KRAS S TE IN ONE STRANI

Planota med Vipavsko dolino in Tržaškim zalivom, večinoma na naši strani in malo manj prek meje. Po tem Krasu se tako imenuje vse podobno po celem svetu. Pokrajina je nabita s strastmi – kamnita in divja, a za nas kultivirana in domača. Tako je v tisočletjih ustvaril človek. Kraševec je vztrajen, včasih trmast, drugače se s kamnom ne bi ujel, in žilav. Taka so tudi vina, kraška so čvrsta in žilava. Posebna. Glera je tukaj drugačna kot v Furlanski nižini, krepkejša in polnejša. Zidarichev paradni konj je vitovska, poleg refoška oziroma terana seveda. Vitovska je zanj najbolj kraška, tako zelo, da ji je Benjamin v svoji katedrali namenil celo kamnito posodo. In še Čotar na naši strani, le kdo ga ne pozna. V njegovih vinih Kras na svojstven način pripoveduje svojo zgodbo. Slišimo lahko šumenje Kosovelovih borov, začutimo gosto rdečo zemljo, ki je sicer skopa, a daje zato poln in okusen sad, pogosto plane na površje piš burje, ki prinese svežino, včasih opojno zadiši po mediteranskih zeliščih. Kras je vznemirljiv in privlačen, ker je tako prefinjeno bogat v svoji skromnosti. Še oklevate?

 

KRAS S TE IN ONE STRANI
1 dan, avtobus
Odhod: 13.10.2018
Spremljevalec: g. Jože Rozman

 

Program izleta:
LJUBLJANA - SEŽANA - PRAPROT - SOVODNJE OB SOČI - KOMEN - LJUBLJANA

Zbor potnikov ob 7.00 uri na parkirišču Tivoli v Ljubljani in odhod z udobnim turističnim avtobusom. Vožnja proti Sežani (vmes postanek za kavo) in naprej na kraško tržaško zaledje. Naš prvi postanek bo namenjen posestvu Edi Kante v vasi Praprot. Naš rojak je samorastnik, ki v vinih išče eleganco in je s svojim zgledom v štiridesetih letih močno prenovil italijansko in slovensko vinarstvo ter pred pozabo rešil vitovsko. Obiskali bomo posestvo, impozantno vinsko klet in se posvetili ne samo vitovski temveč tudi drugim sortam.

Nekaj minut hoda je, 3. julija 2009, v isti vasi Benjamin Zidarich uradno odprl vinsko klet v petih etažah, ki je v celoti izklesana v skalo do globine dvajsetih metrov. Zgrajena je iz krajevnih elementov in za glavnim vhodom se harmonično razvijajo različni namenski prostori. V novi vinski kleti opravijo vse vinarske postopke. Vina zorijo v najnižji etaži pod kamnitimi oboki iz kraškega kamna, zgoraj je sprejemni in predelovalni prostor, na vrhu pa degustacijska dvorana s čudovitim pogledom na okoliške vinograde in morje. Pokušina ob prigrizku.

Le četrt ure vožnje od tu do kosila v Lokandi Devetak. Že takoj ob sprejemu nas prevzame občutek domačnosti, za kar poskrbijo Tjaša, Mihaela in Sara, skupaj z očetom Avguštinom – prijaznim gostilničarjem in someljejem. Usklajena ubranost se razteza iz kuhinje, kjer kraljuje Avgušinova soproga, ki pripravlja sezonske menije s pridelki iz lastnega vrta in sadovnjaka ter v gmajni nabranih plodov in zelišč. Kosilo s petimi krožniki ob izbranih vinih.

Popoldne nadaljujemo pot do družinske kmetije Čotar z vinogradi, kletjo in hišo, ki leži v zahodnem delu Krasa, na Gorjanskem. le kakih pet kilometrov od morja. Kljub družinski tradiciji je sedanja kmetija nastala iz nič. Pred dobrimi štiridesetimi leti, natančneje leta 1974, so zgradili prvi del kleti, vkopan v živo skalo ter za lastno gostilno pridelali prvo vino. Vse kar se je zgodilo pozneje, bomo videli in pokusili. In tega ni malo!

V večernih urah povratek proti Ljubljani, kamor bomo prispeli ob približno 21.00 uri.

 

CENA: 165,00 EUR pri udeležbi 25 oseb oziroma 185,00 EUR pri udeležbi 15 oseb
Maksimalna udeležba: 25 oseb

 

V ceno je všteto:

  • prevoz z manjšim udobnim turističnim avtobusom kot v programu
  • vse pristojbine za ceste
  • trije obiski vinskih kleti s pokušino
  • kosilo z vini
  • strokovno spremstvo gospoda Jožeta Rozmana
  • vodenje, organizacija in izvedba programa

 

Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

Strokovni spremljevalec: g. Jože Rozman

 

 

Vinski publicist, degustator na domačih in tujih ocenjevanjih vin, sommelier II. stopnje, WSET III., predavatelj na delavnicah in vodenih degustacijah, tudi vinogradnik. Ustanovitelj Revije Vino, njen dolgoletni urednik, zdaj sodelavec, objavlja tudi v drugih medijih. Dober poznavalec vinskega dogajanja doma in po svetu, ki ga spremlja s strastjo in neusahljivim zanimanjem.
Druženje z njim zna biti strokovno in poučno, resno in sproščeno, tudi zabavno in duhovito.

Sorodni izdelki
ISKRIVA BRDA - Adventno razvajanje z mehurčki

Adventno razvajanje z mehurčki!

ZAGOTOVLJEN ODHOD!

1 dan, avtobus

Spremljevalec: g. Jože Rozman

Odhod: 08. december 2018

Cena:
160,00 €
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih