SUPERTOSKANCI
Odhod: 16.11.2022
Prevoz: avtobus
Strokovno spremstvo: Martin Gruzovin
Toskana !
Ob tej besedi vinoljubcem in kulinaričnim navdušencem širom sveta kar zažarijo oči. Kaj so to Supertoskanci, Chianti, Brunello di Montalcino, Vin Santo, bistecca alla fiorentina, cantuccini? Vse to in še marsikaj drugega bomo imeli priložnost spoznati in okusiti na izletu v to čudovito Italijansko pokrajino. Toskana leži v srednji Italiji vzdolž obale Tirenskega morja in meji na Emilio Romagno na severu, Ligurijo na severozahodu, Umbrijo na vzhodu ter z Laziem na jugu. Poleg splošne ima tudi bogato vinsko zgodovino. Etruščani naj bi vino na tem območju pridelovali že v osmem stoletju pred Kristusom, zapisi Grkov o visoki kakovosti toskanskih vin pa izvirajo iz tretjega stoletja pred našim štetjem. Danes se vino iz teh krajev uvršča v sam svetovni vrh. Tudi naše vinsko kulinarično potovanje bo tako. V svetovnem vrhu.
PROGRAM POTOVANJA
Prvi dan - sreda, 16.11.2022
LJUBLJANA -COSTA MAREMMA
Zbor potnikov ob 05.00 na parkirišču Tivoli v Ljubljani in srečanje z vašim strokovnim spremljevalcem ter odhod s posebnim avtobusom proti Toskani. Na poti čez Emilio Romagno in čez Apenine bomo imeli postanek za hitro kosilo ali prigrizek v lastni režiji in popoldan prihod v Bolgheri. Tu bomo obiskali našo prvo vinsko zvezdo na tem potovanju - Tenuta di Biserno. Ekskluzivno posestvo, ki ga je ustvaril markiz Lodovico Antinori ustanovil leta 1994 kot povsem novo zgodbo premijskih supertoskancev. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina. Pozno popoldan bomo po polurni vožnji prispeli do našega očarljivega hotela (3*+), ki se nahaja na večji kmetiji. Namestitev in večerja z vini na posestvu. Nočitev.
Drugi dan - četrtek, 17.11.2022
COSTA MAREMMA - CASTAGNETO CARDUCCI - BOLGHERI - SIENA
Po zajtrku sledi kratka vožnja do naše prve točke ta dan – vinske kleti Tua Rita. Znameniti Redigaffi, iz njihove kleti je prvo Italijansko vino kateremu je znameniti Robert Parker namenil 100 točk. Dejstvo, ki pove vse. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina vin. V opoldanskih urah kratka vožnja v simpatično malo vasico Bolgheri, kjer se bomo sprehodili skozi eno najlepših vasi v Italiji in si v legendarni Enoteca Tognoni privoščili tudi kosilo z vini. Popoldan ogled vinske kleti Ornellaia. Prvo razkošno posestvo, ki uteleša sanje svojega snovalca. Znameniti markiz Lodovico Antinori ga je ustanovil v 80ih letih iz uporništva do vin, ki jih je njihova dinastija pridelovala do takrat v Chiantiju. Popoldan vožnja v biser renesančne arhitekture - Sieno, kamor bomo prispeli že v mraku. Namestitev v hotelu (3*+), ki je od Piazza del Campo oddaljen dobrih 10 minut hoda. Prosto in nočitev.
Tretji dan - petek, 18.11.2022
SIENA - MONTALCINO - SIENA
Zajtrk v hotelu in odhod proti srednjeveškemu mestu Montalcino, kjer domuje eden izmed svetovnih prvokategornikov - Brunello di Montalcino. Obiskali bomo vinsko posest Loacker - Tenuta Corte Pavone, znano po biodinamični pridelavi vin sorte sangiovese, ki na teh legah daje znamniti Brunello di Montacino. Ogled posestva, vinske kleti in pokušina. Kosilo ob spremljavi vin na posestvu in popoldan obisk še enega od prvokategornikov brunella. Ogled kleti in pokušuna vin ter nato povratek v Sieno v naš hotel, kamor bomo prispeli v večernih urah. Prosto in nočitev.
Četrti dan - sobota, 19.11.2022
SIENA - RADDA IN CHIANTI - LJUBLJANA
Po zajtrku odjava iz hotela in kratek ogled zgodovinske Siene. Središče mesta, uvrščenega na UNESCO seznam kulturne dediščine, obdaja dobro ohranjeno več kot tisočletje staro obzidje. Od blizu bomo občudovali znamenitosti kot so Piazza del Campo, katedralo, Palazzo Pubblico in Torre del Mangia. Po ogledu sledi kratka vožnja do še ene odlične toskanske vinske kleti, Brancaia. Kjer odličnost sreča teroir Chiantija in bomo doživeli lep primer kaj sorta Sangiovese zmore. Obisk posestva in vinske kleti ter pokušina njihovih vin ob kosilu. Po kosilu se bomo skozi prelepo toskansko podeželje namenili nazaj proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.
CENA: 1.650,00 € pri udeležbi 12 oseb
CENA VKLJUČUJE:
- Prevoz z udobnim turističnim avtobusom kot v programu
- Vse pristojbine za ceste, parkrinine in takse
- Namestitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih / vilah kot v programu
- 1 x večerja z vini
- 3 x kosilo z vini
- 6 x ogled posestva, vinske kleti in pokušina
- Ogled mesta Siene brez vstopnin
- Strokovno spremstvo g Martina Gruzovin
- Vodenje, organizacija in izvedba potovanja
DOPLAČILA na osebo:
Enoposteljna soba : 240,00 EUR
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco
- Riziko odpovedi potovanja: od 98,00 €
Popust za člane Kluba Ovinu : 25,00 EUR
Pomembno: pridržujemo si pravico spremembe posamezne kleti s primerljivo drugo kletjo. Natančen spisek obiskov kleti bodo prijavljeni potniki prejeli do 7 dni pred odhodom oz. ob obvestilu o potovanju.
Dodatno: prijavnina 20,00 EUR - strošek rezervacije na prijavo.
Pomembno:
V času priprave programa ni znano kakšni in kateri Covid ukrepi bodo veljali v času izvedbe programa. Od udeležencev se pričakuje, da bodo spoštovali ukrepe, ki so ali bodo predpisani v času izvedbe programa (nošnja mask, razkuževanje, odgovarjajoča PCT potrdila), o čemer boste obveščeni nekaj dni pred odhodom.
Ostanimo zdravi zase in za druge.
TENTOURS
Domžale, oktober 2022
Splošni pogoji TENTOURSa so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naši poslovalnici ali pri pooblaščeni agenciji.
Splošni pogoji in navodila - Dodatek I: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju.
Strokovni spremljevalec: Martin Gruzovin
(foto: Aleš Beno)
Veseli smo, da se je Martin pridružil naši že uveljavljeni skupini strokovnih sodelavcev in verjamemo, da bomo v sodelovanju z njim lahko pripravili še mnogo lepih potovanj po vinorodnih pokrajinah. Martin je krst turističnega delavca že doživel jeseni 2019, ko je bil zadolžen za strokovno plat izleta v Valpolicello, ko je vodil skupino novopečenih slovenskih sommelierjev III. stopnje. Nalogo je opravil z odliko.
Martin skrbi za prodajo v biodinamični kleti Guerilla iz Vipavske doline. Po poklicu diplomirani organizator menedžer se je v vinskem svetu znašel skoraj po naključju. Leta 2009 je lagodno službo pri takrat največjem slovenskem trgovcu zamenjal za popolnoma novo zgodbo v vinski branži. Vino ga je popolnoma prevzelo in postalo njegov način življenja. Danes je sommelier tretje stopnje in aktualni državni prvak v sommelierstvu. V redkem prostem času je strasten ribič in rekreativni športnik.