Armenija, dežela velika za Slovenijo in pol tako po površini kot po prebivalstvu, leži v Zakavkazju, ki velja za zibelko vinogradništva in vinarstva. V jamskem kompleksu Areni, na jugovzhodu Armenije so našli dokaze, da so se ljudje tam z vinarstvom ukvarjali že pred več kot šest tisoč leti. 
Proizvodnja vina v Armeniji v zadnjih 20 letih nezadržno raste, predvsem po zaslugi močne armenske diaspore, ki veliko vlaga v nove in moderne kleti. Pri tem ne pozabljajo na avtohtone sorte kot so tanični Kharmrakyut ali njihov modri pinot – Areni, od belih pa Voskehat in Kangun, močno prisotna sta tudi Saperavi in Rkatsiteli.
Vinogradi se razprostirajo na povprečni nadmorski višini 800 m v senci mogočne svetopisemske gore Ararat. Vinogradov imajo malenkost manj kot v Sloveniji, vina pridelajo dvakrat manj. Razlika gre najverjetneje v destilerije armenskega brandyja, med katerimi je daleč najbolj znana destilerija Ararat, ki jo bomo na našem popotovanju seveda tudi obiskali. In slednje prav gotovo ni edini razlog za vinsko kulinarični obisk te dežele. 


Prvi dan - četrtek, 26.09.2019 LJUBLJANA - VARŠAVA - EREVAN
Zbor potnikov na letališču Brnik v popoldanskih urah in prijava za let v Erevan. Ob 17:10 uri polet v Varšave in od tod v armensko prestolnico ob 22:20 uri. 


Drugi dan - petek, 27.09.2019   EREVAN - GARNI - EREVAN
Pristanek na letališču Erevan in po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela v središču mesta. Namestitev in nočitev.
Pozni zajtrk v hotelu in dopoldan ogled mesta z avtobusom: Opera, trg republike, spomenik Mati Armenija, memorial armenskega genocida, kompleks Kaskade in ostalo. Nato se bomo zapeljali čez sotesko Garni do istoimenskega grškega templja, ki je edini ohranjeni antični spomenik v Armeniji. Kosilo na turistični kmetiji, kjer se bomo seznanili tudi s peko njihovega tradicionalnega kruha – »lavaš«. Povratek v Erevan in obisk destilerije Ararat, kjer pridelujejo znameniti armenski brandy. Ogled destilerije in pokušina nekaj vzorcev.
Pozno popoldan povratek v hotel in večerja z vini v armenski restvraciji. Nočitev.


Tretji dan - sobota, 28.09.2019   EREVAN - ECHMIADZIN - VOSKEVAZ - EREVAN
Zajtrk v hotelu in nato vožnja v Echmiadzin. Kar je za rimokatoliško Cerkev Vatikan, je za armensko aposotolsko Cerkev Echmiadzin. Ogled kompleksa in seznanitev s posebostmi armenske cerkve. V bližini bomo obiskali še ostanke stare katedrale Zvarnots ter se nato odpeljali v bližnjo vinsko regijo in obiskali moderno vinsko klet Armas. Pokušina vin bo potekala ob kosilu. Popoldan bomo obiskali nadvse simpatično manjšo vinsko klet Voskevaz, kjer se bomo ob pokušini seznanili z avtohtonimi sortami. Med povratkom si bomo še ogledali spomenik armenski abecedi in v zgodnjih večernih urah povratek v hotel v Erevanu in prosto. Nočitev.


Četrti dan - nedelja, 29.09.2019  EREVAN - LUSARAT - ARENA - EREVAN
Zajtrk v hotelu in tokrat na jug države. Prvi postanek bo za armensko cerkev pomeben samostan Khor Virap, od koder je tudi najlepši pogled na goro Ararat. Kratek ogled in nadaljevanje poti v vas Areni, kjer so pred nekaj leti odkrili podzemno jamo. Med najdbami, ki naj bi izvirale izpred 6100 let, so ostanki vinske preše, posod za fermentacijo, kozarci in skodele. V jami je tudi plitva kotanja, na dnu katere so našli ostanke grozdja, listja ter stebel vinske trte. Kosilo v lokalni restvraciji in nato obisk vinske kleti Old Bridge. Pokušina in kosilo z vini v bližini ter popoldan obisk še ene kleti v regiji. Popoldan povratek v Erevan, obisk tržnice in povratek v hotel. Prosto ter nočitev.
 

Peti dan - ponedeljek, 30.09.2019  EREVAN - VARŠAVA - LJUBLJANA
Zgodnji zajtrk v hotelu in prevoz na letališče. Prijava za let proti Varšavi in polet letala ob 05:00 uri. Po pristanku nadaljevanje poleta ob 11:20 v Ljubljano, kjer bomo pristali ob približno 13:00 uri.

 

Cena : 1.240,00 € pri udeležbi 15 oseb

             1.300,00 € pri udeležbi 10 oseb

 

V ceno je všteto :

  • Letalski poleti z vsemi letališkimi pristojbinami (vključeno 23 kg prtljage)
  • Vsi prevozi s turističnim avtobusom kot navedeno v programu
  • Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v središču Erevana
  • 3 kosilo z vini kot v programu
  • 1 x večerja z vini kot v programu
  • Ogled in pokušina v destileriji Ararat
  • 4 x ogled kleti in posestev s pkušino vin kot navedeno v programu
  • Vse vstopnine in ogledi z lokalnim vodnikom kot v programu
  • Prevoz s posebnim avtobusom in samostojni ogled Varšave
  • Spremstvo g. Gorjaka
  • Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačila:

  • Enoposteljna soba : 230,00 €
  • Riziko odpovedi potovanja : 60,00 €
  • Zdravstveno zavarovanje z asistenco : 6,00 €
  • Dodatno: prijavnina 13 € - strošek rezervacije na prijavo.

 

Za potovanje v Armenijo potrebujete veljavni potni list, ki mora veljati še 3 mesece po končanju programa.

 

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

Sorodni izdelki

    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    3.950,00 €
    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.350,00 €
    ALZACIJA in PFALZ

    Odhod: 08. april 2024

    4 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Maison Trimbach, Domaine Ameli&Charles Sparr, Domaine Zind Humbrecht, Domaine Gruss, Domaine Schoffit, Weingut Kranz, Weingut Von Winning, Weingut Georg Mosebacher, Weingut Baserman Jordan, Weingut Kninpser, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.290,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih