Severna Makedonija
Severna Makedonija
Severna Makedonija
Severna Makedonija
Severna Makedonija

»Tam, kjer večno sonce sija, tam je Makedonija« je pred 40 leti pel Dado Topič - legenda yugo rocka. Sonce še danes močno sije, ljudje so še vedno predani trti in vinu, zemlja je sveža in mineralna ali lapornata in kamnita pa še mnogo drugega bi se našlo. Terroir z veliko začetnico na isti zemljepisni širini kot bolj razvpiti Rioja ali Ribeira del Duero. Terroir, ki je prijazen do lokalnih sort, kot sta beli temjanika in smederevka ali rdeči vranec in kratošija.

Terroir, kjer izredno uspevajo zakavkaški rkatsiteli ali globalne sorte, ki jih ne bomo naštevali. Naj omenimo še redki grenache blanc, ki ga najdemo v dolini Rone v Franciji ali v Kataloniji in se v Makedoniji zelo dobro počuti. Makedonija je res pravi vinski raj na zemlji.

Naše štiridnevno potovanje je osredotočeno na vinsko regijo Povardarje s podokoliši Negotino, Tikveš, Veles, Skopje, ki dajo 85% celotne vinske proizvodnje v Makedoniji. Gostoljubnost domačinov, okusna doma pridelana hrana, vrhunska vina in družba priznanega publicista, pisatelja in vinarja Jožeta Rozmana, zagotavljajo nepozabno vinsko-kulinarično doživetje.

 

Prvi dan

Zbor potnikov na letališču Brnik ob 08.30 uri in prijava za let proti Skopju. Polet letala ob 10.00 uri v Beograd in od tod v Skopje. Pristanek na letališču Petrovec v Skopju ob 14:35 uri. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz s posebnim turističnim avtobusom proti jugu v osrednjo Makedonijo.

Po eni uri vožnje bomo prispeli v vinski okoliš Negotino, kjer bomo obiskali vinsko klet Bovin, ki je bila prva klet v zasebni lasti v Severni Makedoniji. Obisk posestva, proizvodnje in vinske kleti ter pokušina vin.

Kratka vožnja do vinskega posestva Popova Kula v Demir Kapiji. Namestitev v tamkajšnjem hotelu (3*) ter nato ogled kleti in pokušina njihovih vin ob večerji. Nočitev.

 

Drugi dan

Zajtrk v hotelu in vožnja v Kavadarce, kjer bomo obiskali vinsko klet Tikveš, ki velja za najlepšo zgodovinsko klet v jugovzhodni Evropi, zgrajeni daljnjega leta 1885. Hkrati je tudi največja vinska klet v tem delu Evrope, saj trenutno prodajo 15 milijonov steklenic letno, kar predstavlja le polovico njihovih zmogljivosti. Sprehod po čudovitih podzemnih hodnikih in pokušina vin v kleti.

Pot bomo nadaljevali v antično grško mesto Stobi – ogled arheološkega središča in nato v bližnjo istoimensko klet. Ogled kleti in kosilo. Pokušina njihovih vin ob kosilu.

Popoldan bomo obiskali manjšo klet a z velikimi vini – Lazar. Obisk posestva in kleti in pokušina. V večernih urah bomo prispeli v Veles, namestitev v Spa hotelu (4*) in prosto. Nočitev.

 

Tretji dan

Zajtrk v hotelu in zjutraj sprehod po mestecu Veles ter nato obisk posestva Chateau Sopot. Po pokušini njihovih vin nadajevanje poti v Skopje, kjer si bomo ob prihodu v prestolnico ogledali mesto v spremstvu lokalnega vodnika. Med ogledom bo čas za hitro kosilo in nato namestitev v hotelu (3*) v središču mesta.

Popoldan obisk enega od posebnežev med makedonskimi vinarji – vinsko klet Brzanov in se seznanili z njegovimi vini, nato pa v najbolj luksuzno klet v državi – Chateau Kamnik.

V kompleksu, ki si ga bomo ogledali, je tudi luksuzna lovska hiša, kjer bomo ob večerji, ki bo potekala v skladu s filozofijo »slow food«, uživali v vinih te prestižne znamke. Povratek v hotel in nočitev.

 

Četrti dan

Zajtrk v hotelu in po želji obisk tržnice, ki ga toplo priporočamo. Pred odhodom na letališče bomo obiskali še eno manjšo klet Kartal, kjer se bomo ob prigrizkih seznanili z njihovimi vini.

Ob prihodu  na letališče prijava za let in polet ob 15:00 uri proti Beogradu in od tod v Ljubljano. Predviden pristanek na letališču Brnik ob 19:45 uri.

 

Cena:   700,00 € pri udeležbi 20 oseb

              780,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

V ceno je všteto: 

- Letalski prevoz Ljubljana - Skopje - Ljubljana z vsemi pristojbinami in vključeno prtljago (23 kg) in ročna prtljaga (8 kg)

- Prevoz z udobnim turističnim avtobusom z vsemi pristojbinami in stroški za voznika kot v programu

- Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih kot navedeno v programu

- 2x večerja z vini in 1x kosilo z vini kot navedeno v programu

- 7x pokušine s prigrizki kot navedeno v programu

- Vstopnina in ogled arheološkega najdišča Stobi z lokalnim vodnikom

- Ogled Skopja z lokalnim vodnikom

- Spremstvo g. Jožeta Rozmana

- Vodenje, organizacija in izvedba potovanja.

 

Doplačila: 

- Enoposteljna soba: 70,00 €

- Riziko odpovedi potovanja cca 4,5% od zneska potovanja

- Zdravstveno zavarovanje z asistenco: od 9,50 € / na osebo

 

Za potovanje v Severno Makedonijo zadostuje veljavna osebna izkaznica ali potni list.

 

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest.

 

Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Potnikova odpoved aranžmajev, ki so vezani na redne linije oz. nizkocenovnike: pri teh aranžmajih so stroški odpovedi 95% skupne cene aranžmaja že takoj po fiksni potrditvi!

 

Strokovni spremljevalec: g. Jože Rozman

 

 

Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier III stopnje, WSET III, predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem.
Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.

Sorodni izdelki

    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.350,00 €
    BORDEAUX

    Odhod: 03. junij 2024

    4 dni, letalo, hotel 4*,

    4x kosilo z vini; degustacije: Château Malartic Lagraviere, Château Haut-Bailly, Château Carillon d‘Angelus, Château Clinet, Château Pavie-Macquin, Chateau Brane Cantenac, Smith Haut-Lafitte

    vinsko kulinarična doživetja

    Spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.490,00 €
    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    3.950,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih