Naziv vsebine

SUPER CENE IZ LJUBLJANE
PIEMONT
PIEMONT
PIEMONT
PIEMONT
PIEMONT

Piemont! Brez dvoma ena najbolj prestižnih regij na svetu, kjer se idealno združujeta izjemno vino in hrana. Leži južno od glavnega mesta te italijanske pokrajine,Torina, med griči in dolinami, zelo podobnimi slovenskim Brdom, le da je vse večje, obsežnejše, so vasi in griči z gradovi in gradiči, po katerih se imenujejo najbolj prestižna rdeča vina na svetu: Barolo, Asti, Barbaresco, Dolcetto, Ruche . S kulinaričnega vidika je regija neprekosljiva zaradi svojih belih tartufov, divjačine in seveda lešnikov.

Ko so vinski ljubitelji sveta v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prisegali zgolj in samo na bordojce, je edinole Piemont v Italiji bil dostojen nasprotnik. Vina iz te regije so bila zelo dolgoživa, kar je bilo takrat zelo pomembno, in tudi vinarji so kaj hitro postajali velike zvezde. Ime Angelo Gaja je sinonim za veličino italijanskih vin in njihove kvalitete. Čeprav domuje v vasici Barbaresco, je prav on tisti, ki je pod svetovne žaromete porinil vino barolo iz sosednje istoimenske vasi. Kaj je razlika terroirjev ponazarjata prav vasici Barolo in Barbaresco. Na njunih pobočjih (sta na slikovitih sosednjih gričih) raste ena samo vinska rdeča sorta z imenom nebbiolo (meglenko; po naše, saj ima megleno rubinasto barvo). Kljub vsemu pa na teh dveh hribih daje dve zelo različni vini – mladi in poskočni barbaresco in dolgoživi in veličastni barolo. In da je vse skupaj po italijansko še malce bolj komplicirano . V dolini Langhe, ki je samostojno vinsko okrožje (D.O.C.) pridelujejo zgolj nebbiolo. Torej – Piemont je dežela velikih vinskih in kulinaričnih razlik, ki vas bodo več kot navdušile. Med drugim tudi testenine z imenom tajarin, kjer v kilogram moke vmešajo kar 30 rumenjakov....

 

  1. Dan – sreda, 15.05.

Zbirališče udeležencev na parkirišču Tivoli v Ljubljani ob 06.00 uri in odhod avtobusa proti Italiji. Vožnja mimo Benetk v Soave, ki bo naša prva vinska pokrajina na potovanju. Sprehod po starodavnem in simpatičnem mestecu do vrhunske vinske kleti Coffele, ki jo bomo obiskali in pokusili njihova vina. Kosilo z vini v mestu in popoldan nadaljevanje poti mimo Verone in Piacenze v Piemont. V Albo bo prispeli v poznih popoldanskih urah, namestitev v hotelu 4*, sprehod po mestu in prosto za obisk enega od množice vinskih barov v mestu ali večerjo. Nočitev.

 

  1. Dan – četrtek, 16.05.

Zajtrk v hotelu in odhod Castagnolo kjer bomo v prvoligaški kleti La Spinetta imeli dober vpogled v barbaresco in barolo. Nato v pokrajino Roero, kjer bomo obiskali posest Cascina Chico, si ogledali njihovo vinsko klet in pokusili njihova vina. Njihovi vinogradi se ne razprostirajo samo v njihovi okolici ampak tudi drugod v Piemontu. Tako si bomo ustvarili lep pregled piemontskih vin od belega arneisa, rdečih barbere, nebbiola do barola. Nadaljevanje vožnje v Bra. Sprehod po mestecu in kosilo z vini  v restavraciji Boccondivino, kjer se je pričelo gibanje »slow food«.

Popoldan bomo obiskali manjšo, tipično družinsko posest Cadia, vsi njihovi vinogradi so okoli vinske kleti. Obisk posestva, vinske kleti in pokušina. Pozno popoldan povratek v Albo. Prosto in nočitev.

 

  1. Dan – petek, 17.05.

Zajtrk v hotelu in odhod v Barolo – prestolnico najbolj znanega italijanskega vina, ki tudi dandanes deli vinski svet. Ob prihodu obisk reprezentativne vinske kleti Marchesi di Barolo in pokušina ter nato prosto za obisk edinstvenega vinskega muzeja, ki domuje v tamkajšnjem gradu ali za obisk pekarne (grissini) ali mesnice (lardo). V opoldanskih urah bomo prispeli v Cissone, kjer bo v gostilni na vrhu gričevja pravo piemontsko kosilo z vini.

Popoldan se bomo spustili v Monforte, kjer so najboljše lege nebbiola, in kjer se »drenjajo« vsi najboljši pridelovalci barola. Obiskali bomo najboljšega med njimi – Domenico Clerico. Obisk posestva, vinske kleti in pokušina. Pozno popoldan se bomo mimo Barola vrnili v Albo. Prosto in nočitev.

 

  1. Dan – sobota, 18.05.

Zajtrk v hotelu in skok v bližnji Grinzane Cavour, kjer bomo obiskali tovarno piemontskih slaščic »Antica Torroneria Piemontese«. Seznanili se bomo s proizvodnjo torroneja, gianduia in drugih slaščic, ki jih bomo imeli priložnost tudi pokusiti. Možnost ugodnega nakupa ter povratek proti domu.

Zgodaj popoldan bomo prispeli v manj znano a imenitno vinorodno pokrajino Lugana, kjer se bomo zadržali na posestvu Ca'Lojera, obiskali njhovo klet in pokusili njihova izvrstna bela vina. Še kratek skok v Isola della Scala, kjer bo na turistični kmetiji med riževimi polji kosilo, seveda na osnovi riža. V bližini je rižarna, ki jo bomo po kosilu obiskali in se seznanili s pridelavo vrhunskih rižev vialone nano, arborio in carnaroli ter kaj je vse možno iz riža tudi izdelati. Možnost ugodnih nakupov. Povratek v Ljubljano, kamor bomo prispeli okoli 22. ure.

 

Cena : 700,00 € pri udeležbi 25 oseb

 740,00 € pri udeležbi 20 oseb

 790,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

V ceni :

  • Prevoz z udobnim manjšim turističnim avtobusom kot v programu
  • Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* v Albi ali bližnji okolici
  • Vse pristojbine za ceste in parkirnine ter stroški enega voznika
  • 4 x kosilo z vini kot v programu
  • 7 x obisk vinskih kleti s pokušinami kot v programu
  • Obisk torronerie, pekarne, mesnice in rižarne kot v programu
  • Strokovno spremstvo g. Tomaža Sršena
  • Organizacija in izvedba vinsko – kulinaričnega potovanja

 

Doplačilo za enoposteljno sobo : 120,00 €

 

Prijave sprejemamo do 20. aprila 2019 oziroma do zasedbe prostih mest.

 

Pridržujemo si pravico spremembe posamezne vinske kleti s primerljivo drugo kletjo.

Natančen spisek vinskih kleti bodo prijavljeni potniki dobili 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Strokovni spremljevalec: Tomaž Sršen


Njegov življenski moto je Dolce Vita, tako kot revija, nad katero bedi že skoraj 10 let. Tomaž Sršen je obiskal več kot pol vinskega planeta: manjka mu še nekaj dežel južne poloble. Najljubše vinske dežele in regije: Ribera del Duero, Priorat in Rioja (Španija), Douro, portovci in Madeira (Portugalska), Bordeaux in Šampanja (Francija), vsa Italija in Kalifornija. Opravil je šolo Sommelier 3, WSET 3, je degustator na Biotehniški v Ljubljani in mednarodni vinski ocenjevalec.
Obiskal je več kot 1.200 gostiln, jih opisal in ocenil za: Nedelo, Finance in revijo Dolce Vita. Trenutno deluje kot odgovorni urednik revije Dolce Vita. Letno okusi in opiše okrog 1.000 različnih vin.
G. Sršen je napisal dve knjigi o vinih in štiri knjige o gostilnah. V njegovi družbi bodo potniki lahko izvedeli tudi veliko o umetnosti in zgodovini, saj sta to njegova dva ljuba hobija.

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Sorodni izdelki

    ARMENIJA

    5 dni, letalo, hotel 4*

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    odhod: 26.09.2019

    že od

    Cena z DDV:
    1.240,00 €
    OKUSITE SVET - NAPOVEDNIK

    NAPOVEDUJEMO

    ČILE IN ARGENTINA, odhod: 22.03.2020

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    PREDPRIJAVE ZAŽELJENE!

    Natančen program bomo objavili v septembru!

     
    Po dogovoru
    Severna Makedonija

    4 dni, letalo, hoteli 3-4*

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Jože Rozman

    odhod: 16.10.2019

    že od

    Cena z DDV:
    725,00 €
    Valtellina in Alto Adige

    3 dni, avtobus

    vinsko kulinarično doživetje

    spremljevalec: g. Tomaž Sršen

    odhod: 26.09.2019

    ZAGOTOVLJENO

    že od

    Cena:
    520,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih