ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA
ČILE, ARGENTINA

ČILE, ARGENTINA

Samo še nekaj prostih mest!

Odhod: 07. april 2026

11 DNI, letalo, hoteli 4*

Možnost podaljška v Montevideo.

Degustacije: Concha y Toro, Errazuriz, Montes, Casa Lapostole, De Martino, Casa Marin, Terrazas de Los Andes, Matias Riccitelli, Catena Zapata, Zuccardi.

Vinsko kulinarično doživetje

Spremljevalec: g. Robert Gorjak

Že od

Cena:
4.780,00 €
Zaloga
Na zalogi
DODAJ V KOŠARICO

ČILE in ARGENTINA (možnost podaljška v Montevideo)

Odhod : 07.04.2026

Prevoz : letalo

Strokovno spremstvo : Robert Gorjak

 

Ob prelomu tisočletja se je Timu Atkinu, MW zapisalo, da so vina iz Čila kot volvo. Zelo zanesljiva, a malce dolgočasna. To so bili še časi, ko se je večina pridelave odvijala v toplih krajih regijah v širši okolici Santiaga kot so Maipo, Aconcagua, Colchagua vinska branža pa je temeljila na štirih klasičnih sortah: cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon in merlot. Kasneje so Tima ob obiskih Čila tamkajšnji vinarji vztrajno izpraševali: »No, kateri avto pa smo sedaj?«. Že pred leti je zapisal, da se je Čile iz volva prelevil v športni avto. Kaj se je spremenilo? Čeprav Čile še vedno prideluje odlična vina iz zgornjih sort so pomembno vlogo pričeli igrati modri pinot, syrah, tudi renski rizling, v zadnjem času pa tudi carignan iz starih trt! Da o carmenerju sploh ne govorimo. Novo priložnost je dobil celo pais, nekoč najbolj razširjena sorta v Čilu. Bolj kot koordinate sever-jug (1.400 vinorodnih km!) je pomembna smer vzhod-zahod: od hladnega Pacifika preko vroče Centralne doline do vznožja Andov. Hladne pokrajine kot so San Antonio, Leyda na zahodu, Limari, in Elqui na severu in Bio-bio na jugu pridobivajo na pomenu. »Čile je vinogradniški raj«, je izrekel Miguel Torres ob svojem obisku v Čilu. Trtne uši ni, dežja in s tem povezanih bolezni ni, a vode je (še vedno) dovolj, delovna sila je poceni, grozdje pa ima intenziven sadni okus redko viden izven te države. Drži, Čile je še vedno lahko volvo, dobra vrednost za denar in zanesljivo kakovost. A Čile je mnogo, mnogo več … Nabor kleti, ki smo jih spodaj izbrali za vas nam zagotavlja, da bomo lahko doživela vina in vinske kleti Čila v vsej svoji pestrosti: slogovni, geografski, kakovostni in cenovni. In potem preko Andov…

 

Argentinci so si vzeli še več časa kot njihovi sosedje na drugi strani Andov, da so se ujeli z modernimi tokovi vinskega sveta. Dobrih 40 milijonov Argentincev je znalo poskrbeti, da se domačim vinarjem ni bilo potrebno beliti glave z izvozom, ki sicer tudi danes ne presega 25%, a kakovost je šla zelo visoko. Argentinski vinogradi so neke vrste zelene oaze sredi na pol puščavskih razmer. A vode iz Andov je še vedno dovolj! Da so razmere v Argentinskih vinogradih dovolj hladne poskrbi nadmorska višina. Vinogradi na nadmorski višini Krvavca in Vogla so nekaj povsem običajnega. In kaj lahko zraste v teh »gorsko-puščavskih vinogradih«. Podobno kot pri sosedih, a iz malce drugačnih razlogov, je bolezni malo, vode na pretek, vinogradi pa bi lahko dajali pridelke kot verjetno nikjer na svetu. Nič čudnega, da je z vinsko trto posajenih preko 200.000 ha, Argentina pa je peta pridelovalka vina na svetu. S prihodom kapitala iz vsega sveta, veliko tudi iz Bordeauxa, Francije, so se prenovili vinogradi in kleti, vina pa so postala sodobna, sočna, sadna in bogata. Žametni malbec je tod kralj. Sorto so v Argentini dodobra spoznali in iz nje pridelujejo izjemna, vina, nekatera sodijo v sam svetovni vrh. Slogov in izrazov te sorte ne manjka – veliko jih bomo spoznali. Kaj so kreolske sorte - ste morda za aromatični torrontes? Podobno kot v Čilu je od najbolj severnih do najbolj južnih vinogradov bistveno predaleč, da bi jih obiskali. A z obiskom Mendoze, vinske prestolnice Argentine in še posebej z obiskom doline Uco in njenih izrednih vinarjev se bomo spustili v samo osrčje vinske Argentine.

 

Ko bomo po obisku desetih kleti iz Čila in Argentine, prijetno utrujeni od vina, si bomo za konec privoščili še svetovljanski Buenos Aires, neke vrste mešanico med New Yorkom, ki nikoli ne spi, in elegantnim Parizom.

 

 

PROGRAM POTOVANJA

 

Prvi dan – torek, 07.04.2026

DUNAJ - MADRID

Zbor potnikov na letališču na Dunaju ob najkasneje 17:30 uri in srečanje z vašim strokovnim spremljevalcem. Prijava za let in polet z letasko družbo Iberia v Madrid ob 19:40 ter nadaljevanje poleta ob 23:59 v Santiago de Čile. Obroki na letalu.

 

Drugi dan - sreda, 08.04.2026

SANTIAGO DE ČILE in MAIPO

Pristanek na letališču Santiago de Čile ob 07:24 uri po lokalnem času. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz s posebnim avtobusom na obrobje Santiaga de Čile, kjer se že začne vinorodna pokrajina Maipo. Obiskali bomo vinsko klet Concha y Toro, ki spada med največje pridelovalce vina na svetu. A slednje ni razlog, da nekatera izmed njihovih vin ne bi bila kultna. Marcelo Papa, enolog italijanskih korenin je ena najbolj pomembnih vinskih osebnosti v Čilu. Kosilo, ogled in pokušina njihovih vin. Popoldan povratek v Santiago de Čile in ogled mestnih znamenitosti: palača La Moneda, Plaza de Armas, Bellavista, osrednja tržnica in ostalo v spremstvu lokalne vodičke. Po ogledu namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Nočitev.

 

Tretji dan – četrtek, 09.04.2026

ACONCAGUA

Zajtrk v hotelu in odhod v dolino reke Aconcagua, kjer se toplo podnebje sredozemskega tipa meša s hladnimi vetrovi, ki jih povzroča Humboldtov tok v Tihem oceanu. Slednje predstavlja idealne pogoje za pravilno rast trte in zorenje grozdja. Obiskali bomo eno najbolj znamenitih vinskih kleti na svetu – Errazuriz - in po Robertu Parkerju najboljša čilska vinska klet v letu 2017. Eduardo Chadwik, lastnik kleti, je bil leta 2018 razglašen za Decanterjevo osebnost leta. Ogled posestva, vinske kleti in kosilo ob spremstvu njihovih vin. Popoldan povratek proti Santiago de Čile. Prosto in nočitev.

 

Četrti dan – petek, 10.04.2026

COLCHAGUA

Zajtrk v hotelu in vožnja proti jugu v Central Valley v okviru katere je tudi ena najpomembnejših vinskih regij na južni polobli – Colchagua. Raziskovanje bomo pričeli v vizionarski kleti Montes v Apalti. Vinograde imajo na mnogih koncih Čila, njihov Purple Angel pa sodi med najboljša vina iz sorte carmenere. Ogled posestva in vinske kleti ob zvokih gregorijanskih napevov ter pokušina vin ob kosilu na posestvu.

Popoldan bomo obiskali Casa Lapostole, ki jo je ustanovila francoska družina Marnier Lapostolle, sicer znana po koktajlu grand marnier. »Francoska roka« se prepozna v slogu njihovih vin. Bordoška zvrst apalta sodi med čilske ikone, v kultni liniji vigno pa se med ostalim znajdejo sorte kot so cinsault, mourvedre ter granache. Razburljivo!
Po pokušini vin se bomo odpravili nazaj v Santiago, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah. Prosto in nočitev.

 

Peti dan – sobota, 11.04.2026

MAIPO in CASABLANCA

Zajtrk v hotelu in odjava iz hotela ter enourna vožnja v osrčje pokrajine Maipo – v vinsko klet De Martino, italijanskih korenin. Sebastian de Martino je tretja generacija družine, vina pa pridelujejo na različnih koncih Čila. Njihova specialiteta so vina iz starih trt, še posebej iz sorte cinsault. Znani angleški kritik Tim Atkin jih uvršča med čilske prvokategornike (First Growth). Ogled posestva in vinske kleti ter pokušina njihovih vin. Enourna vožnja z avtobusom v dolino Casablance, ki
zaradi bližine Pacifika slovi po hladni klimi. »Hladnokrvne sorte« kot so sauvignon, modri pinot in chardonnay (OK, slednji se znajde povsod), dajejo tod odlične rezultate. Na nekoliko višjih, toplejših legah, se odlično znajdeta syrah in merlot. Na posestvu Casa Marin, vsega 3 km zračne linije od Pacifika, bomo spoznali prav posebne sauvignone, ki se vam bodo vtisnili v srce! Po ogledu nam bodo postregli kosilo, seveda v spremstvu njihovih vin. Sledi še kratka vožnja do Tihega oceana v Viña del Mar, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Prosto in nočitev.

 

Šesti dan – nedelja, 12.04.2026

VALPARAISO - MENDOZA

Zajtrk v hotelu in nato prevoz do glavne avtobusne postaje, kjer se bomo vkrcali na udoben avtobus, ki povezuje Viña del Mar z vinorodno Mendozo v Argentini. Sicer redna linija, ki se ponaša z vsem udobjem, v osemurni vožnji prečka Ande. Z avtobusa se ponujajo prečudoviti razgledi, tako da bo ta dan eden od vrhuncev potovanja. Prihod v Mendozo v poznih popoldanskih urah. Namestitev v hotelu 4* in večerja v hotelu. Nočitev.

 

Sedmi dan – ponedeljek, 13.04.2026

MENDOZA (Maipu, Lujan de Cujo)

Zajtrk v hotelu. Dan je namenjen popotovanju po vinorodnem okolišu Mendoza. Na obrobju mesta, v podokolišu Maipu se bomo ustavili v kleti Terrazas de Los Andes. Pokušina njihovih malbecov iz posameznih vinogradov je posebno doživetje. Pred nadaljevanjem se bomo okrepčali s kosilom in vini na prav posebnem mestu – Matias Riccitelli, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico, vina pa so pridelana z minimalnimi posegi - a ostajajo na varni strani.
Naslednja postaja, vinska klet Catena Zapata, bo ponovno eden vrhuncev potovanja. Klet sodi med najboljše v Argentini in je opravila pionirsko delo pri postavljanju argentinskih vin na svetovni zemljevid. Nicolas Catena je bil za zasluge leta 2009 imenovan z nazivom Decanterjeva osebnost leta. Posestvo danes vodi njegova hči Laura. Ste za odlična vina iz sorte malbec? Z nekaj sreče nas bo po kleti vodil Nesti Bajda – enolog slovenskih korenin. Pokušina vin in pozno popoldan povratek v hotel v Mendozo, preostanek dneva prosto in nočitev.

 

Osmi dan – torek, 14.04.2026

MENDOZA, (Dolina Uco)

Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen odkrivanju vinorodnega področja Uco Valley ob vznožju Andov. Od tod prihajajo vina iz najvišjih vinogradov v Mendozi in prav tod lahko zabeležimo največ investicij lastnikov bordoških châteaujev. Edini obisk tega dne je namenjen posestvu Zuccardi, znanem po izjemnih vinih iz sort malbec, chardonnay kakor tudi bonarda ter po svoji inovativnosti. Nekatera od svojih vin imenujejo tudi gorska vina. Obisk posestva, futuristične vinske kleti in pokušina njihovih vin. Kosilo v njihovi restavraciji zna biti pika na i našega potovanja po Argentini.

 

Deveti dan – sreda, 15.04.2026

MENDOZA – BUENOS AIRES

Zajtrk v hotelu in dopoldan prosto ter nato prevoz na letališče Mendoza. Prijava za let in polet ob 15.00 v Buenos Aires. Po uri in pol leta pristanek na letališču v Buenos Airesu in prevoz s posebnim avtobusom v hotel (4*) v središču prestolnice. Večerja z vini in s predstavo vrhunskega tanga v argentinski restavraciji in prosto. Nočitev.

 

Deseti dan – četrtek, 16.04.2026

BUENOS AIRES

Zajtrk v hotelu in dopoldan poldnevni ogled mesta: najširša ulica na svetu, »Avenido 9 de Junio«, Plaza de Mayo, kjer se je začela zgodovina republike Argentine, Casa Rosada, Cabilda in katedralo. Sprehodili se bomo po živobarvni La Boci, rojstnem kraju tanga. Popoldan še nekaj časa prosto ter v večernih urah prevoz na letališče. Prijava za let in polet letala proti Madridu ob 21:35 uri. Obroki na letalu.

 

Enajsti dan – petek, 17.04.2026

MADRID – DUNAJ

Pristanek v Madridu ob 14:45 uri in nadaljevanje poleta proti Dunaju ob 16:00 uri, kamor bomo prispeli ob 19.00 uri.

 

 

CENA : od 4.780,00 €

 

CENA VKLJUČUJE:

  • Letalski prevoz kot v programu z vsemi letališkimi pristojbinami
  • Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* (3 noči Santiago, 1 noč Valparaiso, 3 noči Mendoza, 1 noč Buenos Aires)
  • Vsi prevozi s posebnim avtobusom v Čilu in Argentini
  • Prevoz z redno avtobusno linijo iz Valparaisa v Mendozo (šesti dan)
  • 5 x kosilo z vini
  • 2 x večerja z vini
  • 1 x večerja z vini in predstavo tanga v Buenos Airesu
  • 10 x ogledi vinskih kleti / posestev s pokušino
  • Ogled Santiaga in Buenos Airesa z lokalnim vodnikom
  • Spremstvo g. Roberta Gorjaka
  • Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

DOPLAČILA na osebo:

  • Enoposteljna soba: 910,00 €
  • Zdravstveno zavarovaje z asistenco: od 18,30 €
  • Riziko odpovedi potovanja: od 245,00 €

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

 

 

PODALJŠEK MONTEVIDEO

16.04. - 20.04.2026

 

Deseti dan – četrtek, 16.04.2026

BUENOS AIRES

Zajtrk v hotelu in dopoldan poldnevni ogled mesta: najširša ulica na svetu, »Avenido 9 de Junio«, Plaza de Mayo, kjer se je začela zgodovina republike Argentine, Casa Rosada, Cabilda in katedralo. Sprehodili se bomo po živobarvni La Boci, rojstnem kraju tanga. Popoldan prosto. Nočitev.

 

Enajsti dan – petek, 17.04.2026

BUENOS AIRES – MONTEVIDEO

Odjava iz hotela in odhod proti pristanišču, kjer se bomo vkrcali na jutranji trajekt proti Montevideu. Prijava v hotel in prosto. Nočitev.

 

Dvanajsti dan – sobota, 18.04.2026

MONTEVIDEO

Zajtrk v hotelu. Dopoldan si bomo ogledali mesto v spremstvu lokalnega vodnika. Obiskali bomo zgodovinsko staro mestno jedro (Ciudad Vieja) s kolonialno arhitekturo in živahno tržnico Mercado del Puerto. Ne bomo izpustili niti znamenite promenade ob obali (Rambla), ki ponuja čudovit razgled na Río de la Plata. Prosto in nočitev.

 

Trinajsti dan – nedelja, 19.04.2026

MONTEVIDEO – MADRID

Zajtrk, odjava iz hotela in nekaj prostega časa za zadnje nakupe. Ob 10:00 uri prevoz na letališče. Prijava za let in polet letala proti Madridu ob 12:50 uri. Obroki na letalu.

 

Štirinajsti dan – ponedeljek, 20.04.2026

MADRID – DUNAJ

Pristanek v Madridu ob 05:50 po lokalnem času in nadaljevanje poti ob 08:40 uri. Pristanek na letališču Dunaj ob predvidoma 11:40 uri.

 

CENA: 590,00 €

 

CENA VKLJUČUJE:

  • Letalski prevoz kot v programu z vsemi letališkimi pristojbinami
  • Prevoz s trajektom kot v programu z vsemi pristaniškimi pristojbinami
  • Prevoz pristanišče – hotel in hotel – letališče
  • 2x namestitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 4*
  • Ogled Montevidea z lokalnim vodnikom
  • Organizacija in izvedba potovanja

 

 

TENTOURS

 

Domžale, avgust 2025

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Splošni pogoji in navodila - Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju.

 

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec ter kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu. Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson.

Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: "Vinski vodič – Slovenija".

Leta 2017 pa je izdal referenčno ultimativno knjigo o vinih Slovenije: "Slovenija vinska dežela", ki je na voljo tudi v angleškem jeziku.

Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Aktiven je tudi v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

 

Sorodni izdelki

    PROSECCO

    Odhod: 28. november 2025

    2 DNI, avtobus, hotel 4*

    Vinsko kulinarično doživetje; 2 x kosilo z vini,

    Degustacije:

    Soligo, Villa Sandi, Fasol Menin, Bortolomiol, RUGE, Attems

    Spremljevalka: Ms Nataša Kranjec, sommelier 3. stopnje

    Že od

    Cena:
    390,00 €
    BURGUNDIJA

    Odhod: 13. oktober 2025

    4 DNI, letalo, hotel 4*

    Vinsko kulinarično doživetje

    Degustacije: Domaine William FEVRE, Joseph Drouhin, Olivier Leflaive, Domaine FAIVELEY, Maison Louis Latour, Joseph Burrier - Chateau de Beauregard

    Strokovni spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    2.550,00 €
    Veliko vinsko kulinarično potovanje AVSTRALIJA

    Odhod: 13. marec 2026

    19 DNI, letalo

    Doživite raznolikost Avstralije – od Južne Avstralije in Viktorije, do Tasmanije in sproščenega oddiha v Novem Južnem Walesu!

    Veliko vinsko kulinarično potovanje

    Degustacije: Penfolds Magill, Shaw+Smith, Tapanappa, Yalumba, Torbreck, d'Arenberg, Yangarra, Wynns, Best's, Bannockburn, Provenance, Chandon, Oakridge, Ten minutes by tractor, Paringa Estate, Tolpuddle, Frogmore Creek.

    Strokovni spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Že od

    Cena:
    10.500,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih