Naša vinsko - kulinarična potovanja ne predstavljajo le najbolj svetovnoznane vinske regije. Redno se podajamo v kakšno vinsko »eksotično« deželo, prav tako ne pozabljamo vinorodnih dežel, kamor se odpravi malo tovrstnih ljubiteljev, saj niso tako razvpite. To ne pomeni, da so tam vina slaba in restavracije povprečne. Predvem Južna Tirolska (Sudtirol oz. po prvi svetovni vojni Alto Adige) in Valtellina sta velesili iz zaodrja. Valtellina je regija in velika posebnost, saj so vinogradi že stoletja urejeni v oblikih kamnitih teras, ki jih je toliko, da bi bile, če bi jih raztegnili in postavili v vrsto, dolge 2.500 km! Tu je kralj nebbiolo v vseh oblikah: kot »sfursat« (sforzato = podobno kot Amarone v Valpolicelli, saj najboljše grozde sušijo, da jih potem skoraj v obliki rozin prešajo do suhega in tako dobijo zelo mogočna in močna vina) ali kot rosso – običajno rdeče vino. V Alto Adige vas bo presenetila pokrajina, kjer rastejo trte na enih od najvišjih vinogradov na svetu z množico avtohtonih sort. Tudi življenska doba teh belih vin je med najvišjimi na svetu.
Kar je najbolj pomembno - srečali se bomo z vrhunskimi vini za zmerne cene, ki pa za prvoligaši prav nič ne zaostajajo po kvaliteti.
Prvi dan - četrtek, 26.09.2019
Zbor udeležencev potovanja ob 06.00 uri v Ljubljani in odhod udobnega turističnega busa. Vožnja čez Vipavsko dolino ter nato mimo Benetk in Verone v Bergamo, kamor bomo prispeli v opoldanskih urah. »Funicolare« nas bo pripeljal do starega mestnega jedra, ki se ponaša z elegantnim glavnim trgom, ki se po lepoti lahko brez težav primerja z bolj slavnim trgom Sv. Marka v Benetkah. Sprehod po mestnem trgu in prosto za lahko kosilo, ter nato nadaljevanje slikovite in spektakularne vožnje ob jezeru Como.
Pozno popoldan bomo prispeli v Sondrio – središče pokrajine in doline Valtellina. Namestitev v hotelu 4* nato sprehod po mestu in večerja z vini v tipični »osterii«. Nočitev.
Drugi dan - petek, 27.09.2019
Zajtrk v hotelu in ves dan namenjen vsem štirim prvokategornikom v Valtellini.
Že zgodaj dopoldan, ko so čutila spočita, bomo obiskali vinsko klet in posestvo Arpepe, ki se nahaja tik pod strmimi terasami vinogradov, po katerih je Valtellina sicer znana. Prisegajo na nebbiolo v vseh oblikah. Pokušina in nato obisk naslednje kleti Balgera, ki se ponaša s starejšimi letniki. Ogled stare kleti in pokušina. Tretji med njimi je Nino Negri. Z njim se bomo spoznali v njegovi hišni restavraciji med vinogradi. Kosilo ob spremjavi njegovih vin.
Popoldan bo na vrsti še četrti mušketir – Sandro Fay. Obiskali bomo posestvo Fay, njegovo vinsko klet in degustirali njihova vina.
Pozno popoldan povratek v Sondrio, prosto za počitek ali druge prostočasne dejavnosti. Nočitev.
Tretji dan - sobota, 28.09.2019
Zajtrk v hotelu in slikovita vožnja čez Retijske Alpe, ki nas bo vodila če znano smučarsko središče Aprica, povzpeli se bomo skoraj 1.900 metrov visoko, na prelaz Tonale in s spustili v drugo vinorodno pokrajino Alto Adige ali Južno Tirolsko. V vinorodni okoliš Caldaro bomo prispeli v opoldanskih urah in se najprej posvetili zastavonoši - vinarju Aloisu Lagederju. Obisk posestva in kleti ter pokušina vin ob kosilu.
Popoldan bomo v bližini Bolzana obiskali vinsko klet Cantina Terlano, kjer si privoščijo redek luksuz – čas. Zorenje vina v kleteh zahteva čas in pri njih štejejo desetletja, ne leta. Njihova bela vina se lahko primerjajo le s tistimi iz Burgundije. Vredno obiska kleti s pokušino. Pozno popoldan povratek proti domu. Pot nas bo vodila mimo Brunecka in Spittala čez Karavanški predor v Slovenijo. V Ljubljano bomo prispeli okoli 23.00 ure.
Maksimalna udeležba: 25 oseb
Cena: 520,00 € pri udeležbi 25 oseb
550,00 € pri udeležbi 20 oseb
580,00 € pri udeležbi 15 oseb
V ceno je všteto:
- Prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot navedeno v programu
- Vse pristojbine za ceste in parkirnine v SLO, ITA in AUT
- 2x namestitev z zajtrkom v hotelu 4* v Sondriu
- 1x večerja z vini in 2x kosilo z vini kot v programu
- 5x ogled kleti s pokušino vin kot v programu
- Ogled Bergama in »funcolare«
- Strokovno spremstvo g. Tomaža Sršena ves čas potovanja
- stroški enega voznika ves čas potovanja
- organizacija in izvedba potovanja
Doplačilo za enoposteljno sobo: 60,00 €
Minimalna udeležba : 15 oseb
Maksimalna udležba : 25 oseb
Prijave sprejemamo do 05.09. oz do zasedbe prostih mest.
Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Strokovni spremljevalec: g. Tomaž Sršen
Njegov življenski moto je Dolce Vita, tako kot revija, nad katero bedi že skoraj 10 let. Tomaž Sršen je obiskal več kot pol vinskega planeta: manjka mu še nekaj dežel južne poloble. Najljubše vinske dežele in regije: Ribera del Duero, Priorat in Rioja (Španija), Douro, portovci in Madeira (Portugalska), Bordeaux in Šampanja (Francija), vsa Italija in Kalifornija. Opravil je šolo Sommelier 3, WSET 3, je degustator na Biotehniški v Ljubljani in mednarodni vinski ocenjevalec.
Obiskal je več kot 1.200 gostiln, jih opisal in ocenil za: Nedelo, Finance in revijo Dolce Vita. Trenutno deluje kot odgovorni urednik revije Dolce Vita. Letno okusi in opiše okrog 1.000 različnih vin.
G. Sršen je napisal dve knjigi o vinih in štiri knjige o gostilnah. V njegovi družbi bodo potniki lahko izvedeli tudi veliko o umetnosti in zgodovini, saj sta to njegova dva ljuba hobija.