BURGUNDIJA
NAPOVEDUJEMO!
Odhod: 13. oktober 2025
4 DNI, letalo, hotel 4*,
vinsko kulinarično doživetje
spremljevalec: g. Robert Gorjak
Že od

Ste pripravljeni, da svoj vsakdan zamenjate za kozarec modrega pinota in popoln francoski obrok?
Pridružite se nam na nepozabnem vinsko kulinaričnem potovanju po eni najbolj očarljivih francoskih regij. Od s soncem obsijanih vinogradov do jedi, vrednih Michelinovega priznanja, Burgundija vas vabi, da uživate v njenih bogatih okusih, zgodovinski dediščini in brezčasnem šarmu!
NAPOVEDUJEMO!
BURGUNDIJA
Odhod: 13.10. - 16.10.2025
Trajanje: 4 dni
Prevoz: letalo
Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak
Zahodno od reke Saone na vzhodu Francije ležijo vzpetine in doline Burgundije, od koder prihajajo nekatera najimenitnejša vina na svetu. Medtem ko je Gruzija pradomovina vina, je Burgundija prav gotovo zibelka pridelave vin najvišje kakovosti, elegance in finese. To nekako potrjuje tudi število zaščitenih apelacij, ki jih je tu več kot v katerikoli drugi vinski regiji v Franciji. Edinstvene naravne razmere, predvsem raznovrstnost Burgundije, ki se ponaša s približno 400 vrstami podlag, so seveda idealne za sonaravno vinogradništvo in vinarstvo.
Glavni sorti v Burgundiji sta chardonnay in modri pinot. Kresilni kamen na nosu in slanost v ustih sta (lahko) pri burgundskih vinih izražena bolj kot kjerkoli drugje. Tako imenovana maslenost chardonnayja je pri vrhunskem burgundcu filigransko natančno uravnotežena s poudarjenimi kislinami in mineralnostjo. V primeru Chablisa, ki leži dobrih 130 kilometrov severno od Côte de Nuits, pa bi lahko rekli nasprotno – močno izražene kisline in slanost so uravnotežene z masleno teksturo.
Samostani in menihi so v zgodovini vinogradništva v Burgundiji dolgo igrali pomembno vlogo, ki se resneje začne v 8. stoletju. Vabljeni danes na potovanje z obilico vinske in siceršnje zgodovine.
Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak
Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 2000 tečajnikov na več kot 180 tečajih.
Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.
Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu. Kot konzultant za Slovenijo sodeluje pri nastajanju nekaterih najpomembnejših vinskih knjig: The Oxford Companion to Wine, Jancis Robinson; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012 je izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. Konec leta 2017 je izdal knjigo »Slovenija, vinska dežela« v slovenščini in angleščini, v pripravi pa je prevod v nemški jezik. Kot vinopisec je večkrat prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, Kalifornijo, Južno Afriko, Armenijo …
Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.
Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur v rock skupini »Old Timer Band«.