SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA
SICILIJA

SICILIJA

Odhod: 23.05.2023

Prevoz: letalo

Strokovno spremstvo: Martin Gruzovin

 

Sicilija – otok, ki ga brca italijanski škorenj, je s svojimi 25 tisoč km2 največji otok v Sredozemlju in ena od 20 italijanskih pokrajin. Poleg burne zgodovine od antike naprej se otok ponaša z osupljivo pokrajino in raznovrstno arhitekturo, izvirno hrano in kuhinjo ter odličnimi rdečimi in belimi vini. Naše petdnevno potovanje ne bo samo vinsko kulinarično doživetje, časa bo dovolj za ogled najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov, vmes pa bomo uživali še ob prečudovitih razgledih in naravnih fenomenih otoka.

 

Sicilija se ponaša z več 60 avtohtonimi sortami ter nekaterimi posebnimi vini, kot je na primer alkoholizirano vino marsala, ki je ime dobila po istoimenskem mestu na zahodni obali otoka. V tem delu otoka prevladujejo sorte kot so grillo ali catarratto od belih ter nero d'Avola in nerello mascalese od rdečih. Na jugu, kjer je vinorodno področje Vittoria, domuje nero d'Avola in frapatto. Vulkan Etna z različnimi kompozicijami vulkanskih tal na kar se da različnih nadmorskih višinah ponuja odlična vina z oznako ETNA DOC, narejena iz avtohtonih sort kot so nerello mascalese, nerello cappuccio, carricante, catarratto in minnella.

 

Raznolikost otoka se kaže na vsakem koraku tako v smislu kulinarike in pridelave vin kot tudi bogate zgodovine in z njo povezanih fantastično ohranjenih antičnih zgradbah, elegantnih gričev na jugu in razgibane pokrajine na severu. Kristalno čisto morje jonskega in tirenskega morja, živahna mesta kot so Marsala in Ragusa ter aristokratska Taormina z impozantnim obrisom Etne v ozadju, srednjeveške hiške zgrajene v bazaltu ne nazadnje tudi bujna vegetacija so prav gotovo pravšenj okvir, ki vam bodo polepšala izkušnjo Sicilije.

 

 

Prvi dan – torek 23.05.2023

TRST – PALERMO - MARSALA

Zbor potnikov na letališču Ronchi (Trst) ob najkasneje 05.30 uri in prijava za let proti Palermu. Polet letala ob 06.45 v Rim in od tod v Palermo, kjer bomo pristali ob 11.55 uri. Vkrcanje na manjši 30-sedežni avtobus, ki bo za nami ves čas potovanja po Siciliji in vožnja proti zahodnemu delu otoka proti Marsali. Vmes postanek za enostavno kosilo (pasta in vino).

V predmestju Marsale bomo obiskali našo prvo vinsko klet Viteadovest, kjer bo ogled posestva, vinske kleti in pokušina. Na 5 ha vinogradov pridelujejo vina iz belih sort grillo in catarretto, od rdečih prevladujejo nero d'Avola in nerello mascalese in se od leta 2018 ponašajo s certifikatom organske pridelave.

Popoldan bomo v Marsali obiskali legendo sicilijanskega vinogradništva in vinarstva – Donnafugata. Poleg posestva v Marsali se ponašajo še s 4 posestvi na Siciliji in bližnjem otočku Pantelleria. Ogled zgodovinske kleti in pokušina njihovih vin, ki jo bomo zaključili z njihovim ikoničnim passitom »Ben Rye«.

Pozno popoldan namestitev v hotelu 4* v Marsali ter nato večerja z vini v lokalni restavraciji. Nočitev.

 

Drugi dan – sreda  24.05.2023

MARSALA - MENFI - DOLINA TEMPLJEV - RAGUSA

Zajtrk v hotelu in kratka vožnja proti jugu v vinsko klet Marco de Bartoli, ki poleg mirnih vin prideluje tudi svojo posebnost vino »perpetue«, vse pa samo iz avtohtonih sicilijanskih sort. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina petih vzorcev, med katerimi bo poleg že omenjenega perpetua tudi kakšen vzorec iz njegove kleti na otoku Pantelleria.

Nadaljevanje poti proti jugu, kjer bomo po slabi uri vožnje prispeli v Menfi in tam obiskali še enega »veleposestnika« s še petimi posestvi po vsej Siciliji – Planeta. Ime izhaja iz rodbine Planeta, ki je pričela z vinarstvom prav v Menfiju, v kleti ki jo bomo obiskali. Njihova vina so elegantna, tako kot njihove vinske kleti, v sklopu katerih je vedno še vrhunska restavracija. Ogled posestva in kleti ter pokušina njihovih vin ob kosilu v njihovi restavraciji.

Popoldan nadaljevanje poti v Agrigento, kjer bomo obiskali najlepše ohranjene antične grške templje na svetu – Dolino templjev. Ogled tega arheološkega kompleksa v spremstvu angleško govorečega lokalnega vodnika.

Popoldan vožnja ob južni obali mimo krajev in plaž, kjer je julija pred 80 leti potekala operacija Husky – izkrcanje angloameriških zavezniških enot ter nato v čudovito baročno mesto Ragusa. Namestitev v manjšem hotelu 3*+ v starem mestnem jedru, ki se ponaša z množico restavracij, barov in sorodnih inštitutov. Prosto in nočitev.

 

Tretji dan – četrtek, 25.05.2023

RAGUSA - BRONTE - TAORMINA

Zajtrk v hotelu in polurna vožnja v deželo sorte nero d'Avola, bolj natančno v vinsko klet Arianna Occhipinti. Arianna se z vinarstvom ukvarja že od mladosti in je pri svojih 22 letih ponudila svoje prve steklenice pod lastno blagovno znamko ter tako že več kot 20 let. Posveča se sortam nero d'Avola in frappato, je zaprisežena biodinamičarka in njena vina niso cenjena samo v Italiji. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina.

Nadaljevanje vožnje proti severu pod vznožje Etne v vas Bronte, ki je znana po pridelavi pistacijev. Na kmetiji se bomo seznanili s pridelavo teh oreščkov in nato kosilo s poudarkom na pistacijih ter seveda z vini s pobočja Etne.

Popoldan bomo nadaljevali pot proti severnim pobočjem markantne gore in se pomudili v vinski kleti Terre Nere, ki se ponaša s kar 7 »contradami« (sicilski ekvivalent za lege »cru«). Tudi sicer lastnik kleti Marco di Grazia severna pobočja Etne zaradi raznolikosti tal primerja z Burgundijo z razliko, da tu vinogradi sežejo od  400 do 1000 metrov nadmorske višine. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina ter pozno popoldan spust proti morju v Taormina Mare. Namestitev v hotelu 4* v središču mesta in prosto.

 

Četrti dan  - petek, 26.05.2023

ETNA

Zajtrk v hotelu in odhod na Etno. Z vulkanologom si bomo ogledali področja, ki jih je lava zalila v zadnjem večjem izbruhu leta 2002. Med dvournim pohodom - ne pozabite na primerno obutev - bomo izvedeli praktično vse o vulkanih in o Etni, edinem še delujočem ognjeniku v Evropi.

Opoldan povratek v dolino in na severnem pobočju Etne obisk še ene odlične kleti Emilio Sciacca. Na 600 metrih nadmorske višine je mladi podjetnik Emilio kupil vinograde in obnovil star mlin ter ga spremenil v vinsko klet. Ogled vinogradov, vinske kleti in pokušina njegovih in ob kosilu.

Popoldan bomo obiskali najvišje ležečo klet na vzhodnem pobočju Etne – družinsko klet Gambino. Družina je sicer starejše posestvo prevzela pred dobrimi 50 leti, dodobra so posodobili vinograde in vinsko klet in se danes ponašajo s 45 ha vinogradov, kjer imajo zasajene predvsem lokalne sorte, a se tudi globalnih sort ne branijo, kar nam obeta nov vpogled v sicilijanska vina. Ogled posesti, vinske kleti in pokušina njihovih vin.

Povratek v naš hotel v Taormina Mare in preostanek dneva prosto. Nočitev.

 

Peti dan - sobota, 27.05.2023

TAORMINA - CATANIA - RIM - TRST

Zajtrk v hotelu ter nato z žičnico v Taormino, mesto zgrajeno na skali 200 metrov nad morjem. Z lokalnim vodnikom se bo sprehodili po slikovitih srednjeveških ulicah in obiskali izredno lepo ohranjen grški amfiteater, ki ga še danes uporabljajo v prvotn namene , torej kot gledališče. Nekaj časa prosto v mestecu in povratek z žičnico do hotela in odtod z avtobusom proti Letališču Catania. Prijava za let in ob 15.25 enourni polet v Rim. Po želji se bomo z vlakom odpravili v središče večnega mesta za sprehod do vodnjaka Trevi, Piazza Navonna, Španske stopnice ali zgolj za »caffee e gelato« na kakšnem od slikovitih rimskih trgov. Povratek z vlakom na letališče in polet letala ob 21.35 v Trst, kjer bomo pristali ob 22.45 uri.

 

 

CENA: 1.650,00 € pri udeležbi 15 oseb

             1.820,00 € pri udeležbi 10 oseb

 

CENA VKLJUČUJE:

 • Letalski prevoz Trst – Palermo in Catania – Trst
 • Vsi prevozi s posebnim avtobusom kot v programu
 • Vse cestnine in pristojbine za parkiranje
 • 4x nočitev z zajtrkom v hotelih (4* in 3*+)
 • 1x lahko kosilo prvi dan
 • 1x večerja z vini prvi dan
 • 3x kosilo z vini
 • 8x obisk kleti s poskušino vin
 • 1x obisk kmetije pistacij
 • Vstopnina v Dolino templjev in grški teater v Taormini
 • Lokalni angleško govoreči vodniki v Dolini templjev, na Etni in v Taormini
 • Žičnica v obe smeri v Taormini
 • Orientacijski ogled Rima
 • Strokovno spremstvo g. Martina Gruzovina
 • Vodenje, organizacija in izvedba potovanja

 

DOPLAČILA:

 • Enoposteljna soba: 180,00 €
 • Vlak letališče – Rim – letališče: cca 5,00 €
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris: od 14,10 € na osebo
 • Riziko odpovedi potovanja: od 98,00 €

 

Popust za člane kluba »O vinu«: 25,00 €

 

Za potovanje je potrebna OI.

 

Prijave sprejemamo do 21. aprila 2023 oz do zasedbe prostih mest.

 

Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.

 

Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.

 

Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.

 

 

Strokovni spremljevalec: Martin Gruzovin

 

 

Martin je krst turističnega delavca doživel jeseni 2019. Bil je zadolžen za strokovno plat izleta v Valpolicello, ko je vodil skupino novopečenih slovenskih sommelierjev III. stopnje.  Nalogo je opravil z odliko.

Martin skrbi za prodajo v biodinamični kleti Guerilla iz Vipavske doline. Po poklicu diplomirani organizator menedžer se je v vinskem svetu znašel skoraj po naključju. Leta 2009 je lagodno službo pri takrat največjem slovenskem trgovcu zamenjal za popolnoma novo zgodbo v vinski branži. Vino ga je popolnoma prevzelo in postalo njegov način življenja. Danes je sommelier tretje stopnje in bivši državni prvak v sommelierstvu. V redkem prostem času je strasten ribič in rekreativni športnik.

 

Sorodni izdelki

  TRENTINO – ALTO ADIGE (Južna Tirolska)

  SAVE THE DATE

  3 dni, avtobus

  vinsko kulinarično doživetje

  spremljevalec:

  g. Martin Gruzovin

  ODHOD: 03.10.2024

  sprejemamo predprijave

   
  Po dogovoru
  REN IN MOZELA

  Odhod: 12. november 2024

  4 dni, letalo, hoteli 4* in 3+*, ogled Trierja

  4x kosilo z vini,

  degustacije: Van Volxem, Dr. Loosen, St. Urbans-Hof, Diel, Georg Breuer, Robert Weil, Kunstler,

  vinsko kulinarična doživetja

  Spremljevalec: g. Robert Gorjak

  Cena od

  Cena:
  2.290,00 €
  JUŽNA AFRIKA

  Odhod: 1. oktober 2024

  9 dni, letalo, hoteli 4*

  vključeno "WHALE WATCHING"

  vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

  Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

  Cena od

  Cena:
  3.950,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih