Naziv vsebine

10.06.2020 18:48
TURISTIČNI BONI
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA

Ob prelomu tisočletja se je Timu Atkinu, MW zapisalo, da so vina iz Čila kot volvo. Zelo zanesljiva, a malce dolgočasna. To so bili še časi, ko se je večin pridelave odvijala v toplih krajih - regijah v širši okolici Santiaga kot so Maipo, Aconcagua, Colchagua. Vinska branža pa je temeljila na štirih klasičnih sortah: cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon in merlot. Kasneje so Tima ob obiskih Čila tamkajšnji vinarji vztrajno izpraševali: »No, kateri avto pa smo sedaj?«. Že pred leti je zapisal, da se je Čile iz volva prelevil v športni avto. Kaj se je spremenilo? Čeprav Čile še vedno prideluje odlična vina iz zgornjih sort, so pomembno vlogo pričeli igrati modri pinot, syrah, tudi renski rizling, v zadnjem času pa tudi carignan iz starih trt! Da o carmenerju sploh ne govorimo. Novo priložnost je dobil celo pais, nekoč najbolj razširjena sorta v Čilu. Bolj kot koordinate sever-jug (1400 vinorodnih km!) je pomembna smer vzhod-zahod: od hladnega Pacifika preko vroče Centralne doline do vznožja Andov. Hladne pokrajine kot so San Antonio, Leyda na zahodu, Limari in Elqui na severu, ter Bio-bio na jugu pridobivajo na pomenu. »Čile je vinogradniški raj«, je izrekel Miguel Torres ob svojem obisku v Čilu. Trtne uši ni, dežja in s tem povezanih bolezni ni, a vode je na pretek, delovna sila je poceni, grozdje pa ima intenziven sadni okus redko viden izven te države. Drži, Čile je še vedno lahko volvo, dobra vrednost za denar in zanesljiva kakovost. A Čile je mnogo, mnogo več… Nabor kleti, ki smo jih izbrali za vas nam zagotavlja, da bomo lahko doživela vina in vinske kleti Čila v vsej svoji pestrosti: slogovni, geografski, kakovostni in cenovni. In potem preko Andov…


Argentinci so si vzeli še več časa kot njihovi sosedje na drugi strani Andov, da so se ujeli z modernimi tokovi vinskega sveta. Dobrih 40 milijonov Argentincev je znalo poskrbeti, da se domačim vinarjev ni bilo potrebno beliti glave z izvozom, ki sicer tudi danes ne presega 25%, a kakovost je šla zelo visoko. Argentinski vinogradi so neke vrste zelene oaze sredi na pol puščavskih razmer. A vode iz Andov je obilo! Da so razmere v Argentinskih vinogradih dovolj hladne poskrbi nadmorska višina. Vinogradi na nadmorski višini Krvavca in Vogla so nekaj povsem običajnega. In kaj lahko zraste v teh »gorsko-puščavskih vinogradih«. Podobno kot pri sosedih, a iz malce drugačnih razlogov, je bolezni malo, vode na pretek, vinogradi pa bi lahko dajali pridelke kot verjetno nikjer na svetu. Nič čudnega, da je  z vinsko trto posajenih preko 200.000 hektarjev, Argentina pa je peta pridelovalka vina na svetu. S prihodom kapitala iz vsega sveta, veliko tudi iz Francije - Bordeauxa so se prenovili vinogradi in kleti, vina pa so postala sodobna, sočna, sadna in bogata. Žametni carmenere je tod kralj, caberneta je več kot polovico manj, syrah pa je na poti da prehiti slednjega. Ste morda za aromatični torrontes? Podobno kot v Čilu je od najbolj severnih do najbolj južnih vinogradov bistveno predaleč, da bi jih obiskali. A z obiskom Mendoze, vinske prestolnice Argentine in še posebej z obiskom doline Uco in njenih izbranih vinarjev se bomo spustili v samo osrčje vinske Argentine. 
Ko bomo po obisku desetih kleti iz  Čila in Argentine prijetno utrujeni od vina, si bomo za konec privoščili še svetovljanski Buenos Aires, neke vrste mešanica med New Yorkom, ki nikoli ne spi in elegantnim Parizom.

 

 

Prvi dan - torek, 24.03.2020

LJUBLJANA - ČILE

Zbor potnikov v popoldanskih urah v Ljubljani iin srečanje z vašim strokovnim spremljevalcem ter odhod s posebnim avtobusom na enega od bližnjih letališč. Prihod na letališče in prijava za let, ter polet v popoldanskih urah preko enega od evropskih letališč v Santiago de Čile. Obroki na letalu.

 

Drugi dan - sreda, 25.03.2020

SANTIAGO DE ČILE

V dopoldanskih urah pristanek na letališču Santiago de Čile. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz s posebnim avtobusom v mesto in ogled mestnih znamenitosti: palača La Moneda, Plaza de Armas, Bellavista, osrednja tržnica in ostalo. Zgodaj popoldan namestitev v hotelu 4* v središču mesta in prosto za počitek ali indvidualne oglede. Večerja v mestu, povratek v hotel  in nočitev.

 

Tretji dan - četrtek, 26.03.2020

ACONCAGUA in MAIPO

Zajtrk v hotelu in odhod v dolino reke Aconcagua, kjer se toplo podnebje sredozemskega tipa meša s hladnimi vetrovi, ki jih povzroča Humboldtov tok v Tihem oceanu, kar vse predstavlja idealne pogoje za pravilno rast trte in zorenje grozdja. Prvi obisk kleti bo hkrati že eden vrhuncev. Obiskali bomo eno najbolj razvpitih vinskih kleti na svetu - Errazuriz. Po Robertu Parkerju najboljša čilska vinska klet v letu 2017, Eduardo Chadwick pa je bil lani, po Stevenu Spurrierju, razglašen za Decanterjevo osebnost leta. Ogled posestva, vinske kleti in kosilo ob spremstvu njihovih vin. Popoldan povratek proti Santiago de Chile v vinorodno pokrajino Maipo. Obiskali bomo vinsko klet mogočnega čilskega konglomerata Concha y Toro, ki je eden največjih pridelovalcev vina na svetu in druga največja blagovna znamka. A slednje ne pomeni le velikih serij. Enolog italijanskih korenin Marcelo Papa je eden najbolj sposobnih enologov sveta, ki zna pogledat tudi v preteklost, da naredi korak naprej. Ogled in pokušina njihovih vin ter pozno popoldan povratek v hotel v Santiago de Čile. Prosto in nočitev.

 

Četrti dan - petek, 27.03.2020

COLCHAGUA

Zajtrk v hotelu in vožnja proti jugu v Central Valley v okviru katere je tudi ena najpomembnejših vinskih regij na južni polobli - Colchagua. Dolina reke Colachague je neke vrste čilski »grand cru« za francoske sorte in krepka, sadna, rdeča vina premijskega razreda.

Raziskovanje bomo pričeli v Casa Lapostolle. V moderno hišo, katere lastniki (Grand Marnier) so najeli razvpitega enologa Michella Rollanda. Kombinacija  bordojskega  know-howa in čilskega terroirja daje bogata, sočna vina, še posebej navdušijo tista iz sort merlot, carmenere, syrah.

Obisk nadaljujemo v vizionarski kleti Montes. Klet Montes je eden stebrov vinske branže v Čilu njihov domet pa zelo, zelo visok. Po kosilu v restavraciji Fuegos de Apalta sledi ogled posestva in vinske kleti ob zvokih gregorijanskih spevov ter pokušina vin na posestvu.

Po pokušini vin se bomo odpravili nazaj v Santiago, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah. Prosto in nočitev.

 

Peti dan - sobota, 28.03.2020

MAIPO in CASABLANCA

Zajtrk v hotelu in odjava iz hotela ter enourna vožnja  v osrčje pokrajine Maipo - v vinsko klet De Martino, ki jo vodi že tretja generacija družine, ki se je leta 1934 priselila iz Italije. De Martino sodi med posestva, kjer je fokus na svežini, sadnosti in nežnem dotiku lesa. Ogled posestva in vinske kelti ter pokušina njihovih vin

Enourna vožnja z avtobusom v dolino Casablanca. Čeprav trto tu gojijo že od leta 1875, so pravi bum doživeli v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so odkrili da je »terroir« podoben tistemu v Napi ali Sonomi v Kaliforniji. Casablanca je danes znana kot vinorodni okoliš s hladno klimo, ki daje odlična vina iz sort sauvignon, modri pinot, pa tudi chardonnay in syrah. Povsem druga pesem kot Maipo ali Colchagua! Drugo posestvo tega dne - Matetic (dodajte kljukico na zadnjo črko in poreklo te družine se vam bo razkrilo kot na dlani) - nas bo presenetilo v arhitekturnem in tehnološkem smislu, obenem pa klet sodi med najboljše v Čilu. Po ogledu nam bodo postregli kosilo, seveda v spremstvu njihovih vin. Sledi še kratka vožnja do Tihega oceana v Valparaiso, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Prosto in nočitev.

 

Šesti dan - nedelja, 29.03.2020

VALPARAISO - MENDOZA

Zajtrk v hotelu in nato prevoz do glavne avtobusne postaje, kjer se bomo vkrcali na udoben avtobus, ki povezuje Valparaiso z vinorodno Mendozo v Argentini.  Sicer redna linija, ki se ponaša z vsem udobjem,  v osemurni vožnji prečka Ande. Z avtobusa se ponujajo prečudoviti razgledi, tako da bo ta dan eden od vrhuncev potovanja. Prihod v Mendozo v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* in večerja v hotelu. Nočitev.

 

Sedmi dan - ponedeljek, 30.03.2020

MAIPU

Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen odkrivanju vinorodnega področja Maipu. Na obrobju Mendoze je vinska klet Maal, ki je v celoti zgrajena iz recikliranih materialov. Ogled in pokušina ter nato v osrčje vinorodne pokrajine v naslednjo klet, ki sodi med svetovne ikone - Catena Zapata. Nicolas Catena je bil leta 2009 razglašen za osebnost leta pri Decanterju, njegova hči Laura Catena, pa je podobno kot oče, nemirnega in raziskovalnega duha. Z nekaj sreče nas bo po kleti vodil Nesti Bajda – enolog slovenskih korenin, vina bomo poizkusili ob kosilu. Popoldan povratek v hotel, preostanek dneva prosto  in nočitev.

 

Osmi dan - torek, 31.03.2020

UCO

Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen odkrivanju vinorodnega področja Uco ob vznožju Andov. Uco Valley velja za poreklo visokih nadmorskih višin kamor je veliko kapitala prišlo prav iz Francije, večinoma iz Bordeauxa.

Prvi obisk je namenjen posestvu Zuccardi, znanem po svoji inovativnosti in kompleksnosti. Nekatera od svojih vin imenujejo tudi gorska vina. Beth Willard, kupec vin za angleški DirectWines nam je ob obisku v Sloveniji zabičala, da je to klet, ki je več kot vredna obiska. Obisk posestva, futuristične vinske kleti in pokušina njihovih vin. Kratka vožnja do naslednjega posestva DiamAndes, v lasti belgijske družine Bonnie, ki ima v lasti mnogim znan Château Malartic-Lagraviere. Jean-Jacques bo tiste dni sicer v Bordeauxu, a na posestvu bomo ob pokušini, ogledu kleti in kosilu preživeli prekrasen preostanek dneva. Povratek v Mendozo v poznih popoldanskih urah, prosto in nočitev.

 

Deveti dan - sreda, 01.04.2020

MENDOZA - BUENOS AIRES

Zajtrk v hotelu in prevoz na letališče Mendoza. Prijava za let in polet v Buenos Aires.  Pristanek v  dopoldanskih urah in prevoz s posebnim avtbusom v hotel (4*) v središču prestolnice. Poldnevni ogled mesta: najširša ulica na svetu, »Avenido 9 de Junio«, Plaza de Mayo, kjer se je začela zgodovina republike Argentine, Casa Rosada, Cabilda in katedralo. Sprehodili se bomo po živobarvni La Boci, rojstnem kraju tanga. Večerja s predstavo tanga v argentinski restavraciji in prosto. Nočitev.

 

Deseti dan - četrtek, 02.04.2020

BUENOS AIRES - LJUBLJANA

Zajtrk v hotelu in dopoldan še nekaj časa prosto ter nato prevoz na letališče. Prijava za leta in polet letala proti Evropi. Obroki na letalu.

 

Enajsti dan - petek, 03.04.2020

LJUBLJANA

Pristanek na enem od evropskih letališč v jutranjih urah in nadaljevanje poleta na eno od Ljubljani bližnjih letališč. Sledi še prevoz do Ljubljane, kamor bomo prispeli v zgodnjih popoldanskih urah.

 

Cena: 3.850,00 € pri udeležbi 15 oseb

            4.100,00 € pri udeležbi 10 oseb

 

V ceno je všteto:

- Letalski prevoz kot v programu z vsemi letališkimi pristojbinami

- Prevoz s posebnim avtobusom na relaciji Ljubljana - letališče - Ljubljana

- Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* (3 noči Santiago, 1 noč Valparaiso, 3 noči Mendoza, 1 noč Buenos Aires)

- Vsi prevozi s posebnim avtobusom v Čilu in Argentini

- Prevoz z redno avtobusno linijo iz Valparaisa v Mendozo (šesti dan)

- 5x kosilo z vini

- 2x večerja z vini

- 1x večerja z vini in predstavo tanga

- 10x ogledi vinskih kleti / posestev s pokušino

- Spremstvo g. Roberta Gorjaka

- Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

Doplačila:

Enoposteljna soba: 560,00 €

 

Dobro je vedeti:

Denar: priporočamo menjavo US $ v lokalne valute.

Informativno:

Čile – čilski peso (CLP): 1,00 € = 880 CLP

Argentina - argentinski  peso (ARS): 1,00 € = 66 ARS

 

Kreditne kartice in bankomati: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo manjši znesek gotovine za vsak slučaj.

 

Čas: Čile, Mendoza in Buenos Aires so v istem časovnem pasu: UTC / GMT – 4

Ljubljana je 12:00 / Čile, Mendoza, Buenos Aires = 08:00

 

Vreme: obe deželi sta na južni polobli in je ob času potovanja tam konec poletja in začetek jeseni.

Povprečene temperature:

Čile: min 10, max 27

Mendoza: min 10, max 23

Buenos Aires: min 14, max 21

 

Vize: Državljani Republike Slovenije vize ne potrebujejo, potni list mora biti veljaven vsaj 6 mesecev od konca potovanja.


Zdravje: obveznih cepljenj ni.

 

Električna napetost: 220 V – 240 V, vtičnice so ponekod evropske, drugod argentinske - s tremi pravokotnimi luknjami.

 

Varnost: Obe deželi sta varni deželi. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice.

Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov.

 

Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen seznam obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Potnikova odpoved aranžmajev, ki so vezani na redne linije oz. nizkocenovnike: pri teh aranžmajih so stroški odpovedi 95% skupne cene aranžmaja že takoj po fiksni potrditvi!

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

 

Sorodni izdelki

  KRAS S TE IN ONE STRANI

  1 dan, avtobus

  degustacije ,

  Lisjak, Štoka, Zidarich

  kulinarična izkušnja v Špacapanovi hiši.

  Spremljevalec: g. Jože Rozman

  odhod: 22.08.2020

  že od

  Cena:
  155,00 €
  SLOVENSKA in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA

  2 dni, avtobus

  vinsko kulinarična doživetja

  spremljevalec: g. Tomaž Sršen

  odhod: 04.09.2020

  možnost koriščenja turističnih bonov 2020

  že od
  Cena z DDV:
  300,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih