ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA

ČILE in ARGENTINA

Odhod : 15.11.2022

Prevoz : letalo

Strokovno spremstvo : Robert Gorjak

 

Ob prelomu tisočletja se je Timu Atkinu, MW zapisalo, da so vina iz Čila kot volvo. Zelo zanesljiva, a malce dolgočasna. To so bili še časi, ko se je večin pridelave odvijala v toplih krajih regijah v širši okolici Santiaga kot so Maipo, Aconcagua, Colchagua vinska branža pa je temeljila na štirih klasičnih sortah: cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon in merlot. Kasneje so Tima ob obiskih Čila tamkajšnji vinarji vztrajno izpraševali: »No, kateri avto pa smo sedaj?«. Že pred leti je zapisal, da se je Čile iz volva prelevil v športni avto. Kaj se je spremenilo? Čeprav Čile še vedno prideluje odlična vina iz zgornjih sort so pomembno vlogo pričeli igrati modri pinot, syrah, tudi renski rizling, v zadnjem času pa tudi carignan iz starih trt! Da o carmenerju sploh ne govorimo. Novo priložnost je dobil celo pais, nekoč najbolj razširjena sorta v Čilu. Bolj kot koordinate sever-jug (1.400 vinorodnih km!) je pomembna smer vzhod-zahod: od hladnega Pacifika preko vroče Centralne doline do vznožja Andov. Hladne pokrajine kot so San Antonio, Leyda na zahodu, Limari, in Elqui na severu in Bio-bio na jugu pridobivajo na pomenu. »Čile je vinogradniški raj«, je izrekel Miguel Torres ob svojem obisku v Čilu. Trtne uši ni, dežja in s tem povezanih bolezni ni, a vode je na pretek, delovna sila je poceni, grozdje pa ima intenziven sadni okus redko viden izven te države. Drži, Čile je še vedno lahko volvo, dobra vrednost za denar in zanesljivo kakovost. A Čile je mnogo, mnogo več … Nabor kleti, ki smo jih spodaj izbrali za vas nam zagotavlja, da bomo lahko doživela vina in vinske kleti Čila v vsej svoji pestrosti: slogovni, geografski, kakovostni in cenovni. In potem preko Andov…

 

Argentinci so si vzeli še več časa kot njihovi sosedje na drugi strani Andov, da so se ujeli z modernimi tokovi vinskega sveta. Dobrih 40 milijonov Argentincev je znalo poskrbeti, da se domačim vinarjem ni bilo potrebno beliti glave z izvozom, ki sicer tudi danes ne presega 25%, a kakovost je šla zelo visoko. Argentinski vinogradi so neke vrste zelene oaze sredi na pol puščavskih razmer. A vode iz Andov je obilo! Da so razmere v Argentinskih vinogradih dovolj hladne poskrbi nadmorska višina. Vinogradi na nadmorski višini Krvavca in Vogla so nekaj povsem običajnega. In kaj lahko zraste v teh »gorsko-puščavskih vinogradih«. Podobno kot pri sosedih, a iz malce drugačnih razlogov, je bolezni malo, vode na pretek, vinogradi pa bi lahko dajali pridelke kot verjetno nikjer na svetu. Nič čudnega, da je  z vinsko trto posajenih preko 200.000 ha, Argentina pa je peta pridelovalka vina na svetu. S prihodom kapitala iz vsega sveta, veliko tudi iz Bordeauxa, Francije, so se prenovili vinogradi in kleti, vina pa so postala sodobna, sočna, sadna in bogata. Žametni Carmenere je tod kralj, caberneta je več kot polovico manj, syrah pa je na poti, da prehiti slednjega. Ste morda za aromatični torrontes? Podobno kot v Čilu je od najbolj severnih do najbolj južnih vinogradov bistveno predaleč, da bi jih obiskali. A z obiskom Mendoze, vinske prestolnice Argentine in še posebej z obiskom doline Uco in njenih izrednih vinarjev se bomo spustili v samo osrčje vinske Argentine.

 

Ko bomo po obisku desetih kleti iz  Čila in Argentine prijetno utrujeni od vina, si bomo za konec privoščili še svetovljanski Buenos Aires, neke vrste mešanico med New Yorkom, ki nikoli ne spi, in elegantnim Parizom.

 

 

PROGRAM POTOVANJA

 

Prvi dan – torek, 15.11.2022

LJUBLJANA – BENETKE - MADRID

Zbor potnikov ob 14.30 in srečanje z vašim strokovnim spremljevalcem v Tivoliju v Ljubljani in odhod s posebnim avtobusom do letališča v Benetkah. Prijava za let in polet z letasko družbo Iberia v Madrid ob 19.30 ter nadaljevanje poleta ob 23.35 v Santiago de Čile. Obroki na letalu.

 

Drugi dan - sreda, 16.11.2022

SANTIAGO DE ČILE in MAIPO

Pristanek na letališču Santiago de Čile ob 08.00 uri po lokalnem času. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz s posebnim avtobusom v mesto in ogled mestnih znamenitosti: palača La Moneda, Plaza de Armas, Bellavista, osrednja tržnica in ostalo. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Popoldan kratka vožnja na obrobje Santiaga de Čile, kjer se že začne vinorodna pokrajina Maipo. Obiskali bomo vinsko klet Concha y Toro, ki spada med največje pridelovalce vina na svetu. A slednje ni razlog, da nekatera izmed njihovih vin ne bi bila kultna. Marcelo Papa, enolog italijanskih korenin je ena najbolj pomembnih vinskih osebnosti v Čilu. Morda se z njim tudi srečamo … Ogled in pokušina njihovih vin ter pozno popoldan povratek v hotel v Santiago de Čile. Večerja z vini v izvrstni restavraciji  in nočitev.

 

Tretji dan – četrtek, 17.11.2022

ACONCAGUA

Zajtrk v hotelu in odhod v dolino reke Aconcagua, kjer se toplo podnebje sredozemskega tipa meša s hladnimi vetrovi, ki jih povzroča Humboldtov tok v Tihem oceanu. Slednje predstavlja idealne pogoje za pravilno rast trte in zorenje grozdja. Obiskali bomo eno najbolj znamenitih vinskih kleti na svetu – Errazuriz in po Robertu Parkerju najboljša čilska vinska klet v letu 2017. Eduardo Chadwik, lastnik kleti, je bil leta 2018 razglašen za Decanterjevo osebnost leta. Ogled posestva, vinske kleti in kosilo ob spremstvu njihovih vin. Popoldan povratek proti  Santiago de Chile. Prosto in nočitev.

 

Četrti dan – petek, 18.11.2022

COLCHAGUA

Zajtrk v hotelu in vožnja proti jugu v Central Valley v okviru katere je tudi ena najpomembnejših vinskih regij na južni polobli – Colchagua. Raziskovanje  bomo pričeli v vizionarski kleti Montes v Apalti. Vinograde imajo na mnogih koncih Čila, njihov Purple Angel pa sodi med najboljša vina iz sorte carmenere. Ogled posestva in vinske kleti ob zvokih gregorijanskih napevov  ter pokušina vin ob kosilu na posestvu.

Popoldan bomo obiskali Casa Lapostole, ki jo je ustanovila francoske družine Marnier Lapostolle, sicer znana po koktajlu grand marnier. »Francoska roka« se prepozna v slogu njihovih vin. Bordoška zvrst apalta sodi med čilske ikone, v kultni liniji vigno pa se med ostalim znajdejo sorte kot so cinsault, mourvedre ter granache. Razburljivo!

Po pokušini vin se bomo odpravili nazaj v Santiago, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah. Prosto in nočitev.

 

Peti dan – sobota, 19.11.2022

MAIPO in CASABLANCA

Zajtrk v hotelu in odjava iz hotela ter enourna vožnja  v osrčje pokrajine Maipo – v vinsko klet De Martino, italijanskih korenin. Sebastian de Martino je tretja generacija družine, vina pa pridelujejo na različnih koncih Čila. Njihova specialiteta so vina iz starih trt, še posebej iz sorte cinsault. Znani angleški kritik Tim Atkin jih uvršča med čilske prvokategornike (First Growth). Ogled posestva in vinske kleti ter pokušina njihovih vin. Enourna vožnja z avtobusom v dolino Casablance, ki zaradi bližine Pacifika slovi po hladni klimi. »Hladnokrvne sorte« kot so sauvignon, modri pinot in chardonnay (OK, slednji se znajde povsod), dajejo tod odlične rezultate. Na nekoliko višjih, toplejših legah, se odlično znajdeta syrah in merlot. V Bodegas RE, kjer Pablo Morandes in Pablo Morandes pridelujeta nekatera izmed najbolj inovativnih in rekel bi kontroverznih vin Čila, se bomo »spustili z verige«.  »Naravna«, »oranžna«, iz amfor,  s florom, ojačana … Uf! Po ogledu nam bodo postregli kosilo, seveda v spremstvu njihovih vin. Sledi še kratka vožnja do Tihega oceana v Valparaiso, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Prosto in nočitev.

 

Šesti dan – nedelja, 20.11.2022

VALPARAISO - MENDOZA

Zajtrk v hotelu in nato prevoz do glavne avtobusne postaje, kjer se bomo vkrcali na udoben avtobus, ki povezuje Valparaiso z  vinorodno Mendozo v Argentini.  Sicer redna linija, ki se ponaša z vsem udobjem,  v osemurni vožnji prečka Ande. Z avtobusa se ponujajo prečudoviti razgledi, tako da bo ta dan eden od vrhuncev potovanja. Prihod v Mendozo v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* in večerja v hotelu. Nočitev.

 

Sedmi dan – ponedeljek, 21.11.2022

MENDOZA (Maipu, Lujan de Cujo)

Zajtrk v hotelu. Dan je namenjen popotovanju po vinorodnem okolišu Mendoza. Na obrobju mesta, v podokolišu Maipu se bomo ustavili v zgodovinski kleti Trapiche, ki se ponaša s celo plejado vin iz različnih koncev vinorodne Argentine. Tim Atkin Trapiche uvršča, tako kot Cateno Zapata, med argentinske prvoligaše! Pred nadaljevanjem na jugozahod se bomo okrepčali s kosilom z vini v dobri restavraciji. Naslednja postaja, vinska klet Catena Zapata, bo ponovno eden vrhuncev potovanja. Klet sodi med najboljše v Argentini in je opravila pionirsko delo pri postavljanji argentinskih vin na svetovni zemljevid. Nicolas Catena je bil za zasluge leta 2009 imenovan z nazivom Decanterjeva osebnost leta. Posestvo danes vodi njegova hči Laura. Ste za odlična vina iz sorte malbec? Z nekaj sreče nas bo po kleti vodil Nesti Bajda – enolog slovenskih korenin. Pokušina vin in pozno popoldan povratek v hotel V Mendozo, preostanek dneva prosto  in nočitev.

 

Osmi dan – torek, 22.11.2022

MENDOZA, (Dolina Uco)

Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen odkrivanju vinorodnega področja Uco Valley ob vznožju Andov. Od tod prihajajo vina iz najvišjih vinogradov v Mendozi in prav tod lahko zabeležimo največ investicij lastnikov bordoških châteaujev. Prvi obisk je namenjen posestvu Zuccardi, znanem po izjemnih vinih iz sort malbec, chardonnay kakor tudi bonarda ter po svoji inovativnosti. Nekatera od svojih vin imenujejo tudi gorska vina. Obisk posestva, futuristične vinske kleti in pokušina njihovih vin. Sledi krajša vožnja do naslednjega posestva DiamAndes, v lasti bordojske družine Bonnie (Chateau Malartic-Lagraviere). Tu bomo preživeli prekrasen preostanek dneva. Povratek v Mendozo v poznih popoldanskih urah, prosto in nočitev.

 

Deveti dan – sreda, 23.11.2022

MENDOZA – BUENOS AIRES

Zajtrk v hotelu in dopoldan prosto ter nato prevoz na letališče Mendoza. Prijava za let in polet ob 15.00 v Buenos Aires.  Po uri in pol leta pristanek na letališču v Buenos Airesu  in prevoz s posebnim avtobusom v hotel (4*) v središču prestolnice. Večerja z vini in s predstavo vrhunskega tanga v argentinski restavraciji in prosto. Nočitev.

 

Deseti dan – četrtek, 24.11.2022

BUENOS AIRES

Zajtrk v hotelu in dopoldan poldnevni ogled mesta: najširša ulica na svetu, »Avenido 9 de Junio«, Plaza de Mayo, kjer se je začela zgodovina republike Argentine, Casa Rosada, Cabilda in katedralo. Sprehodili se bomo po živobarvni La Boci, rojstnem kraju tanga. Popoldan še nekaj časa prosto ter v večernih urah prevoz na letališče. Prijava za let in polet letala proti Madridu ob 22.25 uri. Obroki na letalu.

 

Enajsti dan – petek, 25.11.2022

MADRID – BENETKE - LJUBLJANA

Pristanek v Madridu ob 14.35 uri  in nadaljevanje poleta proti Benetkam ob 16.15 uri. Pristanek na letališču Marco Polo ob 18.45 uri in prevoz s posebnim atobusom v Ljubljano, kamor bomo prispeli ob predvidoma 22.00 uri.

 

 

CENA :

 • 4.350,00 € pri udeležbi  15 oseb
 • 4.700,00 € pri udeležbi 10 oseb

 

CENA VKLJUČUJE:

 • Letalski prevoz kot v programu z vsemi letališkimi pristojbinami
 • Prevoz s posebnim avtobusom Ljubljana – letališče Marco Polo - Ljubljana
 • Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* (3 noči Santiago, 1 noč Valparaiso, 3 noči Mendoza, 1 noč Buenos Aires)
 • Vsi prevozi s posebnim avtobusom v Čilu in Argentini
 • Prevoz z redno avtobusno linijo iz Valparaisa v Mendozo (šesti dan)
 • 5 x kosilo z vini
 • 2 x večerja z vini
 • 1 x večerja z vini in predstavo tanga v Buenos Airesu
 • 10 x ogledi vinskih kleti / posestev s pokušino
 • Ogled Santiaga in Buenos Airesa z lokalnim vodnikom
 • Spremstvo g. Roberta Gorjaka
 • Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

DOPLAČILA na osebo:

 • Enoposteljna soba: 790,00 €
 • Zdravstveno zavarovaje z asistenco: od 18,30 €
 • Riziko odpovedi potovanja: od 204,00 €
 • Letaski prevoz v poslovnem razredu (Benetke – Santiago in Buenos Aires – Benetke): 5.450,00 €
 • Riziko odpovedi za letalski prevoz v poslovnem razredu: od 253,00 €

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Pomembno:

V času priprave programa ni znano kakšni in kateri Covid ukrepi bodo veljali v času izvedbe programa. Od udeležencev se pričakuje, da bodo spoštovali ukrepe, ki so ali bodo predpisani v času izvedbe programa (nošnja mask, razkuževanje, odgovarjajoča PCT potrdila), o čemer boste obveščeni nekaj dni pred odhodom. 

Ostanimo zdravi zase in za druge.

 

TENTOURS

 

Domžale, avgust 2022

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Splošni pogoji in navodila - Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju.

 

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

 

Sorodni izdelki

  BURGUNDIJA

  RAZPRODANO

  4 dni, letalo, hotel 4*

  vinsko kulinarično doživetje

  spremljevalec: g. Robert Gorjak

  odhod: 07.11.2023

  že od

  Cena:
  2.190,00 €
  JUŽNA AFRIKA

  SAVE THE DATE!

  Odhod: september 2024

  9 dni, letalo, hoteli 4*

  vključeno "WHALE WATCHING"

   
  Po dogovoru
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih