ARMENIJA
ARMENIJA
ARMENIJA
ARMENIJA
ARMENIJA

ARMENIJA

5 dni, letalo, hotel 4*

vinsko kulinarično doživetje

spremljevalec: g. Robert Gorjak

odhod: 26.09.2019

že od

Cena z DDV:
1.240,00 €
Zaloga
Na zalogi
DODAJ V KOŠARICO

Armenija, dežela velika za Slovenijo in pol tako po površini kot po prebivalstvu, leži v Zakavkazju, ki velja za zibelko vinogradništva in vinarstva. Ko potujete po Gruziji, vas bodo tam ves čas prepričevali o njihovi 6000 letni tradiciji, a dokaza nimajo. Imajo ga pa Armenci v lepo ohranjeni vinski kleti Areni, ki datira 6800 let nazaj. V času SZ vinogradništvo in vinarstvo v tej republiki po ukazu Stalina (bil je Gruzinec) skorajda ni bilo dovoljeno. Zato je Armenija danes v vinskem smislu nepopisan in brezhibno bel list papirja, ki vzbuja mnogo upanja, da tu ne bodo naredili napak kot njihovi severni sosedi. In proizvodnja nam vsem ljube pijače v zadnjih 20 letih nezadržno raste, predvsem po zaslugi močne in mogočne armenske diaspore, ki veliko vlaga v nove in moderne kleti. Pri tem ne pozabljajo na avtohtone sorte kot so tanični Kharmrakyut ali njihov modri pinot – Areni, od belih pa Voskehat in Kangun, močno prisotna sta tudi Saperavi in Rkatsiteli.

Vinogradi se razprostirajo na povprečni nadmorski višini 800 m v senci mogočne svetopisemske gore Ararat. Vinogradov imajo malenkost manj kot v Sloveniji, vina pridelajo dvakrat manj. Razlika gre najverjetneje v destilerije armenskega brandyja, med katerimi je daleč najbolj znana destilerija Ararat, ki jo bomo na našem popotovanju seveda tudi obiskali. In slednje prav gotovo ni edini razlog za vinsko kulinarični obisk te dežele.

 

Prvi dan – 26.09. (četrtek)

Zbor potnikov na letališču Brnik v popoldanskih urah in prijava za let v Erevan. Ob 17.10 uri polet v Varšave in od tod v armensko prestolnico ob 22.20 uri.

 

Drugi dan - 27.09. (petek)

Pristanek na letališču Erevan in po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela v središču mesta. Namestitev in nočitev.

Pozni zajtrk v hotelu in dopoldan ogled mesta z avtobusom: Opera, trg republike, spomenik Mati Armenija, memorial armenskega genocida, kompleks Kaskade in ostalo. Nato se bomo zapeljali čez sotesko Garni do istoimenskega grškega templja, ki je edini ohranjeni antični spomenik v Armeniji. Kosilo na turistični kmetiji, kjer se bomo seznanili tudi s peko njihovega tradicionalnega kruha – »lavaš«. Povratek v Erevan in obisk destilerije Ararat, kjer pridelujejo znameniti armenski brandy. Ogled destilerije in pokušina nekaj vzorcev.

Pozno popoldan povratek v hotel in večerja z vini v armenski restvraciji. Nočitev.

 

Tretji dan – 28.09. (sobota)

Zajtrk v hotelu in nato vožnja v Echmiadzin. Kar je za rimokatoliško Cerkev Vatikan, je za armensko aposotolsko Cerkev Echmiadzin. Ogled kompleksa in seznanitev s posebostmi armenske cerkve. V bližini bomo obiskali še ostanke stare katedrale Zvarnots ter se nato odpeljali v mižnjo visnko regijo in obiskali moderno vinsko klet ArmAs. Pokušina vin bo potekala ob kosilu. Popoldan bomo obiskali nadvse simpatično manjšo vinsko klet Voskevaz, kjer se bomo ob pokušini seznanili z mnogimi avtohtonimi sortami. Med povratkom si bomo še ogledali spomenik armenski abecedi in v zgodnjih večernih urah povratek v hotel v Erevanu in prosto. Nočitev.

 

 

 

Četrti dan – 29.09. (nedelja)

Zajtrk v hotelu in tokrat na jug države. Prvi postanek bo za armensko cerkev pomeben samostan Khor Virap, od koder je tudi najlepši pogled na goro Ararat. Kratek ogled in nadaljevanje poti v vas Areni, kjer so pred nekaj leti odkrili podzemno jamo, ki je bila vinska klet že pred 6.800 leti in bi jo z lahkoto uporabili še danes. Kosilo v lokalni restvraciji in nato obisk vinske kleti Old Bridge. Pokušina in kosilo z vini v bližini ter popoldan obisk še ene kleti v regiji.

Popoldan povratek v Erevan, obisk tržnice in povratek v hotel. Prosto ter nočitev.

 

Peti dan – 30.09 (ponedeljek)

Zgodnji zajtrk v hotelu in prevoz na letališče. Prijava za let proti Varšavi in polet letala ob 05.00 uri. Po pristanku nadaljevanje poleta ob 11.20 v Ljubljano, kjer bomo pristali ob približno 13.00 uri.

 

Cena : 1.240,00 € pri udeležbi 15 oseb

1.300,00 € pri udeležbi 10 oseb

 

V ceno je všteto :

  • Letalski poleti z vsemi letališkimi pristojbinami (vključeno 23 kg prtljage)
  • Vsi prevozi s turističnim avtobusom kot navedeno v programu
  • Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v središču Erevana
  • 3 kosilo z vini kot v programu
  • 1 x večerja z vini kot v programu
  • Ogled in pokušina v destileriji Ararat
  • 4 x ogled kleti in posestev s pkušino vin kot navedeno v programu
  • Vse vstopnine in ogledi z lokalnim vodnikom kot v programu
  • Prevoz s posebnim avtobusom in samostojni ogled Varšave
  • Spremstvo g. Gorjaka
  • Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačila:

  • Enoposteljna soba : 230,00 €
  • Riziko odpovedi potovanja : 60,00 €
  • Zdravstveno zavarovanje z asistenco : 6,00 €

 

Za potovanje v Armenijo potrebujete veljavni potni list, ki mora veljati še 3 mesece po končanju programa.

 

Prijave sprejemamo do 30. avgusta ali do zasedbe prostih mest.

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

Sorodni izdelki

    Severna Makedonija

    4 dni, letalo, hoteli 3-4*

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Jože Rozman

    odhod: 16.10.2019

    že od

    Cena z DDV:
    725,00 €
    PROSECCO

    2 dni, avtobus

    vinsko kulinarična doživetja

    spremljevalec: g. Tomaž Sršen

    odhod: 08.11.2019

    že od

    Cena:
    290,00 €
    BURGUNDIJA

    4 dni, letalo, hotel 4*

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    odhod: 14.10.2019

    ZADNJA MESTA

    že od

    Cena:
    1.590,00 €
    Valtellina in Alto Adige

    3 dni, avtobus

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Tomaž Sršen

    odhod: 26.09.2019

    ZAGOTOVLJENO

    že od

    Cena:
    520,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih