RIOJA in BILBAO

Odhod: 13.05.2023 (5 dni)

Prevoz: letalo

Strokovno spremstvo: Robert Gorjak

 

Rioja je čista klasika. Pa ne le španska, tudi svetovna. Njena vinogradniška zgodovina sega globoko nazaj pred rimske čase, a prvič je nase opozorila konec 19. stoletja, ko je trtna uš opustošila Bordeaux in so Francozi svoje aktivnosti in seveda know-how preselili čez Pireneje. Rioja se je zatem ustalila kot prva vinska regija Španije, kar je najbrž še danes, četudi ji kakšna druga regija malce diha za ovratnik.

Rioja je razdeljena na hladnejši regiji Rioja Alta (visoka) in Rioja Alavesa (večina se nahaja v Baskiji) ter na toplo Riojo Oriental – na vzhodu. Slednjo so nekoč imenovali Baja. Vina so tipično razdeljena glede na čas zorenja v sodih. Vina z oznako »joven« sodov sploh ne vidijo, medtem ko crianza, reserva in gran reserva po vrsti pomenijo vse daljše zorenje v sodih in steklenicah. Klasična Rioja je bila vedno zvrst vseh treh regij. Na tak način so uravnavali kakovost in slogovno konsistentnost velikih blagovnih znamk. Mnoga vina so še vedno natanko to, a oznake posameznih vasi in celo vinogradov so legalizirane in v slogu Burgundije vse bolj prodirajo v riojanski vsakdanjik.

Malce spanja na stari slavi, veliki igralci, ki imajo radi vse kar drugega kot spremembe, so Riojo malce uspavali. Bila je stara dama. No, še vedno je. A val sprememb je v teku. Klasične oznake crianza, reserva in gran reserva so še vedno pomembne, a vin brez teh oznak, t. i. generico, je vse več. Vse več je vin in vinarjev, ki hočejo izven spon. Obenem postaja regija vse toplejša, kar je dalo zagon toplokrvni garnachi in vinogradom na visokih nadmorskih višinah. Da o belih vinih sploh ne govorimo. Nekatera med njimi so naravnost izjemna.

Morda se ponavljam. Tudi o Južni Afriki, Čilu in Argentini sem že pisal, da se definirajo na novo. A vse to drži. Po eni strani živimo v zelo negotovih časih, po drugih strani pa ta »negotovost« v vinski branži pomeni, da smo vinoljubi ves čas »pod udarom« novosti. Sam namesto statike raje izberem to drugo.

Tudi našo pot po Rioji smo zasnovali tako, da bomo obiskali stebre Rioje, legende, kakor tudi moderniste. Vsega po malo. Vse skupaj bomo začinili še z odlično kulinariko, ki je na tem koncu sveta še posebej odlična. Vas mika, da se nam pridružite? Dobrodošli.

 

 

PROGRAM POTOVANJA

 

Prvi dan – ponedeljek, 13.05.2024

ZAGREB - BILBAO - LOGRONO

Zbor potnikov ob 05:00 na letališču v Zagrebu, prijava za let in ob 06:20 polet preko Műnchna proti Bilbau, kjer bomo pristali ob 10:50 uri. Prevoz s posebnim avtobusom proti Rioji.  Ob približno 13:00 prispemo v vinsko prestolnico Rioje Alte – Haro. Kosilo z vini v Haru in popoldan obisk ikonične vinske kleti – Muga, kjer bo seveda tudi naša prva pokušina. Bodega Muga ne potrebuje posebne predstavitev. Že reserva je odlično vino, tradicionalna gran reserva Prado Enea in moderni Torre Muga pa sta še korak ali dva više. In ja, tudi prav dobro ­­cavo­ pridelujejo.

Popoldan sledi še krajša vožnja v Logrono, kamor bomo prispeli okoli 18:00 ure. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta, kjer je v neposredni bližini množica vinskih barov in restavracij. Prosto za obisk le teh in nočitev.

 

Drugi dan - torek, 14.05.2024

RIOJA

Zajtrk v hotelu in vožnja  čez čudovito vinorodno pokrajino Rioja Alavesa, ki se nahaja na južnih pobočjih gorate Sierre Cantabria. Prvi obisk in pokušino bomo namenili vinski kleti Miguel Merino, ki sodi med moderniste. Nad njihovo kakovostjo je še posebej navdušen angleški kritik Tim Atkin, MW ki jih dobesedno uvršča v sam vrh Rioje.

V bližini, a že skoraj v pokrajini Rioja Alta je vinska klet Marques de Riscal, ki izstopa po svoji ekstravagantni arhitekuri, katere zunanjost si bomo ogledali in si privoščili kratko pokušino.

V kraju Fuenmayor bo kosilo z vini, nato se bomo odpravili v tretjo pokrajino - Rioja Orientalis. Sledi obisk vinske kleti Marques de Murrieta. Njihovemu ustanovitelju donu Lucianu Murrieti dolguje celotna Rioja zahvalo, saj se je po obisku Bordeauxa 1852 odločil, da bo visoko kakovost tamkajšnjih vin, z zmožnostjo dolgega zorenja poustvaril tudi v Rioji. Tako se je tudi zgodilo - še preden prihodom Francozov v Riojo.

Pozno popoldan še kratka vožnja v naš hotel Logronu ter prosto. Nočitev.

 

Tretji dan - sreda, 15.05.2024

RIOJA

Zajtrk v hotelu in vožnja do čudovite Laguardie, v bližine katere stoji vinska klet Cosme Palacio, ki so konec 80. s pomočjo kontroverznega vinskega svetovalca Michella Rolanda zasnovali moderen slog Rioje.  Njegovo delo nadaljuje prva španska vinska mojstrica (Master of Wine, MW) Alberca Almudena.

Po obisku kleti in pokušini  se bomo odpravili v mestece Laguardia. Pred kosilom z vini v tem mestecu bo na voljo bo nekaj prostega časa za ogled tega srednjeveškega utrjenega mesta iz 13. stoletja. Pod kamnitimi ulicami in domovanji Laguardie je  množica podzemnih kleti, kjer so ponavadi »bodegas«, ki jih je vredno obiskati.

Popoldan se ustavimo še v vasici Leza v Bodega Aiurri, kjer je tehnična direktorica, tudi enologinja, mlada slovenka Neža Skrt. Lahko samo potrdim, da sva po obisku kleti, tako Beth Willard, izjemna poznavalka Španije kakor moja malenkost, ostala odprtih ust. Po obisku kleti in pokušini in se pozno popoldan odpeljemo v Haro, namestitev v hotelu 4* v središču mesta in preostanek večera prosto. Nočitev.

 

Četrti dan – četrtek, 16.05.2024

RIOJA - BILBAO

Zajtrk v hotelu in kratka vožnja do posestva in vinske kleti Castillo de Cuzcurita v regiji Rioja Alta. Tiron, eden izmed osmih potokov, ki tečejo iz južnega gorovja Sierra de la Demanda preko Rioje v reko Ebro teče neposredno mimo posestva, vinogradi pa so na nadmorski višini preko 500 metrov. Stare trte vzgojene v obliki grma, ročno obiranje, visoka nadmorska višina ter izjemna enologinja Ana Martín Onzain so kombinacija, ki vas, obljubimo, ne bo pustila ravnodušnih.

Obisk vinske kleti in pokušina vin. V opoldanskih urah dobra ura vožnje v Bilbao in v središču baskovske prestolnice prvi stik s tradicionalnobaskovsko kuhinjo. Obiskali bomo »pincho bar«, saj »pincho« izvira iz Baskije, podobna reč drugod v Španiji je »tapas«. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta in popoldan ogled mesta z angleško govorečim lokalnim vodnikom, ko si bomo ogledali nekatere mestne znamenitosti, med katerimi prav gotovo izstopata muzej Guggenheim in most Zubizuri, delo slavnega arhitekta Santiaga Calatrave.

Ob 20:00 večerja z vini v restavraciji Nerua (Michelin 1*) v kompleksu Guggenheim. V restavracijo se bomo iz hotela odpravili peš preko mostu Zubizuri čez reko Nervion (15 min). Povratek v hotel in nočitev.

 

Peti dan – petek, 17.05.2024

BILBAO - ZAGREB

Zajtrk v hotelu in dopoldan prosto za individualne oglede (Guggenheim) ali nakupe. Nato sledi prevoz na letališče Bilbao, prijava za let in polet letala ob 15:10 uri preko Münchna v Zagreb. Na zagrebškem letališču bomo pristali ob 21:25 uri.

 

CENA:  2.350,00 € pri udeležbi 16 oseb

 

CENA VKLJUČUJE:  

 • letalski prevoz Zagreb – Bilbao – Zagreb z vključeno prtljago (ročna do 8 kg, oddana do 23 kg)
 • vse letališke pristojbine
 • prevoz z udobnim turističnim avtobusom, vse pristojbine za ceste
 • namestitev v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v hotelih 4*
 • 6x obisk vinskih kleti s pokušinami vin kot v programu
 • 4x kosilo z vini (od tega 1x pincho bar)
 • 1x večerja z vini v Michelin 1*
 • angleško govoreči lokalni vodnik v Bilbau
 • strokovno vodenje g. Gorjaka ves čas potovanja
 • organizacija in izvedba potovanja

 

DOPLAČILA:

 • enoposteljna soba: 320 €
 • riziko odpovedi potovanja: od 123 €

 

Minimalno / maksimalno število: 16 oseb

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

Splošni pogoji in navodila - Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju.

 

 

Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak

 

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.

Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.

Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu.  Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford  Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012  je  izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…

Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.

Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.

Sorodni izdelki

  TRENTINO – ALTO ADIGE (Južna Tirolska)

  SAVE THE DATE

  3 dni, avtobus

  vinsko kulinarično doživetje

  spremljevalec:

  g. Martin Gruzovin

  ODHOD: 03.10.2024

  sprejemamo predprijave

   
  Po dogovoru
  REN IN MOZELA

  Odhod: 12. november 2024

  4 dni, letalo, hoteli 4* in 3+*, ogled Trierja

  4x kosilo z vini,

  degustacije: Van Volxem, Dr. Loosen, St. Urbans-Hof, Diel, Georg Breuer, Robert Weil, Kunstler,

  vinsko kulinarična doživetja

  Spremljevalec: g. Robert Gorjak

  Cena od

  Cena:
  2.290,00 €
  JUŽNA AFRIKA

  Odhod: 1. oktober 2024

  9 dni, letalo, hoteli 4*

  vključeno "WHALE WATCHING"

  vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

  Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

  Cena od

  Cena:
  3.950,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih