SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA
SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA
SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA
SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA
SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA
SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA
SLOVENSKA  in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA

Sicer majhen del sveta, ki se odpira med vinske gorice severno od Maribora, je bil enovit prostor v okviru habsburškega cesarstva ter je kljub mejam in različnim družbenim ureditvam ohranil tradicijo, miselnost in odnos do življenja in dela nasploh. Zadnje desetletje ali kakšno leto več po zaslugi nove evropske ureditve, lahko rečemo, da obe krili pljuč spet sočasno in soglasno dihata na polno. Razgibana gričevnata pokrajima in s tem mikro klima posameznih leg, raznolikost tal od opoke do apnenca, se zrcalijo v bogati raznilokosti vin posameznih vinarjev na tej in na oni strani » nekoč« meje.

Na našem kratkem dvodnevnem potovanju, ko bomo obiskali najboljše čez mejo in na tej strani meje, bomo ugotovili, da so naši vinarji, kljub temu da imajo oni vinarji tam čez kar 40 let prednosti pred našimi, povsem enakovredni, na trenutke celo boljši. En večer v Mariboru, mestu ki je po krivici zapostavljeno v širšem turističnem smislu v naši deželi, nam bo pomagal drugače dojemati te prelepe dele naše dediščine. Toplo vabljeni k odkrivanju.

 

Program potovanja:

Prvi dan – petek (Avstrija)

Zbrali se bomo v Tivoliju v Ljubljani. Odhod z udobnim turističnim avtobusom ob 07.00 proti Mariboru. Na poti postanek za jutranjo kavo in nato čez Šentilj na južno štajersko vinsko cesto, ki mnogim v Avstriji in v Evropi služi kot zgled dobro organizirane in tržno dobro podprte vinske ceste z obilico vinskih kleti, turističnih kmetij, manjših hotelov, »bušenšankov« in vso ostalo turistično infrastrukturo.

Naš prvi postanek bo že kar na začetku vinske ceste, kjer kraljuje posestvo Erich & Walter Polz. Brata sta sicer že tretja generacija Polzev, ki so bili med ustanovitelji vinske ceste. Med množico belih sort prisegajo na sauvignon, ki nasploh v teh krajih daje vrhunske rezultate v svetovnem merilu. Obisk posestva, vinske kleti in pokušina. Še dopoldan bomo obiskali drugo rodbino – Tement. Imajo vinograde tudi na slovenski strani in se od leta 2018 obnašajo 100% organsko. Laški rizling, chardonnay, rumeni muškat in sauvignon so njihovi zastavonoše. Obisk klet in pokušina vin.

Čas za kosilo, ki bo sezonsko obarvano in ob spremljavi vin v eni od mnogih tipičnih restavracij na vinski cesti in popoldan obisk še enega posestva – Maitz, ki tudi spada v združenje STK, kar na kratko označuje vinska posestva, ki pridelujejo tudi mlada in sveža vina »na šrauf«. Ogled vinske kleti in pokušina ter nazaj v Slovenijo. V Maribor bomo prispeli okoli 19.00, namestitev v manjšem hotelu 4* v središču mesta in prosto za odkrivanje mesta, ki je v turističnem smislu med Slovenci po krivici prezrto. Nočitev.

 

 

Drugi dan – sobota (Slovenija)

Zajtrk in ogled mesta z lokalnim vodnikom in nazaj med vinske gorice in brajde. Po kratki vožnji bomo prispeli v Vodole, kjer nas bo na posestvu Joannes sprejel Boštjan Protner, ki se je v celoti posvetil renskemu rizlingu. Ob zanimivih Boštjanovih komentarjih bomo njegova vina tudi pokusili. Pot nas bo vodila mimo mimo Zg. Kungote v Svečino, kjer bomo na koncu doline po znameniti »srčkasti« cesti prispeli na domačijo Gaubejevih. Ogled vinske kleti ob kozarcu penine in kosilo z vini, ki nam ga bo pripravila Klavdija. Popoldan še kratek skok v vinsko klet Ducal v Svečini. Trte se na dobrih 8 hektarjih razprostirajo v obliki amfiteatra, kar s katakteristično lapornato podlago nudi idealne pogoje za elegantno, bogato in strukturirano vino. Ogled posestva in kleti ter pokušina.

Že v mraku se bomo po isti poti vrnili proti Ljubljani. Predviden prihod  ob 21.00 uri.

 

Cena:    300,00 € pri udeležbi 25 oseb

              315,00 € pri udeležbi 20 oseb

              330,00 € pri udeležbi 15 oseb

 

V ceno je všteto :

  • prevoz z udobnim turističnim avtobusom
  • namestitev z zajtrkom v hotelu 4* v središču Maribora
  • 6x obisk vinskih kleti s pokušino
  • 2 x kosilo z vini
  • Ogled Maribora z lokalnim vodnikom
  • spremstvo g. Tomaža Sršena
  • organizacija in izvedba vinsko kulinaričnega izleta

 

Doplačilo za enoposteljno sobo : 45,00 €

 

POPUST 20 € za člane kluba »O vinu«​

Za uveljavljanje popusta, je treba ob prijavi navesti številko članske izkaznice.

Popust velja samo za imetnika kartice »O vinu« in ne velja za družinske člane ali sopotnike na isti prijavnici, če niso člani kluba.

 

Maksimalna udeležba : 25 oseb

Minimalna udeležba : 15 oseb

 

Prijave sprejemamo do 21.08.2020 oz. do zasedbe prostih mest.

 

Možnost koriščenja turističnih bonov v hotelu Maribor.

V tem primeru se cena zniža za 48,00 €.

 

Strokovni spremljevalec: Tomaž Sršen


Njegov življenski moto je Dolce Vita, tako kot revija, nad katero bedi že skoraj 10 let. Tomaž Sršen je obiskal več kot pol vinskega planeta: manjka mu še nekaj dežel južne poloble. Najljubše vinske dežele in regije: Ribera del Duero, Priorat in Rioja (Španija), Douro, portovci in Madeira (Portugalska), Bordeaux in Šampanja (Francija), vsa Italija in Kalifornija. Opravil je šolo Sommelier 3, WSET 3, je degustator na Biotehniški v Ljubljani in mednarodni vinski ocenjevalec.
Obiskal je več kot 1.200 gostiln, jih opisal in ocenil za: Nedelo, Finance in revijo Dolce Vita. Trenutno deluje kot odgovorni urednik revije Dolce Vita. Letno okusi in opiše okrog 1.000 različnih vin.
G. Sršen je napisal dve knjigi o vinih in štiri knjige o gostilnah. V njegovi družbi bodo potniki lahko izvedeli tudi veliko o umetnosti in zgodovini, saj sta to njegova dva ljuba hobija.

Splošni pogoji Tentours-a so sestavni del vseh programov in so vam kot posebna priloga na voljo v naših poslovalnicah ali pri pooblaščenih agencijah.

Pridržujemo si pravico spremembe posamezne vinske kleti z drugo odgovarjajoče kvalitete.

Sorodni izdelki

    JUŽNA AFRIKA

    Odhod: 1. oktober 2024

    9 dni, letalo, hoteli 4*

    vključeno "WHALE WATCHING"

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Fairview, Diemersdal, De Grendel, Cape Point Vineyard, Paul Cluver, Hamilton Russell, Hermanus, Graham Beck, Kanonkop, La Motte, Mullineux, Vondeling, Kaapzicht, Vergelegen spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    3.950,00 €
    BORDEAUX

    Odhod: 03. junij 2024

    4 dni, letalo, hotel 4*,

    4x kosilo z vini; degustacije: Château Malartic Lagraviere, Château Haut-Bailly, Château Carillon d‘Angelus, Château Clinet, Château Pavie-Macquin, Chateau Brane Cantenac, Smith Haut-Lafitte

    vinsko kulinarična doživetja

    Spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.490,00 €
    RIOJA in BILBAO

    Odhod: 13. maj 2024

    5 dni, letalo, hoteli 4*

    vinsko kulinarična doživetja; degustacije:

    Muga, Miguel Merino, Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Cosme Palacio, Bodega Aiurri, Castillo de Cuzcurita, 4x kosilo z vini, 1x večerja z vini v Michelin 1*

    spremljevalec: g. Robert Gorjak

    Cena od

    Cena:
    2.350,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih