BURGUNDIJA
Odhod: 13. oktober 2025
4 DNI, letalo, hotel 4*
Vinsko kulinarično doživetje
Degustacije: Domaine William FEVRE, Joseph Drouhin, Olivier Leflaive, Domaine FAIVELEY, Maison Louis Latour, Joseph Burrier - Chateau de Beauregard
Strokovni spremljevalec: g. Robert Gorjak
Že od

BURGUNDIJA
Odhod: 13.10. - 16.10.2025
Trajanje: 4 dni
Prevoz: letalo
Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak
Ko nekomu uspe doseči svetovni sloves zgolj z eno belo in eno rdečo sorto vinske trte, osvojiti najzahtevnejše vinoljube in profesionalce sveta ter postaviti ene najvišjih cen za steklenico vina na svetu, potem vemo da gre za eno najbolj cenjenih in razvpitih vinskih regij na svetu.
Da, to je Burgundija. Temelj Burgundije so lege, katerim so temelje postavili benediktinski in cistercijanski menihi. Burgundija premore okrog 1000 leg! Vsaka ima svoj izraz, svoj pečat, tudi ime in zgodbo. Okrog 600 leg ima naziv Premier Cru, najboljših 33 leg pa Grand Cru. Tukaj je še 44 vasi s svojim lastnim poreklom. Dobri poznavalci znajo ločiti Chambolle-Musigny od Pommarda ali pa Volnay od Gevrey-Chambertina.
Drži, Burgundija se kljub zgolj dvema sortama, zdi zapletena. V resnici jo do obisti pozna zgolj peščica ljudi. A brez skrbi, na štiridnevnem potovanju po Burgundiji se bomo dodobra dotaknili njenih temeljev. Obiskali bomo nekatere izmed legendarnih kleti, poskusili preko 80 vin, potovali skozi vseh
pet njenih podregij in na koncu bo vsak med nami znal na slepi degustaciji ločiti mineralen, v nevtralnih posodah pridelan chablis od bogatega, polnega s hrastovino in maslenimi notami navdahnjenega meursaulta.
Ko bomo množici pokušanih vin dodali še lokalno kulinariko, bodo posledice neizbežne - Burgundija se vam bo vtisnila v srce.
Prvi dan – ponedeljek, 13.10.2025
ZAGREB - PARIZ - CHABLIS - BEAUNE
Zbor potnikov na letališču Zagreb ob najkasneje 07:00 uri in prijava za let. Polet letala v Pariz ob 09:00 uri. Pristanek na letališču Charles de Gaulle ob 11:05 in prevoz s posebnim avtobusom v najbolj severno burgundsko vinorodno pokrajino Chablis. Postanek za kosilo z vini v prijetni restavraciji in nato obisk mesteca Chablis, ki je zapisano zgolj in samo chardonnayju. Tu bomo obiskali eno prvih imen Chablisa - Domaine William FEVRE. Obisk posestva, kleti, pokušina njegovih vin. Pozno popoldan nadaljevanje poti proti osrednji Burgundiji. Namestitev v hotelu 4* v osrčju Cote d'Or, v središču mesteca Beaune.
Preostanek večera prosto in nočitev.
Drugi dan – torek, 14.10.2025
COTE DE BEAUNE
Zajtrk v hotelu in sprehod po mestu mimo Hospices de Beaune in kmalu zelo resen začetek. Obiskali bomo enega najeminentnejših vinskih trgovcev Burgundije – Maison Joseph Drouhin. Obisk njihovih starih kleti in pokušina vin. Nato proti jugu v legendarno vasico Puligny – Montrachet do hiše Olivier Leflaive, ki je uspel na svojstven način združiti obedovanje in pokušino. Kosilo ob spremljavi vin hiše Olivier Leflaive.
Po kosilu obisk še en odlične kleti v Cote de Beaune. Sledi sprehod do enega najbolj razvpitih vinogradov na svetu – Montrachet Grand Cru. Vrnitev v mesto. Zvečer fakultativna večerja z vini v Le Caveau des Arches in prosto za individualno raziskovanje mesta. Nočitev.
Tretji dan – sreda, 15.10.2025
COTE DE NUITS
Zajtrk v hotelu. Ta dan je namenjen Cote de Nuits, kjer rastejo eni izmed najboljših modrih pinotov sveta. Še v svežem jutru se bomo podali na sever v vasico Nuits-Saint-Georges, kjer bomo obiskali Domaine FAIVELEY znano po zelo delikatnih vinih, ki so zvest odraz tega prestižnega vinorodnega področja. Obisk posestva, kleti in pokušina vin. Nadaljevanje poti v Gevrey – Chambertin in vmes postanek v Vosne Romanée, kjer si bomo ogledali najbolj znan vinograd modrega pinota na svetu – Romanée Conti Grand Cru. Za kosilo bomo prispeli v Gevrey-Chambertin. Kosilo z vini v Bistrot Lucien v Rotisserie du Chambertine.
Po kosilu sledi vožnja po Route des Grand Crus mimo vinograda Chambertin do prestižne lege Corton. V njenem vznožju bomo obiskali zgodovinsko posestvo Maison Louis Latour. Obisk kleti ter in posestva ter pokušina vin. Pozno popoldan povratek v hotel v Beaune. Prosto za obisk katerega od množice vinskih barov v mestu in nočitev.
Četrti dan – četrtek, 16.10.2025
POULLY - FUISSÉ - LYON - MUNCHEN - ZAGREB
Zajtrk v hotelu in nato dobra ura vožnja v četrto vinorodno pokrajino Burgundije – Maconnais, kjer prav gotovo izstopa področje Pouilly-Fuissé - AOC iz sorte chardonnay. Obisk posestva Joseph Burrier - Chateau de Beauregard, ogled kleti in pokušina vin. Opoldan se bomo odpravili na letališče v Lyon-u. Prijava za let. Polet ob 21:15 uri preko Munchna proti Zagrebu. Pristanek na letališču Zagreb ob 22:20 uri.
Maksimalna udeležba: 16 oseb
CENA: 2.550,00 €
CENA VKLJUČUJE:
- Letalski prevoz Zagreb - Pariz - Lyon - Zagreb z oddano prtljago
- Vse letališke prostojbine
- Prevoz s posebnim avtobusom v Franciji kot v programu
- Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v središču Beauna
- 6x ogledi posestev, vinskih kleti in pokušine
- 3x kosilo ob spremljavi vin kot v programu
- Strokovno spremstvo g. Gorjaka
- Organizacija in izvedba potovanja.
DOPLAČILA:
- enoposteljna soba: 320,00 €
- zavarovanje rizika odpovedi: od 123,00 €
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak
Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 2000 tečajnikov na več kot 180 tečajih.
Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.
Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu. Kot konzultant za Slovenijo sodeluje pri nastajanju nekaterih najpomembnejših vinskih knjig: The Oxford Companion to Wine, Jancis Robinson; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012 je izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. Konec leta 2017 je izdal knjigo »Slovenija, vinska dežela« v slovenščini in angleščini, v pripravi pa je prevod v nemški jezik. Kot vinopisec je večkrat prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, Kalifornijo, Južno Afriko, Armenijo …
Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.
Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur v rock skupini »Old Timer Band«.
Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.