Odkar so priznani nemški ampelografi ugotovili, da je modra frankinja avtohtono slovenska, in je ta resnica novembra 2016 zagledala luč sveta v uglednih mednarodnih revijah, se je tudi v naših logih povečalo zanimanje za to perspektivno sorto, ki zna v dobrih letnikih in veščih rokah dati velika rdeča vina. Za našo vinogradniško samozavest pomembno odkritje je časovno sovpadlo s preporodom dolenjskega in belokranjskega vinogradništva, ki se je bolj plaho začelo že pred tem, vzbrstelo pa prav v zadnjih letih. Mladi in enološko podkovani dolenjski in belokranjski vinarji s svojimi modrimi frankinjami, pa tudi drugimi vini, penečimi na Dolenjskem, aromatičnimi v Beli Krajini, postajajo pomemben igralec na slovenskem vinskem trgu, ki se vse bolj pogumno postavlja na svetovni zemljevid vina. Seveda ne gre pozabiti na slovenskega posebneža – cviček, ki je pravzaprav pomemben del vinogradniške in vinarske tradicije ob desnem bregu Save. Najbolj izstopajoči in smeli vinogradniki in vinarji dokazujejo, da sta obe pokrajini vinorodni biser, ki ga je treba le še malo obrusiti, vsekakor pa čim prej odkriti.
Program izleta :
Prvi dan – petek, 10.09.
Zbor potnikov na dogovorjenem mestu v Ljubljani ob 7.00 uri in odhod turističnega avtobusa. Vožnja proti Dolenjski, postanek za jutranjo kavo in nato v Malo Hubajnico pri Studencu, kjer bomo obiskali vinarja Martina Martinčiča. HUBA Martinčič vinogradništvo in vinarstvo je mlado, družinsko posestvo, katerega bistvo je strast do originalnega življenja, skozi skrbno pridelano grozdje in vino sporočajo svojo zavezanost kakovosti in izvirnosti.
Nedaleč stran, v Dolnjem Impolju, bomo nato obiskali enega od zastavonoš modre frankinje - vinarja Davida Kozinca. Mlad in izobražen vinar ter vinogradnik nam bo predstavil svoje modre frankinje ter druga vina, na katera je izredno ponosen, s peninami pa samozavestno sega po slovenskih vrhovih.
Prav gotovo je Dejan Mastnak eden od najbolj prepoznavnih chefov na Dolenjskem in bo kosilo ob spremljavi vin v Treh lučkah nad Krškim tudi eno od vrhuncev potovanja.
Popoldan bomo obiskali vinsko klet Albiana v Nemški vasi, ki jo z družino vodi Jernej Žaren. V novi in zelo moderni sobi za pokušine nam bo predstavil svoj pogled na modre frankinje in druga vina, kar bo seveda podkrepil s konkretnimi dokazi.
V večernih urah bomo mimo Novega mesta in čez Gorjance prispeli v Metliko, kjer se bomo namestili v hotelu (3*) in se po želji odpravili v vinski bar v tamkajšnjem gradu ali na lahko večerjo v središču belokranjske prestolnice. Nočitev.
Drugi dan – sobota, 11.09.
Zajtrk v hotelu in ogled mesta z lokalnim vodnikom. Starodavno mesto, ki ima v svojem grbu dva krokarja, velja tudi za rojstni kraj slovenskega gasilstva. Med ogledom mesta si bomo muzej gasilstva tudi ogledali.
Dopoldan bomo v Trnovcu obiskali prvo od treh najpomembnejših vinskih kleti v Beli Krajini. Šuklje je danes 6,5 ha veliko posestvo, ki ga vodita šesta in sedma generacija. Najmlajša generacija s francoskim zetom, doktoriral je iz enologije v Bordeauxu, v tradicionalno vinarsko dejavnost prinaša mednarodne izkušnje in gradi novo impresivno družinsko vinsko zgodbo.
Pred kosilom se bomo ustavili v Drašičih, kjer bomo obiskali Sosesko zidanico. Te so obstajale od 17. stoletja dalje vse do pojava trtne uši in so pomenile povezovanje vaščanov v posebne vaške skupnosti. Soseska zidanica v Drašičih je edina, ki je preživela burne čase.
Ena od zastavonoš modernega in pogumnega vinarstva je družina Šturm. Otmar starejši je že pred pol stoletja sadil v Beli Krajini nedovoljene sorte in tudi Otmar mlajši je podobno storil s tramincem. Sicer ponujajo široko paleto vin, od belih in rdečih, mladostnih in zrelih, suhih in sladkih, mirnih in penečih. Večino teh bomo poskusili na posebni degustaciji in ob okusnem kosilu v njihovi zidanici na Pleščem vrhu, s prekrasnim razgledom po belokranjskih vinorodnih gričih. .
Popoldan bomo obiskali še kralja predikatnih vin v Sloveniji. Čeprav bomo pri Prusu v Krmačini našli tudi penine in vina rednih trgatev, nam bodo ob koncu našega potovanja dan popestrila vina poznih in ledenih trgatev, vina suhega jagodnega izbora in druga predikatna vina. Spoznali boste tudi, kako nastane zanimivo oranžno vino iz kraljevine in še marsikaj drugega.
Ob mraku se bomo odpravili proti domu, predviden prihod v Ljubljano ob približno 21.00 uri.
Cena :
300,00 € pri udeležbi 25 oseb
320,00 € pri udeležbi 20 oseb
340,00 € pri udeležbi 15 oseb
V ceno je všteto :
- prevoz z udobnim turističnim avtobusom in vse pristojbine za ceste
- namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah s TWC v hotelu 3*
- 2 x kosilo z vini po programu (Tri lučke in Šturm)
- 6 x obisk vinskih kleti s pokušino in prigrizki
- ogled Metlike z lokalnim vodnikom
- vstopnine v Gasilski muzej ter Sosesko zidanico
- spremstvo g. Jožeta Rozmana
- vodenje, organizacija in izvedba potovanja
Enoposteljna soba : 20,00 €
Maksimalna udeležba : 25 oseb
Minimalna udeležba : 15 oseb
Prijave sprejemamo do 03.09.2021 oz. do zasedbe prostih mest.
Pridržujemo si pravico spremembe posamezne vinske kleti z drugo odgovarjajoče kvalitete.
Pomembno:
V času priprave programa ni znano kakšni in kateri Covid ukrepi bodo veljali v času izvedbe programa. Od udeležencev se pričakuje, da bodo spoštovali ukrepe, ki so ali bodo predpisani v času izvedbe programa (nošnja mask, razkuževanje, odgovarjajoča PCT potrdila), o čemer boste obveščeni nekaj dni pred odhodom.
Ostanimo zdravi zase in za druge.
POPUST 10 € za člane kluba »O vinu«
Za uveljavljanje popusta, je treba ob prijavi navesti številko članske izkaznice.
Popust velja samo za imetnika kartice »O vinu« in ne velja za družinske člane ali sopotnike na isti prijavnici, če niso člani kluba.
Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.
Splošni pogoji in navodila - Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju
Domžale, julij 2021