v pripravi pa je prevod v nemški jezik. Kot vinopisec je večkrat prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, Kalifornijo, Južno Afriko, Armenijo …
Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.
Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur v rock skupini »Old Timer Band«.