Odkar so priznani nemški ampelografi ugotovili, da je modra frankinja avtohtono slovenska, in je ta resnica novembra 2016 zagledala luč sveta v uglednih mednarodnih revijah, se je tudi v naših logih povečalo zanimanje za to perspektivno sorto, ki zna v dobrih letnikih in veščih rokah dati velika rdeča vina. Za našo vinogradniško samozavest pomembno odkritje je časovno sovpadlo s preporodom dolenjskega vinogradništva, ki se je bolj plaho začelo že pred tem, vzbrstelo pa prav v zadnjih letih. Mladi in enološko podkovani dolenjski vinarji s svojimi modrimi frankinjami, pa tudi drugimi vini, zlasti penečimi, smelo dokazujejo, da je Dolenjska vinorodni biser, ki ga je treba še malo obrusiti, vsekakor pa čim prej odkriti.
Program izleta
Zbor potnikov na dogovorjenem mestu v Ljubljani ob 07:00 uri in odhod turističnega avtobusa. Vožnja proti Dolenjski in pred prihodom v Sevnico postanek za jutranjo kavo.
Na sevniškem gradu nas bodo pričakali gostitelji in nam razkazali grad ter z modro frankinjo zasajeni vinograd, v grajski vinoteki se bomo zadržali ob osnovni predstavitvi modre frankinje in pokušini. Kratka vožnja med griči v Studenec, kjer bomo obiskali enega od zastavonoš modre frankinje - vinarja Davida Kozinca. Mlad in izobražen vinar ter vinogradnik nam bo predstavil svoje modre frankinje.
V času kosila se bomo povzpeli na grič nad Krškim, kjer domujejo Tri lučke, pred nedavnim obnovljena hotel in restavracija, kjer kraljuje »chef« Dejan Mastnak. V štirihodnem meniju ob spremljavi vin, bo svoje mesto zagotovo našel tudi avtohtoni pujs z bližnjega Krškega polja.
Popoldan bomo obiskali še enega zastavonošo. Lojze Kerin v Straži pri Krškem nam bo pristno in doživeto predstavil svoje modre frankinje v kar šestih preoblekah. Nekaj jih bomo pokusili.
Že v mraku bomo obiskali vinsko klet Albiana, ki jo z družino vodi Jernej Žaren, ki nam bo v svoji novi in zelo moderni sobi za pokušine, predstavil svoj pogled na modre frankinje, kar bo seveda podkrepil s konkretnimi dokazi.
V Ljubljano se bomo vrnili okoli 21:00 ure.
Maksimalna udeležba: 25 oseb
Minimalna udeležba: 15 oseb
Cena:
130,00 € pri udeležbi 25 oseb
140,00 € pri udeležbi 20 oseb
150,00 € pri udeležbi 15 oseb
V ceno je všteto:
- Vožnja z udobnim turističnim avtobusom z vsemi pristojbinami in cestninami
- 4 x pokušina kot v programu
- Kosilo z vini v Treh lučkah
- Obisk sevniškega gradu
- Strokovno spremstvo g. Jožeta Rozmana
- Organizacija in izvedba vinsko kulinaričnega potovanja
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Prijave sprejemamo do 27.06. oz do zasedbe prostih mest.
Strokovni spremljevalec: Jože Rozman
Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier III. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem. Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.
Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.