vinogradi
ŠAMPANJA
reims, katedrala
epernay
deutz
taittinger
boillinger

ŠAMPANJA

Odhod: 09.05.2023

Prevoz: letalo

Strokovno spremstvo: Robert Gorjak

 

 

Šampanja – le koga ne razveseli že sama misel na elegantne mehurčke?!

Lahko špekuliramo, da če Dom Perignon, Angleži, Madamme Clicquot… ne bi odkrili in izpopolnili postopka pridelave prestižnih mehurčkov, bi Šampanjo danes poznali kvečjemu kot žitnico Francije in ne kot pokrajino izjemnih penečih vin. Kaj dela Šampanjo največjo med velikimi?

Čudovita pokrajina z apnenčastimi tlemi ter hladna klima sta gotovo pomembna elementa. Tudi sortni nabor omejen na chardonnay, modri pinot ter pinot meunier doda svoj pečat. A ključne so večstoletne izkušnje in znanje, ki je potrebno za pridelavo tega prestižnega vina.

Kljub vsej akumulaciji znanja ima vsaka šampanjska klet svoj pogled na ideal. V vsaki kleti je poudarek na drugih podrobnostih, ki naredijo slog šampanjca te hiše unikaten.

Obiski šampanjskih kleti, še posebej t.i, »velikih hiš«, so vedno prežeti z dobro mero prestiža in so pravo doživetje zase, še posebej v primeru zasebnih skupin in zasebnega vodenja, ki ga bodo v šampanjskih hišah organizirali posebej za našo skupino.

 

 

Prvi dan - torek, 09.05.2023

ZAGREB - PARIZ - REIMS

Zbor potnikov na letališču Pleso v Zagrebu ob najkasneje 07.30 uri in prijava za let. Polet letala v Pariz ob 09.00 in pristanek na letališču Charles de Gaulle ob 11.00. Prevoz s posebnim avtobusom v najbolj severno francosko vinorodno pokrajino Šampanjo. V Reims – glavno mesto pokrajine Šampanje bomo prispeli po uri in pol vožnje – ravno ob pravem času za kosilo z vini, ki bo v simpatični restavraciji v središču mesta (fakultativno). Po kosilu namestitev v hotelu 4* v središču mesta. Popoldan bomo takoj začeli zelo delovno: obisk slovite šampanjske kleti Veuve Clicquot, ki je umeščena v apnečaste podzemne rove, ki si jih bomo ogledali ter nato profesionalna pokušina.
V zgodnjih večernih urah se bomo odpravili v prestižni dvorec Chateau de la Marquetterie v lasti Taittingerja, kjer bo v aristokratskem vzdušju večerja ob spremljavi njihovih šampanjcev. Povratek v hotel in nočitev.

 

Drugi dan - sreda, 10.05.2023

MONTAGNE DE REIMS (ÄY in EPERNAY)

Zajtrk v hotelu. Drugi dan bo namenjen raziskovanju regije Montagne de Reims, kjer rastejo najboljši modri pinoti Šampanje in katerega središče je vasica Äy. Na naši poti v Tours sur Marne se bomo peljali skozi znamenite vasice, ki nosijo imena Verzenay, Verzy, Bouzy, Ambonais. Dopoldan ogled kleti Laurent Perrier in pokušina. Pred kosilom bo ravno dovolj časa za kratek sprehod med znamenitimi vinogradi modrega pinota in nato v Epernay, kjer bo kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin.
Popoldan kratka vožnja v Äy, kjer nas bodo gostili v ekstravagantni hiši Deutz. Obisk kleti in posestva ter pokušina. Pozno popoldan povratek v Reims. V enournem sprehodu po Reimsu si bomo v spremstvu lokalnega angleško govorečega vodnika ogledali mesto. Poudarek bo na biseru francoske gotske arhitekture – katedrali, kjer so mnogo stoletij kronali francoske kralje. Preostanek večera prosto in nočitev.

 

Tretji dan - četrtek, 11.05.2023

COTE DES BLANCS (EPERNAY in ÄY)

Zajtrk v hotelu. Po zajtrku se bomo zapeljali v najbolj slikovito mesto Šampanje – Epernay, kjer je zgoščenost znamenitih šampanjskih hiš večja kot kjerkoli drugje v Šampanji. Sprehodili se bomo po znameniti »šampanjski milji«. Pol Roger, Gosset, Perrier Jouët, Moët et Chandon, Mercier so le nekatera izmed znamenitih hiš iz Epernayja. Tu je tudi sedež šampanjske hiše De Venoge, ki jo bomo obiskali, seveda s pokušino. Sledi kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin v mestecu Äy, kjer bomo popoldan obiskali hišo Bollinger. Ogled posestva, kleti in pokušina.
Pred povratkom v Reims se bomo popeljali med južnimi griči; v ikonični Cote de Blancs, kjer ob omembi vasic Cramant, Avize, Oger in Le Mesnil srce prične biti hitreje ljubiteljem šampanjcev »blanc de blancs«. V zgodnjih večernih urah povratek v Reims in preostanek večera prosto. Nočitev.

 

Četrti dan - petek, 12.05.2023

REIMS - PARIZ - ZAGREB

Zajtrk v hotelu in dopoldan zasebni ogled majhne a odlične šampanjske kleti Francoise Secondee s pokušino. V Reimsu še kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin in v popoldanskih urah prevoz s posebnim avtobusom na letališče Charles de Gaulle v Parizu. Prijava za let in ob 18.30 polet v Zagreb s pristankom na letališču Pleso ob 20.20 uri.

 

 

CENA:    1.900,00 € pri udeležbi 16 oseb (maksimalna udeležba)    

               1.990,00 € pri udeležbi 10 oseb (minimalna udeležba)

 

CENA VKLJUČUJE:

  • letalski prevoz Zagreb – Pariz – Zagreb in letališke pristojbine
  • 3 nočitve z zajtrkom v hotelu 4* v središču Reimsa v dvoposteljni sobi
  • 3 x kosilo ob spremljavi šampanjcev in vin
  • 1 x večerja s šampanjci v dvorcu Chateau de la Marquetterie / Taittinger
  • 6 x vodeni obiski kleti z degustacijo
  • prevoz s posebnim avtobusom Pariz – Šampanja - Pariz kot v programu
  • vse pristojbine za ceste in parkirnine v Franciji
  • enourni ogled Reimsa z lokalnim angleško govorečim vodnikom
  • strokovno spremstvo g. Roberta Gorjaka, vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

DOPLAČILA:

  • enoposteljna soba: 270,00 €
  • fakultativno kosilo z vini prvi dan: 65,00 € (prijava ob prijavi za potovanje)
  • CORIS nezgodno zavarovanje za tujino: od 11,00 €
  • zavarovanje riziko odpovedi: od 98,00 €

 

Popust za člane kluba "O vinu" : 30,00 €

 

Za potovanje je potrebna OI.

 

Prijave sprejemamo do 31. marca 2023 oz. do zasedbe prostih mest.

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

POMEMBNO: Pridružujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo.

Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec ter kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu. Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson.

Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: "Vinski vodič – Slovenija".

Leta 2017 pa je izdal referenčno ultimativno knjigo o vinih Slovenije: "Slovenija vinska dežela", ki je na voljo tudi v angleškem jeziku.

Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Aktiven je tudi v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

Sorodni izdelki

    JUŽNA AFRIKA

    SAVE THE DATE!

    Odhod: september 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

     
    Po dogovoru
    ALZACIJA in PFALZ

    Odhod: 08. april 2024

    4 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Maison Trimbach, Domaine Ameli&Charles Sparr, Domaine Zind Humbrecht, Domaine Gruss, Domaine Schoffit, Weingut Kranz, Weingut Von Winning, Weingut Georg Mosebacher, Weingut Baserman Jordan, Weingut Kninpser, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena:
    2.290,00 €
    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena:
    2.350,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih