Naziv vsebine
REN IN MOZELA
4 dni, letalo, hoteli 3*-4*, 4x kosilo z vini
degustacije: Van Volxem, St. Urbans-Hof, Dr. Loosen,
Fritz-Haag, Diel,Georg Breuer, Robert Weil, Kunstler
vinsko kulinarično doživetje
Spremljevalec: g. Robert Gorjak
! PRESTAVLJENO !
že od

Tako v svetu kot pri nas med ljubitelji in poznavalci vina poteka neuradna “borba” o najboljši beli sorti na svetu. Mnogi navijajo za vsestranski chardonnay, kajti skoraj ni regije in države, kjer ne bi dajal odličnih pridelkov. Veliko njih pa v eni sapi opozarja in izdvaja Burgundijo in dviguje kazalec na sever - v Nemčijo. Seveda, tam je doma renski rizling, katerega nekateri častijo po božje in je res posebno vino. Ob tem se postavlja vprašanje: ”Ali Slovenci znamo prepoznati, kaj je dober renski rizling?” Odgovor je žal negativen. Pri nas dobre rizlinge pivci vse prehitro popijejo in jim ne dajo možnosti, da bi se ob staranju razvili in res prikazali tisto, po čemer jih svet res ceni. Vedeti morate, da je renski rizling vino dveh obrazov. Ko je mlad, je prijeten, lahkoten in saden, ko pa v steklenici preživi vsaj nekaj let, se spremeni v nadnaravno bitje, ki vas bo očaralo z neskončno mineralnostjo in popolnoma nevsakdanjimi aromami, ki jih v Sloveniji le redko srečamo. Večina Slovencev imen kleti in vinarjev, ki so navedena v spodnjem programu, komajda pozna, a so prav vsi vrhunski in velika imena v svetu rizlingov.
Dobrodošli torej na spektakularnem ogledu najbolj strmih vinogradov na svetu in okušanju vinskih diamantov v njihovem primarnem, rojstnem okolju.
1. dan, sreda : Ljubljana - Saar – Trier – Bernkastel / Kues
Zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika v jutranjih urah in prijava za let. Polet letala v Frankfurt ob 07.05 uri. Pristanek na letališču Frankfurt ob 08.30 in prevoz s posebnim avtobusom proti zahodu na vinsko področje reke Saar. Kosilo ter ogled s pokušino na posestvu Van Volxem, ki sodi med izjemno ambiciozne. Lastnik Roman Niewodniczanski, pivovarski baron se je namenil obnoviti nekdanjo slavo tega znamenitega posestva. Specialnost : renci z nizkimi alkoholnimi stopnjami. Popoldan turistični intermezzo in sprehod po mestu Trier z znamenitimi rimskimi vrati Porta Nigra, Konstantinovo baziliko in ostalimi antičnimi spomeniki. Preden se pozno popoldne odpravimo v naš hotel v Bernkastlu, bo v Trierju čas za obisk kakšnega vinskega bara. Prevoz v Bernkastel in namestitev v hotelu (4*). Prost večer in nočitev.
2. dan, četrtek : Mozela
Zajtrk v hotelu.
Drugi dan bo intenziven. Ogled in obisk kleti St. Urbans-Hof pod taktirko dinamičnega Nicka Weissa, ki slovi po čistih, živahnih renskih rizlingih. Pred kosilom nas bodo sprejeli še v kleti Dr. Loosen. Ernie Loosen je svetovljan, eden največjih ambasadorjev renskega rizlinga na svetu ter Decanter Man of the Year 2005. Verjetno eden vrhuncev poti. Po kosilu še en biser: Weingut Fritz-Haag, vrhunska hiša, z brezhibno kakovostjo. Pozno popoldan povratek v Bernkastel in prosto. Nočitev.
3. dan, petek: Nahe, Rheingau
Zajtrk v hotelu in odhod z avtobusom proti pokrajini Rheingau. A še preden se podamo v še drugo veliko regijo renskih rizlingov nas bo pot zapeljala v vinorodno področje Nahe v klet Diel. Armin Diel, ki je pred leti svoje posestvo predal svoji hčeri, je prav tako svetovljan in vinopisec, posestvo Diel pa sodi v sam vrh vinorodne pokrajine Nahe in celotne Nemčije. Po kosilu z vini vožnja do reke Ren in nato na desni breg reke v mestece Ruedesheim. Namestitev v hotelu (3*+) v Ruedesheimu in nato sprehod po mestu do hiše Georg Breuer, ki slovi po odličnih suhih rencih ter modrem pinotu. Pokušina v kleti ter preostanek večera prosto in nočitev.
4. dan, sobota: Rheingau - Frankfrut - Ljubljana.
Po zajtrku v hotelu se bomo z žičnico povzpeli na grič, kjer kraljuje veličasten spomenik Niederwald, ki so ga pred 130 leti postavili v čast združitve Nemčije. Ogled spomeniškega kompleksa in v primeru lepega vremena sprehod med vinogradi nazaj v Rudesheim.
Sledi obisk izjemne kleti Robert Weil, ki je danes v lasti podjetja Santory iz Japonske. Zadnji obisk po prijetnem kosilu bo v kleti Kunstler, kjer so brezkompromisni glede kakovosti.
Pozno popoldan še 30 minutna vožnja s posebnim avtobusom na letališče Frankfurt. Prijava za let in polet ob 20.30 uri proti Ljubljani. Pristanek na letališču Jože Pučnik ob 21.45 uri.
Cena : 1.550,00 € pri udeležbi 15 oseb
1.650,00 € pri udeležbi 10 oseb
V ceno je všteto :
- letalski prevoz Ljubljana – Frankfurt – Ljubljana
- vse letališke pristojbine ter vključena ročna prtljaga (8 kg) in oddana prtljaga (23 kg)
- prevoz s posebnim avtobusom (34 sed) v Nemčiji z vsemi pristojbinami,dajatvami in stroški voznika kot v programu
- namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih kot v programu (2 noči v hotelu 4* v Bernkastlu in 1 noč v hotelu 3*+ v Ruedesheimu)
- 8 x ogledi kleti in pokušine kot v programu
- 4 x kosila ob spremljavi vin
- žičnica v Ruedesheimu
- spremstvo g. Gorjaka
- vodenje, organizacija in izvedba potovanja.
Doplačilo za enoposteljno sobo: 120,00 €
POPUST 40 € za člane kluba »O vinu«
Za uveljavljanje popusta, je treba ob prijavi navesti številko članske izkaznice.
Popust velja samo za imetnika kartice »O vinu« in ne velja za družinske člane ali sopotnike na isti prijavnici, če niso člani kluba.
Minimalna udeležba: 10 oseb
Maksimalna udeležba: 16 oseb
Prijave sprejemamo do ______ oz. do zasedbe prostih mest.
Pomembno: Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov posameznih kleti in pravico spremembe posamezne kleti z drugo kletjo primerljive in odgovarjajoče kakovosti. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Dodatno: prijavnina 13,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.
Potnikova odpoved aranžmajev, ki so vezani na redne linije oz. nizkocenovnike: pri teh aranžmajih so stroški odpovedi 95% skupne cene aranžmaja že takoj po fiksni potrditvi!
Strokovni spremljevalec: Robert Gorjak
Robert Gorjak je mednarodno uveljavljeni in priznani slovenski vinopisec in kritik. Čeprav je po izobrazbi diplomirani inženir računalništva je leta 2002 z ženo ustanovil Belvin vinsko šolo v kateri se je do danes zvrstilo preko 1500 tečajnikov na več kot 150 tečajih.
Leta 2005 je kot prvi Slovenec zaključil Diplomo iz vina žganih pijač v londonski šoli WSET.
Je ocenjevalec na Decanter World Wine Awards in ostalih ocenjevanjih po svetu. Kot dopisnik za Slovenijo sodeluje pri nastajanju vinskih vodičev in enciklopedij: The Oxford Companion to Wine, Jancis Robinson; Hugh Johnson's Pocket Guide; The World Atlas of Wine, Jancis Robinson, Hugh Johnson. Med leti 2008-2012 je izdal pet vinskih vodičev o slovenskih vinih: »Vinski vodič – Slovenija. V nastajanju je nova knjiga o vinih Slovenije, ki izide oktobra 2017 v slovenščini in angleščini. Kot vinopisec je prepotoval praktično vse pomembne evropske vinske regije, dolino Nape, Južno Afriko…
Danes je aktiven v mednarodni trgovini z vini kot agent za podjetje Dveri-Pax ter kot soustanovitelj podjetja JRwines s sedežem v Hong-Kongu, ki posreduje pri prodaji vin na azijske trge. V Belvin vinski šoli izvaja tečaje in delavnice ter svetuje vinarjem in gostincem.
Da zna odlično predavati in pritegniti poslušalstvo, je pokazal že na mnogih vodenih degustacijah slovenskih in tujih vin ter srečanjih vinskega kluba Belvin. Zaljubljen je v formulo 1 ter igranje klaviatur.